Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır.
Adana Şalgamı Siyah Havuç Denen Sebzeden Yapılır
Bunun yanı sıra şalgam yapımı konusundaki bir diğer önemli etken de kırmızı pancar ve siyah havucun karışımıdır. Bu iki sebze en doğru şekilde karıştırılarak lezzet ve besleyicilik açısından optimum formül elde edilmeye çalışılır.
Şalgam suyu; ülkemize özgü, laktik asit fermantasyonu ile üretilen, kırmızı renkli, bulanık ve ekşi lezzetli bir içecektir. Adana, Mersin, Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Üretiminde hammadde olarak bulgur unu, şalgam turbu, su, ekşi hamur, kara havuç ve tuz kullanılmaktadır.
Kaya tuzu, acı biber, toz şeker, sarımsak ve limon tuzunu suya ekleyin ve karıştırın. Tülbentle bağladığınız bulguru suya atın, üzerine dilimlediginiz havuç ve şalgamı ekleyin. Kavanozun ağzını kapatın, birkaç günde bir kapağını açıp havasını alıp tekrar kapatın. En az 25 gün karanlık bir ortamda bekletin.
Şalgam ve pancarlar dilimlenir, havuçlar boyuna 4'e bölünür. Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak, uçlarından düğüm atılır. Tüm malzeme, tuz hariç bidona doldurulur. Tuz bir miktar suyla iyice eritilir ve bidona aktarılır.
İlgili 18 soru bulundu
Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline gelir. Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır.
Ana vatanı Adana olarak bilinen şalgam suyunun patenti Tarsus'tadır. Çukurova'ya özgü bir içecek olan şalgam suyu, kebap çeşitleri ve pek çok Türk yemeği ile birlikte tüketilir.
market şalgamlarının en iyisi adanus şalgam'dır.
Acılı ve acısız olarak tüketilebilen şalgam suyunun insan sağlığı için en faydalı olanı acısız şalgam suyudur. Acılı şalgam suyu mide hassasiyeti olan kişiler için midede ekşime ve yanmaya yol açabilir. Bu yüzden şalgam suyu tüketiminde acısız olanı tüketmeyi tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Şalgam suyu yapımında maya olarak, ge- nellikle, ekşi hamur kullanılır. Tuz, sofra tuzu niteliğindedir. Su ise içilebilir nitelikte musluk suyudur.
Şalgamın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık açısından fayda sağlar. Bağışıklık sistemini iyileştirir, enerji seviyesini yükseltir, kilo vermeye yardımcı olur ve kalp damar sağlığını korur. Aynı zamanda vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olarak cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur.
Şalgam, Brassicaceae familyasına ait yuvarlak, elma büyüklüğünde bir kök sebzedir.
Doğanay Şalgam Suyu Acılı 1Lt;Turpgillerden bir sebze olan şalgam, kırmızı renkteki köküyle bilinir ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. ;İçerisinden C, A ve E vitaminleri yoğun olarak bulunur.
İçerisinde A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde, kalp, göz, kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Şalgam suyunda afrodizyak etki vardır, erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır.
çukurova üniversitesi gıda teknolojisi bölümü öğretim üyelerinin değişik zamanlarda yaptığı araştırmalarından öğreniyoruz ki, şalgam suyunda litrede 1.32 gram ile 7.3 gram arasında alkol bulunmuştur. türk gıda kodeksine göre ise litrede 5 gram ve daha fazla alkol bulunan içecekler alkollü sayılmaktadır.
Adanalılar'ın ünlü acılı kebabının yanında hazmı kolaylaştırmak için içtikleri ''Şalgam suyu''nun mucidi olduğu belirtilen Ali Göde'nin çocukları, kuşaktan kuşağa geçen bu geleneği sürdürüyor.
Şalgam suyunun faydaları
Afrodizyak etkisi bulunuyor. Özellikle erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliğe sahip. İçerdiği A, B ve C vitaminleri ile kalp ve göz sağlığına iyi geliyor.
Asitlik antosiyaninleri kırmızıya çevirirken, alkalilik onları maviye doğru gölgelendiriyor. Şalgam zaten asit içerdiğinden antosiyaninleri kırmızı. Ancak bu antosiyaninleri daha alkali faktörlere maruz bırakır bırakmaz maviye dönmeye başlayacaktır.
Ocakbaşı lezzetlerinin aranan ismi olan şalgam suyu, birçok kebap çeşidi ile birlikte keyifle tüketilebilir. Adana kebap, et döner, beyti kebap, islim kebabı, cağ kebabı gibi birçok çeşit ile şalgam suyu mükemmel bir uyum gösterebilir. Balık çeşitlerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de turşu suyudur.
Şalgam Suyu Günde Ne Kadar İçilmeli? Bazı insanlar şalgam suyunu çok sevdikleri için gün içerisinde çok fazla tüketmektedirler. Ancak her şeyde olduğu gibi şalgamda da fazla tüketim zararlıdır. Doktor Ender Saraç'ın tavsiyesine göre şalgam suyundan günde sadece 1 bardak içilmelidir.
Şalgamı tatlandırmak için kullanılan limon tuzu, kaya tuzu ve şeker de şalgamın olmazsa olmazı.
Şalgam, kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir. Mersin ve Adana yöresinde yetişen, bir sebzedir. İçeceği yapılabilir ya da çorba ve salatalara katılarak tüketilebilir. Şalgamla çok yakışan turpla lezzetli bir salata yapmak isterseniz, Şalgamlı Turp Salatası'nı denemelisiniz.
Özünde turp familyasına dahil olan şalgam bitkisi önemli türlerinden biridir. Bitkinin en önemli ve ünlü özelliği şalgam suyu üretilmesidir. Çeşitli yemeklere de eklenen şalgam, garnitür amacıyla da kullanılır.
Şalgam kelimesi Türkçe'de "şalgam (brassica napus) veya turp (brassica rapa)" anlamına gelir.
Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir. İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir. Bu bitki kullanılarak Adana, Osmaniye, Mersin yöresine ait bir içecek (Şalgam suyu) de üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri