Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Zırh kebabı; “Adana”-“Urfa”'ya benzesede, bu yemeği diğerlerinden ayıran önemli bir ayrıntı etin kıyma haline getirilinceye kadar zırh denilen özel bıçak yardımı ile sabırla ve itinayla küçültülmesindedir. Bu zırhlama işlemi tuz ve karabiber katıldıktan sonra bir miktar daha yapılır ve ardından et dinlenmeye alınır.
Öncelikle Adana kebap tescilli bir kebaptır. Yapılığı yer neresi olursa olsun uyması gereken bazı kriterler vardır ve zorunludur. İçerisinde kullanılan etin doğal ortamında yetişmiş, yaylalarda otlatılmış en az 1 yaşındaki koyun olması gerekmektedir.
Urfa kebap, dananın tranç bölümü sinirlerinden ve zarlarından ayrılır kuzu kuyruk yağı ile birlikte tek çekim yapılır içinde sadece tuz vardır.
Adana'yı yapacağımız eti kuzunun kaburga ve kalça etini karıştırarak hazırlıyoruz. Sadece kaburgasından yapıldığında yağlı olur. But etinden yapılan kebap da iyi olmaz. Etin sinirleri iyice temizlendikten sonra satırla kıyılıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Kimi şehirlerde sadece koyun etinden kebap hazırlanırken kimi yerlerde ise karışık etlerin ince ince kıyılması ile kebaplar elde edilir. Adana dürümde kullanılan etin de kendine has bir özelliği vardır.
Adana kebabının püf noktası et seçimini doğru yapmaktır. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak. Ne az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır.
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Adana'daki Cihangir Kebap'ın sahibi Cihangir Korkmaz, lahmacun ve kente özgü Adana kebabı bir arada tatmak isteyenler için gurme dürümü geliştirdi. Lahmacun arasına Adana Kebap ve üzerine tablacı salatasıyla sarılan gurme dürüm, vatandaşlardan tam not aldı.
gerçek adana kebabı kaburgadan yapılır. sadece erkek kuzudan olur. kuzu bir yaşından büyük olmalıdır. kuyruk ile et aynı hayvana ait olmalıdır. etler ağır ve keskin bir zırhla çekilmelidir. içerisine konulan biber de kapya değil, daha ince olan karaisalı biberidir.
Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
restoran sahibi valiye ne yiyeceğini sorduğunda aldığı cevap "sen kafana göre yap bişeyler" olmuştur. restoran sahibi de valiye mahcup olmamak için menüde et namına ne varsa ajanje edip kallavi bir porsiyon şeklinde valiye sunmuştur. e haliyle bu kombinasyonun menüdeki adı da "vali kebabı" olarak kalmıştır.
Bursa'ya özgü beğendili kebap, hünkar beğendinin daha sade hazırlanmış hali. Kuzu eti, patlıcan, kaşar peyniri ve tereyağının bu enfes buluşmasını mutlaka deneyin. İşte beğendili kebabın malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun...
sade susamlı gevrek simitir. orta direk fast food u diyede bilinir. yanın tavsiye edilen ise bir bardak küçük çay.. gevrek susamlı simit, yanında karper peyniri ile zenginleştirilirse daha kapsamlı bir kebap niteliğine ulaşılmış olur.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Yoğurt, cacık ve türevleri her ne kadar ete yakışsa da, Adana kebap doğru adres değil. Adana kebaba masada közlenmiş domates ve biber, söğüş, salata eşlik eder.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Kebap, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Fakat Adana ve Urfa kebaplarının sevenleri oldukça fazladır. Aralarında bulunan tek fark ise, Adana kebabı acı oranı yüksek, Adana kebabı ise acı oranı düşüktür. Her iki kebabın sunum şekli bir birine benzemektedir.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, 'zırh' adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşididir. Adana kebabının servisini yaparken yeşillik, sumaklı soğan salatası veya salata tercih edilir.
Ana malzemeleri kuzu eti, kuyruk yağı ve pul biberdir.
Adana Kebap Hazırlanışı
Kapya biberleri de ince ince doğrayıp ete ekleyin. Tuz ve kırmızı toz biberi ekleyin ve yoğurun. Eğer imkanınız varsa bir gece dinlendirin. Dinlenmiş eti, elinizi hafif ıslatarak şişe sarın.
"" Usta dökülmesinin bir çok sebebi olabilir, et taze ise dökülür, kapya biberin suyunu sıkmadan kıymaya katarsan dökülür, kıyma kalın ise dökülür, orantısız kuyruk yağı koymuşsan dökülür, pişirirken yağını ekmeğe basmazsan dökülür, ateş yüksekse çabuk dökülür, iyi yoğurmamışsan dökülür, saplarken elini yeterince ...
adana kebabı hazırlanışında karbonat ta konur (eti daha iyi tutsun diye) ve dinlenmeye bırakılır ara ara tekrar yoğrulur ve 1 gece bekletilir kıyma içine SOĞAN, KİMYON ve MAYDANOZ KONMAZ... sonra şişlere dizilir. yanında soğan salatası ve ince kıyılmış domates üzerine sıvı yağ ve nar ekşisi gezdirilir. servise hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri