Kekik çayı için bir çaydanlığa taze kekik yapraklarını koyun, ardından üzerine sıcak su ekleyerek demlemeye bırakın. 15 dakikanın ardından kekik çayı yapraklarını süzün. Sıcak olan kekik çayı içinde bal ya da limon koymayı da tercih edebilirsiniz.
Öksürüğü Dindirmede Yardımcı
Özellikle taze kekikteki esansiyel yağlar solunum güçlüğünde rahatlatıcı bir etki gösterir. Boğazınız tam hastalanmadan önce kaşınmaya başladığında bir fincan ılık kekik çayı içebilirsiniz.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Kekik çayını hazırladıktan sonra 1-2 damla limon ve 1 tatlı kaşığı bal eklemek, bağışıklığın güçlenmesine ve özellikle burun tıkanıklığı ve kronik öksürüğe iyi gelmektedir.
Kekik üst solunum yollarını açmaya yardımcı olarak öksürüğü keser. 1 çay kaşığı kuru kekiği 1 bardak suda 10 dakika demleyip içmeniz yeterli.
İlgili 44 soru bulundu
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Kekik çayı kimler kullanamaz diye merak ediyorsanız gebeleri bu kategoride sayabiliriz. Elbette bu konuda kişiye özel tavsiye için uzmana başvurulması en sağlıklı yoldur. Kekik çayı tansiyon hastaları tarafından doktora danışılmadan kullanılması gereken bir bitkidir.
Kekik çayı öksürüğe iyi gelir mi? Kekik çayı doğal bir öksürük ilacıdır. Araştırmalar, sarmaşık yapraklarıyla birlikte kekik yapraklarının öksürük ve diğer akut bronşit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ayrıca boğaz kaslarını gevşeterek rahatlama sağlayabilir.
Dağ kekiğinin uçucu yağı özellikle öksürüğü iki açıdan rahatlatmaktadır. Kekik hem bir spazm engelleyici hem de iyi bir balgam sökücü olma özelliğine sahiptir. Bu sebepten dolayı dağ kekiği sadece öksürüğü azaltmakla kalmamaktadır aynı zamanda da bronşal olan balgamı temizlemeye de destek olmaktadır.
Boğaz ağrısına iyi gelir ve öksürüğü engeller. Vücutta bulunan bakterilerle savaşarak antibiyotik görevi görür. Gaz ve şişkinlik şikâyetlerini en aza indirir. A, C ve E vitamini taşıdığından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığın korunması noktasında önemli bir görev üstlenir.
Kekik çayının kaynatmayın, kekik kaynatılırsa tadı acılaşır. Bir tatlı kaşığı kuru kekiğin üzerine kaynatılmış büyük bir fincan su koyun ve ağzını kapatın. 5 dakika demledikten sonra içine bir çay kaşığı bal koyun ve tüketin.
Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmalara karşı vücudu koruyucu etkisi bulunur. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve mide sorunlarına iyi gelir.
Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur. Kekikte bulunan birtakım uçucu yağlar (timol ve karvakrol-kekik yağı- gibi) aromatik özelliğe sahiptir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu denilince akla kekik çayı gelmesinin haklı bir sebebi var. Çünkü kekik içerdiği bileşenler sayesinde boğaz ağrılarına, kuru öksürüğe iyi gelir. Balgam ve iltihap söktürücü etkisi vardır, bronşit semptomlarını hafifletir, bronşları rahatlatır.
Soğuk Algınlığında Öksürük Şikayetlerini Azaltır
Virüs yükünü azaltmasıyla kekik çayının faydaları grip için de etkili olur. İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde gribe karşı kış mevsiminde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilebilir. Solunum yollarını rahatlatmada kullanılabilir.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Kekik suyu bronşite karşı faydalıdır. Genel anlamda solunum yolu sisteminin sağlığını korur. Soğuk algınlığı, grip, ateş, nezle ve öksürük için kullanılabilir. Bronşları açıcı etkisi bulunmaktadır.
Antiseptik etkisi bulunan kekik suyu açık yaralar üzerinde bulunan mikropları temizleme yardımcı olur. Ağızdaki bakterileri yok etmeyi sağlayan kekik suyu diş eti iltihabı tedavisinde oldukça etkilidir.
1- Günde iki kere: Bu mucizevi etkileri olan çay sabah ve akşam saatlerinde iki kere içilebilir. Aynı zamanda gece yatmadan önce içildiği takdirde yağ yakımını hızlandırdığı söyleniyor. Aşırıya kaçıldığı takdirde sindirim sorunlarına yol açtığı için günde iki fincandan fazla içilmemesi öneriliyor.
Boğazda gıcık soğuk algınlığı sonrasında, alerjik bir durum olarak ya da sürekli sigara tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Gıcık ve ardından gelen kuru öksürük bir süre sonra rahatsızlık vereceğinden kısa sürede geçmesini sağlamak önemlidir.
Evet, bu zamana kadar doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından öksürüğü yatıştırmak için yüzlerce kez pekmez önerilmiştir. Öksürüğü hangi pekmez keser diye araştırdığımızda karşımıza en çok keçiboynuzu ve dut pekmezi çıkmaktadır. Keçiboynuzu pekmezi, içerdiği yağ asitleri sayesinde toksinleri atmamıza yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri