Friedman (1957) ve M. Nerlove (1958) tarafından geliştirilen Adaptif Beklentiler Hipotezi; bireylerin iktisadi değişkenlerin gelecekteki değerlerine ilişkin beklentilerini, söz konusu değişkenlerin geçmiş dönem ortalama ya da ağırlıklı ortalama değerlerine bağlı olarak oluşturduğunu ifade etmektedir.
Adaptif beklentiler diğer bir ifadeyle "Uyarlayıcı bekleyişler" Ekonomi'de, insanların geçmişte olanlara dayanarak gelecekte ne olacağına dair beklentilerini oluşturdukları varsayılan bir süreçtir.
adaptif beklentiler olarak da bilinen bu teori ilk defa 1956 yilinda abd'li ekonomist phillip david cagan tarafindan ifade edilmistir. gelecekle ilgili beklentilerin gecmise bakilarak belirlenmesidir.
Adaptif Bilgi İşleme modeline göre deneyimler, duygular, düşünceler ve beden duyumları (tat, koku, imge, ses) beyin tarafından işlenerek ilişkili olan anı ağında depolanır. Adaptif bir şekilde işlenen her bilgi öğrenme ile anlamlandırılır ve gelecekte davranışları şekillendirir.
Bu çalışmada, Adaptif/Uyarlı Cephe tanımıyla, “çevresel koşullara yanıt vererek kendini bu koşullara göre uyarlayan, böylelikle binada iç mekan konfor koşullarını sağlarken aynı zamanda binanın enerji ihtiyacını azaltan yapı cepheleri” kastedilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit adaptif kelimesine karşılık olarak uyarlayıcı anlamı çıkmaktadır. Aynı zamanda uyarlama ve uyumsal şeklinde de ifade etmek mümkün. Herhangi bir duruma adapte etmek ve bir bütün haline getirmek gibi anlamlar üzerinden ele alınabilir.
Beklenti teorisine göre, bir bireyin belirli bir amaç doğrultusunda harcayacağı çaba düzeyi, çaba sonucu ortaya çıkması beklenen performans düzeyinin, bu performansa bağlı olarak elde edilmesi beklenen ödüllerin ve bu ödüllerin birey açısından çekiciliğinin bir fonksiyonudur (Vroom, 1964; Porter & Lawler, 1968).
Adaptasyon veya uyum, doğal seçilimde başarılı olmuş, ona sahip olan organizmayı evrimsel olarak daha uyumlu kılan bir özelliktir. Sıfat olarak, böylesi bir özelliği tanımlamak için, adaptif (uyabilen) terimi kullanılır.
Uyarlamacı Beklentiler yaklaşımına göre, sadece geçmiş dönem verilerini dikkate alan ekonomik birimlerin enflasyonla ilgili beklentilerinin, gerçekleşen enflasyona uyum sağlaması zaman almaktadır. Enflasyon oranı gerçekte artarken, tahmin edilen enflasyon daha düşük olur.
Friedman (1957) ve M. Nerlove (1958) tarafından geliştirilen Adaptif Beklentiler Hipotezi; bireylerin iktisadi değişkenlerin gelecekteki değerlerine ilişkin beklentilerini, söz konusu değişkenlerin geçmiş dönem ortalama ya da ağırlıklı ortalama değerlerine bağlı olarak oluşturduğunu ifade etmektedir.
Phillips eğrisi, bir ekonomide enflasyonla işsizlik oranı arasındaki tarihsel ters yönlü ilişkiyi aktaran tek-denklemli emprik eğridir. 1958 yılında İngiliz istatistikçi ve ekonomist William Phillips tarafından bulunmuştur.
Lucas'ın toplam arz hipotezine göre, eksik bilgiye sahip ekonomik birimler, toplam fiyat hareketleri ile göreli fiyat hareketlerini birbirinden ayırt edememekte ve beklenmeyen bir talep şoku karşısında reel üretimlerini artırmaktadır.
Kısa dönemde, yeni Phillips eğrisi negatif eğimlidir ve düşük bir işsizlik oranı, yüksek enflasyon ile bir arada mümkün iken, düşük bir işsizlik oranı beklenmeyen enflasyonun bir sonucudur.
Phillips ilişkisinin uzun dönemde ortadan kalkmasının nedeni Monetarist görüşte beklentilerdeki yanılgının düzeltilmesi, Yeni Keynesgil görüşte ise ücret ve fiyatların esnek hale gelmesidir.
Bu teoriye göre, ekonomideki karar birimlerinin politikalar karşısında gelecekle ilgili beklentileri ve bu beklentilere göre hemen harekete geçecekleri varsayımı ön plana çıkmaktadır.
Başka bir ifade ile beklenti-değer teorisi başarı motivasyonunu bireyin belirli bir bağlam çerçevesindeki görev ile ilgili performans ortaya koyma beklentileri ile bu göreve yüklediği değerlerin toplamı olarak ele almaktadır (Brophy, 1999).
Yeni Keynesyen iktisat, içsel tutarlılığını kısmen yitirmiş olmasına karşın mantıksal ve içsel tutarlılığa sahip başka bir iktisadi görüşün geliştirilememiş olması sebebiyle hakimiyetini sürdürebilmekte. Son dönemde Türkiye'deki iktisatçılar arasında önemli bir tartışma mevcut.
Rasyonel beklentiler makroekonominin, ekonomik beklentilerini değerlendirmek için sahip olduğu en uygun modellerindendir. İşçilerin, tüketicilerin ve şirketlerin gelecekteki ekonomik durumlar hakkındaki beklentileri, bu modelin önemli bir parçasıdır.
Arz Yanlı İktisatçılar, vergi indirimlerinin yanı sıra, kamu harcamalarının azaltılmasını, para arzının daraltılmasını ve piyasaya yönelik müdahalelerin azaltılarak, özel kesimde sermaye birikiminin sağlanmasını ileri sürmüşlerdir.
1- Bukalemunun bulunduğu ortama ve duruma göre renk değiştirmesi. • 2- Kurbağanın sinek yakalayabilmek için uzun dilli olması. • 3- Karanlık ortamda kalan yarasanın sese karşı duyarlı olması. (Gözlerini az kullandığı için iyi görememesi). • 4- Kaplanın ve aslanın keskin dişlerinin ve pençelerinin olması.
Bir hayvanın belirli bir durum ya da çevreye uymasını sağlayan ve hayvanın uzun dönem yaşamkalımını ve üremesini destekleyen herhangi bir davranış.
Adaptasyon, bir türün bulunduğu ortama uyum sağlamasıdır. Bu uyum sağlama, özünde evrim geçirmektir. Bir canlının ortama uyum sağlaması, uyumsuz olanların seçilim mekanizmalarıyla (örneğin Doğal Seçilim yoluyla) elenip, uyumlu olanların hayatta kalmasıyla olur.
Beklenti teorisinin formülü kişinin algısına bağlı olarak kendisini sübjektif bir şekilde değerlendirmesine dayanır. Beklenti teorisi davranışı bir sonuç olarak ele aldığı için belli bir davranışı ortaya çıkaran sebeplerle ilgilenmez.
Beklenti Teorisi: Victor Vroom'un beklenti teorisi, motivasyonun insanın belirli bir eylemi gerçekleştireceği beklentisinden ve bu eylemin sonucunda elde edeceği ödülün değerinden kaynaklandığını öne sürer. Bu teori, bireyin çaba, performans ve ödül arasındaki ilişkiyi değerlendirdiğini belirtir.
Rasyonel sözcüğünün karşıtı olan irrasyonel sözcüğünün Türk Dil Kurumu Sözlüğündeki karşılığı da çok net: Akıl dışı. Yani akla uygun olmayan yaklaşımlar, davranışlar, kararlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri