AdBlue'u asla dizel tankına koymayın. Motorunuza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir! AdBlue, NOx azaltıcı ajanlardır. Katalizörlerde, otomobil ve kamyon dizel motorlarında azot oksitin azalmasına neden olurlar.
AdBlue sıvısını, dalgınlık sonucu dizel yakıt deposuna döktüğünüzde aracınızı sakın çalıştırmayın. Aracınızı bu şekilde çalıştırırsanız, yakıt ile AdBlue'nun karışması yakıt pompasına ve enjeksiyon sistemine çok ciddi hasar verir. Öncelikle yakıt deponuzun güvenli bir şekilde boşaltılması ve iyice temizlenmesi gerekir.
Adblue yakıta karıştırılmaz. Doğrudan egzoz'a püskürtülür. Yakıta karıştırıp arabayı bozmayın.
motor yağ mı yakıyor? neyse yağa mazot karışırsa yağ incelir, yağlama kabiliyetini kaybeder.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
İlgili 24 soru bulundu
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir.
Adblue'yu pompadan alarak gereksiz plastik kullanımının önüne geçin. Bluematik ile aracınızdan inmeden, temassız bir şekilde Adblue alımınızı gerçekleştirin.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Peki arabaya yanlış yakıt konulursa ne olur? Araca deposu boş iken konulan yanlış yakıt aracın neredeyse hiç çalışmamasına sebep olur. Eğer depo dolu iken bir kısım yanlış yakıt yüklemesi yapılırsa araç performans kaybeder ve motor durabilir. Dizel araca benzin konulursa araç 1 km bile gitmeyebilir.
eski araçlara hiçbi zararı yoktur hatta eski araçlar için normal mazot eurodan daha iyidir.
Bu işlem genelde binek araçlar olmak üzere ağır vasıta araçlarda da yapılır. Adblue arızası çözümlendikten sonra resetleme işlemi ile beyni sıfırlamış, arıza ışığını söndürmüş oluyorsunuz. Kolay ve pratik bir işlemdir. Arıza tespit cihazları ile adblue resetleme yapılıyor ve arıza lambası sönüyor.
Aracım AdBlue olmadan çalışır mı? Evet, ancak aracın kirletici madde emülsiyonları, izin verilen düzeylerin üzerine çıkacaktır. Araç arıza tespit sistemi (OBD), AdBlue deposu eksiksiz dolduruluncaya kadar performansı azaltacaktır.
Volkswagen Transporter Yakıt Deposu Kaç Litredir? Volkswagen Transporter modellerimizin tümü dizel motorludur ve 70 lt'lik yakıt, 22 lt'lik Adblue deposu bulunmaktadır.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır. Zaten aracın performans kaybından durum kolayca anlaşılabilir.
Motorin ekonomik olarak benzinden daha ucuz ve faydalı görülse de benzinli bir araca motorin koyulması araçta büyük arızalar ile karşılaşılmasına neden olabilir. Çünkü dizel yakıtı olarak bilinen mazot içinde belirli kimyasallar bulunur ve bu kimyasallar motor piston parçalarında kayganlaştırmaya neden olur.
Arabalar AdBlue miktarı azaldığında sürücüleri sürekli olarak uyarıyor. Belirli bir kilometre mesafesi kaldığında yapılan bu uyarıdan sonra AdBlue kullanmamayı tercih etmek gibi bir şansınız yok. Çünkü AdBlue sıvısı biten bir arabayı çalıştırmak mümkün değil.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Araçlar Adblue ışığı yandıktan sonra ortalama olarak 2000 km daha yol alabilmektedir. Ancak ışık yandıktan sonra vakit kaybetmeden Adblue tankının doldurulması önerilir. Sıvının bitmesi durumunda seçici katalitik geçirme sistemi arızalanabilir ve bu sistemin tamiri oldukça maliyetlidir.
AdBlue Sistemini iptal etmek, kullanmamak cezaya tabidir.
Adblue iptal işlemi yapılan araçların SCR sistemi tamamen devre dışı kalır. SCR sistemi çalışmadığı için araç artık adblue sıvısı tüketimi sağlamaz. Daha önceden adblue sıvısı tükendiği zaman çekiş gücü düşen araçlar adblue iptali sonrasında her hangi bir güç kaybı yaşamayacaktır.
Yani AdBlue biterse aracınızda, izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur. Bu aşım nedeniyle de katalizör kısa sürede hasar görür. Sistemde yer alan filtrelerden de sıvı geçişi sağlanamadığı için filtreler kurur ve büzüşür. Bu da aracınız için son derece maliyetli bir durumu ortaya çıkaracaktır.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Dizel yakıt, dizel motorlarda buharı çok iyi kullanmaları nedeniyle kullanılmaktadır. Peki dizel yakıt kaç derecede yanar? Dizel yakıt -17 santigrat derecede donar. Yakıt donduğunda genleşir ve basınç oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri