iptal ettir kardeşim. hiç bir zararı olmaz ve emisyon testinden rahatça geçersin. bu adblue denen saçmalık, motordan enjektörden bağımsız bir sistemdir. deterjanlı suyu dpf'in içine püskürterek egzoz gazındaki NOx değerlerini düşürmeye yarar.
Adblue iptali zararlı mı sorusu kapsamında bu işlem araçlara zarar vermemektedir. Yakıt tüketimini değiştirmemekte, otomobilde başka arızalara neden olmamakta ve çekişi etkilememektedir.
Dizel motorlu araçlarda kullanımı zorunlu olan AdBlue sisteminin iptali, hem çevreye hem de araç sahiplerinin cebine zarar veriyor. AdBlue markasının kullanım haklarına ve VDA lisansına sahip firmalardan Arbey Kimya'nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, AdBlue iptaline ilişkin uyarılarda bulundu.
Adblue iptal işlemi yapılan araçların SCR sistemi tamamen devre dışı kalır. SCR sistemi çalışmadığı için araç artık adblue sıvısı tüketimi sağlamaz. Daha önceden adblue sıvısı tükendiği zaman çekiş gücü düşen araçlar adblue iptali sonrasında her hangi bir güç kaybı yaşamayacaktır.
Asit yağmurlarına ve doğal floranın bozulmasına neden olan azot oksit gazı salımını minimuma indirmeyi sağlayan Adblue sıvısı, emisyon değerlerini yüksek oranda düşürür. Çözelti, sanılanın aksine bir yakıt değildir. Araç performansını yükseltmez, yakıt tüketimini düşürmez.
İlgili 15 soru bulundu
AdBlue'nun yakıt tasarrufu adına aracınıza bir katkısı olmaz. Yani AdBlue kullanarak aracınızı daha az yakacağını sanıyorsanız, yanlış bir fikre kapılmışsınız demektir. Nitekim AdBlue'nun asli görevi aracınızın az yakmasına destek olmak değil, aracınızdan salınan emisyonu minimum seviyeye düşürmektir.
Aracın Stop Etmesi Durumunda
AdBlue tamamen bittiğinde aracınız, sisteme zarar vermemek için stop eder. Eğer bu esnada AdBlue bulabileceğiniz bir yerde değilseniz çekici çağırmak zorunda kalabilirsiniz. Yani bu sıvı bittiğinde otomobili çalıştırmak hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.
AdBlue Sistemini iptal etmek, kullanmamak cezaya tabidir.
Eğer Adblue tankı boşalırsa, Aracın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve araç çekişten düşer. İzin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür.
Ortalama olarak 4.000 TL – 14.000 TL arasında bir maaliyet çıkmaktadır.
Adblue İptali Gerektiği Nasıl Anlaşılır? Adblue iptalinin gerekliliği, aracın yakıt tükenmesi sırasında verdiği normalin dışında uyarılar ve hatalar üzerinden rahatlıkla anlaşılır.
AdBlue İptali Neden Yapılır? AdBlue iptalinin yapılmasının öncelikli nedeni araçlarda kullanılan AdBlue ve Mazot yakıtlarının düşük kalitede olması ile bu sistemin zamanla zarar görmesi ve arızalanmasına sebep olmaktadır.
AdBlue Sistemi İptal Edilirse Ne Olur? Beyinden yani motor kontrol ünitesinden AdBlue iptal etme işlemi; aracınızın motor kontrol ünitesindeki yazılımındaki AdBlue ile ilgili satırların pasif edilip yeniden aracınıza yüklenmesi şeklinde yapılır.
Kalitesiz AdBlue, aracın performansının düşmesine ve ayrıca emisyonların artmasına neden olabilir. Kaliteli AdBlue, motoru iyi durumda tutmaya yardımcı olduğu için maliyetli onarımları ve arıza sürelerini önlemeye de yardımcı olabilir.
Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
Peki adblue biterse ne olur? veya “Adblue biterse araç ne kadar gider?” Otomobillerde Adblue'nun 10.000 ile 15.000 km aralığında eklenmesi gerekmektedir. Adblue biterse ve yeniden doldurulmazsa bu durum aracın çekişini ve dolayısıyla performansını etkiler.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
2006 yılından beri Avrupa Birliği ülkelerinde trafiğe çıkan kamyon ve otobüsler için AdBlue kullanımı zorunluydu. 2015 yılından beri ise yeni üretilen otomobil, kamyon, traktör, iş makineleri, trenler ve hatta gemiler de dahil olmak üzere tüm dizel motorlu araçlarda zorunlu hale gelmiştir.
Partikül İptal işlemi yapılırmı ? Partikül Filtresi ile birlikte egr sisteminide iptal etmeniz gerekiyor iptal işlemi sonrası aracınız tamamen orjinal in dışında bir çalışma gösterecek yazılım olarak orjinal yazılım kalmayacaktır.
Kötü adblue kullanımı da buna sebep verebilir buda DPF (dizel partikül filtresi) ve SCR katalizörüne kalıcı olarak zararlar vermektedir. Adblue arızası sonrası sürüşünüz, gidebileceğiniz mesafe kısıtlanır ve aracınız çalışmayabilir araç kendini korumaya alır.
Adblue'yu pompadan alarak gereksiz plastik kullanımının önüne geçin. Bluematik ile aracınızdan inmeden, temassız bir şekilde Adblue alımınızı gerçekleştirin.
Araçlar Adblue ışığı yandıktan sonra ortalama olarak 2000 km daha yol alabilmektedir. Ancak ışık yandıktan sonra vakit kaybetmeden Adblue tankının doldurulması önerilir. Sıvının bitmesi durumunda seçici katalitik geçirme sistemi arızalanabilir ve bu sistemin tamiri oldukça maliyetlidir.
Sensörlerin amacı egzozdan çıkan gazı ölçmektir. Belirli bir değerin üzerinde olduğunda bu sensörler sayesinde araç beynine bilgi verilir ve adblue katkı sistemi ile partikül filtresinin temizlenmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri