Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması, daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir.
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Efüzyonlu orta kulak iltihabının en istenmeyen komplikasyonları arasında işitme kaybı yer alır. Kronik süpüratif orta kulak iltihabı olarak bilinen bir başka durum ise standart tedavi yöntemleri ile iyileşmeyen kulak enfeksiyonlarını kapsar. Bu durum kulak zarında delinme gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Bazen kulakta dolgunluk, zarda çökme, kemik mekanizmasında bozulma görülebiliyor. Bu nedenle hekim kontrolü gerekiyor. Tedavi edilmeyen kronik hale gelen orta kulak iltihabı kalıcı sağırlığa neden olabiliyor.
Kronik otitis media, orta kulak mukozasının 3 aydan fazla süren devamlı enfeksiyonu ile karakterizedir. Orta kulakta iltihaplanmanın erken dönemde tedavi edilmediği veya yetersiz tedavi edildiği durumlarda enfeksiyon ilerler.
İlgili 36 soru bulundu
Çoğu orta kulak iltihabı birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Çocukların yaklaşık %80 ila %90'ı üç gün içinde iyileşir ve tam iyileşme genellikle yedi gün sürer. Bu süreçte ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihabı durdurmak için antibiyotikler kullanılabilir.
Ameliyatta kulak zarlarına küçük bir delik açılır. Buralardan küçük birer tüp geçirilir. Bunlara ventilasyon tüpü adı verilir. Kulak zarından geçirilen bu tüp orta kulaktaki sıvıyı tamamen boşaltır ve kulağın havalanmasını sağlar.
Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Kulak İltihabı Beyne Zarar Verir Mi? Kronik orta kulak iltihabında iltihap beyne ulaşarak beyin dokusunda ve çevresinde enfeksiyona yol açabilir ve bu durum ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için hastalık belirtileri hissedildiği anda Üsküdar Özel Hürrem Sultan Hastanesi'ne başvurabilirsiniz.
Dış kulak iltihabının erkenden tedavi edilmemesi halinde, enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali vardır. Hasta kulak iltihabından kaynaklı, yemek yiyemez duruma gelebilir. Bu durumdan kurtulmak için ilk önce kulağı su ve nemden korumak gerekir.
Kulak zarı yeterli titreşemediğinden ve orta kulakta hava olması gerekirken iltihabik mayi olmasından dolayı işitme kaybı meydana gelir. Bazen kulak zarı oluşan gerginliğe dayanamaz ve zayıf bir noktasından delinir. İltihap orta kulaktan dış kulak yoluna akar.
Pnömatik otoskop bir doktorun kulak enfeksiyonu teşhisi koyması için ihtiyaç duyabileceği tek özel tıbbi araçtır. Bu alet yardımıyla hastanın kulağı görüntülenir, kulak zarının arkasında sıvı olup olmadığı anlaşılır.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Ancak son araştırmalara göre orta kulak enfeksiyonlarının çoğunluğu iki hafta içerisinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşmektedirler. Bazen antibiyotik kullanılmadığında mastoidit adı verilen orta kulak arkasında yer alan kemiğin enfeksiyona katılması durumu oluşabilir.
Ameliyat genel anestezi altında, 1-3 saat aralığında gerçekleştirilir.
Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır.
Beyin iltihabı nasıl anlaşılır? Klasik semptomlar olarak şiddetli baş ve ense ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, yüksek ateş, titreme, şuur bulanıklığı, havale geçirme ve komaya girme şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.
Kulak iltihapları çocuklarda, yetişkinlere oranla daha sık görülür. Çoğu kez orta kulakta sıvı birikmesi ve iltihaplanmalar nedeni ile ağrılı geçer. İlerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda işitme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Kafatasının başka bir bölümünde meydana gelen enfeksiyon (örneğin kulak enfeksiyonu, sinüzit veya diş apsesi gibi) doğrudan beyne yayılabilir. Vücudun başka bir bölgesinde görülen enfeksiyon (örneğin zatürreye neden olan enfeksiyon) kan yoluyla beyne yayılabilir.
Kulak Zarı Delinmesi Nedenleri
Kulak zarı delinmesine neden olabilecek etkenler şöyle sıralanır: Orta Kulak İltihabı: Orta kulak iltihabı sıklıkla orta kulakta sıvı birikmesine sebep olur ve sonrasında oluşan basınç nedeniyle kulak zarı delinebilir ya da yırtılabilir.
Orta kulak iltihabı tanısı, kulak-burun-boğaz muayenesinde kızarık görünümde kanlanması artmış kulak zarının ya da sağlam kulak zarında bombeliğe neden olan orta kulak sıvısının görülmesiyle konulur.
Tanı Nasıl Konur? Muayenede kulak zarında matlaşma gibi bir renk değişimi, bazen kulak zarında çökmelere rastlanabilir, kulak zarı arkasında hava kabarcıkları görülebilir. Kulakta sıvı birikiminden şüphelenilen hastada orta kulak basınç testi ve işitme testi tanıyı doğrular.
Çocukluk çağında orta kulakta sıvı birikmesi durumu KBB literatüründe SOM (seröz otitis media) ya da EOM (efüzyonlu otitis media) olarak adlandırılır. EOM kesin tedavisi yapılabilen bir hastalıktır. Çocukların önemli bir kısmında hastalık kendiliğinden dahi düzelebilir.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri