Küresel çapta hükümetler, özellikle yeşil lojistik uygulamaları açısından çok önemli olan AdBlue kullanımının yaygınlaşması için bazı yasal düzenlemeleri hayata geçirdi. Düşük kaliteli veya gerekli standartları karşılamayan AdBlue ürünlerinin ise motor düşmanı olduğu ortaya çıktı.
Kötü adblue kullanımı da buna sebep verebilir buda DPF (dizel partikül filtresi) ve SCR katalizörüne kalıcı olarak zararlar vermektedir. Adblue arızası sonrası sürüşünüz, gidebileceğiniz mesafe kısıtlanır ve aracınız çalışmayabilir araç kendini korumaya alır.
Eğer tank boşalırsa aracınızın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak püskürtme şiddetini azaltır. Sonrasında ise aracınız çekişten düşer. Yani AdBlue biterse aracınızda, izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur. Bu aşım nedeniyle de katalizör kısa sürede hasar görür.
Adblue sistemi kötü yakıt kullanımından ya da başka sebeplerle arıza verebilir. Ya da tank içindeki sıvı bitebilir. Ürün bittiğinde veya bir arıza aldığında araç arıza lambası yakar ve araç kullanıcılarını yolda bırakacak sorunlara sebep olabilir.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
İlgili 17 soru bulundu
Aracım AdBlue olmadan çalışır mı? Evet, ancak aracın kirletici madde emülsiyonları, izin verilen düzeylerin üzerine çıkacaktır. Araç arıza tespit sistemi (OBD), AdBlue deposu eksiksiz dolduruluncaya kadar performansı azaltacaktır.
Adblue'yu pompadan alarak gereksiz plastik kullanımının önüne geçin. Bluematik ile aracınızdan inmeden, temassız bir şekilde Adblue alımınızı gerçekleştirin.
Genel olarak aracınızda AdBlue ışığı yandıktan sonra 2000 km daha yol gidebilirsiniz.
Adblue iptal işlemi yapılan araçların SCR sistemi tamamen devre dışı kalır. SCR sistemi çalışmadığı için araç artık adblue sıvısı tüketimi sağlamaz. Daha önceden adblue sıvısı tükendiği zaman çekiş gücü düşen araçlar adblue iptali sonrasında her hangi bir güç kaybı yaşamayacaktır.
Adblue iptal işlemini yaptırmak isteyen araç sahiplerinin sık sorduğu sorular arasında Adblue iptali muayeneden geçer mi sorusu olduğu gözlemlenmektedir. Tek başına yapılacak olan adblue iptali muayeneden geçerken problem oluşturmaz.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Kalitesiz AdBlue, aracın performansının düşmesine ve ayrıca emisyonların artmasına neden olabilir. Kaliteli AdBlue, motoru iyi durumda tutmaya yardımcı olduğu için maliyetli onarımları ve arıza sürelerini önlemeye de yardımcı olabilir.
Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
Adblue sisteminin iptal edilmesi aracınıza hiçbir zarar vermemektedir.
ADBLUE İptali:Bu işlemde aracınızın beyninde bulunan mevcut yazılım alınır ve araç yazılımı ile ilgili tecrübeli personel tarafından gerekli kodlamalar yapılarak yazılımdan silinir. ADBLUE sistemi silinmiş olan yazılım araca geri yüklenir. Bu sayede kesin çözüm üretilmiş olur.
AdBlue Sistemini iptal etmek, kullanmamak cezaya tabidir.
Ortalama olarak 4.000 TL – 14.000 TL arasında bir maaliyet çıkmaktadır.
AdBlue Sistemi İptal Edilirse Ne Olur? Beyinden yani motor kontrol ünitesinden AdBlue iptal etme işlemi; aracınızın motor kontrol ünitesindeki yazılımındaki AdBlue ile ilgili satırların pasif edilip yeniden aracınıza yüklenmesi şeklinde yapılır.
Asit yağmurlarına ve doğal floranın bozulmasına neden olan azot oksit gazı salımını minimuma indirmeyi sağlayan Adblue sıvısı, emisyon değerlerini yüksek oranda düşürür. Çözelti, sanılanın aksine bir yakıt değildir. Araç performansını yükseltmez, yakıt tüketimini düşürmez.
Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir. Örnek olarak; *Üre kalitesini anlayabilmek için satın alınan üründe mutlaka Aldehit, Biüre, Fosfat ve safsızlık içeriklerine baktırılmalıdır.
Bir diğer husus da AdBlue'nun nereden doldurulacağı hakkında. Görsel olarak araçtan araca farklılık gösteren AdBlue kapağı dizel yakıt kapağının hemen yanında bulunuyor. Bir otomobil 1000 kilometrede ortalama 1 litre AdBlue'ya ihtiyaç duyuyor.
AdBlue katkı maddesi için tank kapasitesi yaklaşık 11,5 litre.
Opet AdBlue®' nun donma sıcaklığı -11°C olup, bu sıcaklığın altındaki sıcaklıklara maruz bırakılması halinde donacaktır.
AdBlue'u asla dizel tankına koymayın. Motorunuza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir! AdBlue, NOx azaltıcı ajanlardır. Katalizörlerde, otomobil ve kamyon dizel motorlarında azot oksitin azalmasına neden olurlar.
Eğer Adblue tankı boşalırsa, Aracın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve araç çekişten düşer. İzin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri