Bâkî isminin temel anlamıyla ilk incelemeye başlarsak; ebedî olan; varlığının sonu olmayan anlamlarına geldiğini görürüz. Allah Teâlâ, varlığı devamlı olandır sonucuna varabiliriz. Varlığının bir başlangıcı olmadığı gibi bir sonu da yoktur. Zâtı ebedidir, sıfatları da, fiilleri de bâkîdir.
Baki, Arapça kökenli bir isim olup "kalıcı", "ebedi", "sonu olmayan" anlamlarına gelir. Klasik edebiyatta sıkça rastlanan bu isim, özellikle sonsuzluğu ve devamlılığı simgeleyen bir mana taşır.
Sözlükte “sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamındaki bekā kökünden türeyen bir sıfattır. Esmâ-i hüsnâdan biri olarak “gelecekte varlığının sona ermesi düşünülemeyen” anlamına gelir ki “Allah'tan başka her şeyin gelip geçici olduğu” mânasını ifade eden fânînin zıddıdır.
El-Baki; O'nun varlığının sonu yoktur, varlığı ebedidir. Daimi ve ebedi olandır. Varlığının sonu olmayan. Yarattıklarının dışında tek baki olandır.
Sonsuz zaman, zihnen son bulması düşünülemeyen süre, varlığın gelecekte sonsuzca devam etmesi anlamında felsefe ve kelâm terimi.
İlgili 19 soru bulundu
Allah Teâlâ'nın başlangıcının olmadığını ifade eden bir terim. Allah'a nisbet edilen selbî sıfatlardan biri. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Ebedî hayat, Hristiyanlıkta, geleneksel inanca göre, ölümden sonra gerçekleşen devamlı hayattır.
Allah'ın sonsuzluğunu ve yüceliğini anlatan Ya Baki Entel Baki zikri, maddi ve manevi sıkıntılardan kurtulmak için okunması tavsiye edilen en kıymetli zikirdir.
Her gün 113 defa El Baki ismini zikreden kişi uzun ömürlü olur. Maddi kazanç elde etmek, kazanılan paranın bereketinin artması ve hayırlı bir işte çalışmak için Ya Baki esması her gün 113 kez zikredilmelidir. Her gün 113 defa El Baki zikrine devam eden kimsenin sağlık sorunları ortadan kalkar, kolay kolay hastalanmaz.
Ya Baki Entel Baki Allah (cc) kudretini, sonsuzluğunu ve yüceliğini anlatan bir zikirdir. Bu cümlenin kelime manasıyla "Ey bekâ sahibi olan! Bâkî (son bulmayan) ancak sensin." anlamına gelmektedir. Ebedi olan yalnızca Allah'tır (cc) ve Allah'ın (cc) dışındaki her şey bir gün son bulacaktır anlamına gelmektedir.
Bâkī kelimesi ise bekā kökünden türetilmiş bir sıfat olup esmâ-i hüsnâdan biri olarak “varlığının sona ermesi düşünülemeyen, ebediyen var olan” anlamına gelmektedir (Yurdagür, s. 248-249). Dünya hayatını sona erdiren ölüm hadisesi, yüce yaratıcının ölümsüz âlemine geçişi sağlayan ve ibret alınması gereken bir olaydır.
b. “Ya Bâkî Ente'l-Bâkî, Ya Bâkî Ente'l-Bâkî" zikri iki defa söylenir. Bu duanın ikişer defa tekrarlanmasının hikmeti, önce -mecazi mahbup olan- dünyanın fani yüzünü göstermek ve ondan yüz çevirmek, sonra da bunun yerine -hakiki mahbup olan- Allah'ın sonsuz rahmetine sığınmak ve yüzünü o bâki dergaha çevirmektir.
Ebedi sözcüğü hem sonsuz hem de aralıksız ve sürekli manasına gelir. Bu kelime genellikle ezeli ile birlikte kullanılır. Yine Arapça kökenli bir sözcük olan ezeli ise bir başlangıcı ve öncesi olmayan demektir.
Ona göre fenâ kulun kulluğunu görmekten fâni olması, bekā ise ilâhî tecellileri temaşa etmekle bâki olmasıdır. Kulluğu görmek demek yapılan ibadetleri kendine nisbet etmek, onlara güvenmek demektir.
Ebedi kelimesi bitip tükenmeyen, sonsuza kadar sürecek olan ve zeval bulunmayan anlamlarına gelmektedir. Bu anlamları ile kullanılan ebedi kelimesinden ebediyet kelimesi türetilmiştir. Ebediyet kelimesi ise sonsuzluk anlamına gelmektedir.
YA BAKİ ENTEL BAKİ ZİKRİ 170 DEFA DİNLE En Faziletli Dualar - YouTube.
Ya Bâki Entel Bâki ise “Bâkî kalan ancak Sensin, ey Bâkî” şeklinde ifade edilebilir. Bâki kelimesi Cenab-ı Allah'ın hem bir sıfatı, hem bir ismidir ki “Ebedî, dâimî, ölmeyen, sonu gelmez, sonsuz” anlamına gelmektedir.
- Her işte başarılı olabilmek ve hastalıkta şifa bulabilmek için 5 vakit namazdan sonra 108 kere ''Ya Hakk Celle Celalühü'' zikrine devam edilmelidir. - Doğruyu ve hakkı bulmak için günde 108 kere zikir olarak okunmalıdır. - Bu ismi vird eden kişiler görevlerini devamlı yapma azmi içerisinde olurlar.
Meal (Kur'an Yolu)
Seslenenin, yakın bir yerden seslendiği gün için dinlemede ol. O dirilten sesi gerçekten işittikleri gün, işte o (ebedî hayata) çıkış günüdür.
Kelam-ı ilahiyi gösteren manalar da Kur'andır. Bu kelam-ı ilahi olan Kur'an mahluk değildir. Allahü teâlânın, başka sıfatları gibi, ezeli ve ebedidir. Kur'an-ı kerim, Allahü teâlânın kelamıdır, mahluk yani, sonradan yaratılmış değildir.
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Özet: İslam düşüncesinde ezelî ve ebedî olan tek varlık sadece Allah'tır. Allah'ın dışında diğer varlıkların ezelîliği ise kelamcılar nazarında imkân dışıdır. Fakat ezelî olmayan varlıkların ebedî olup olamayacağı esas tartışma alanını oluşturmaktadır.
Allah harflerle konuşur; harfler de mahlûk değildir. Kulun okuyuşu, sesi ve okuma fiili yaratılmıştır; Allah ile kaim değildir. Fakat dinlenilen Kur'an mahlûk değildir, Allah ile kaimdir. Allah'ın kelâmı Cibril vasıtasıyla inzal olunan anlamın hikâyesi değil, ibaresidir.
2- Beka: Allah'ın sonu yoktur. O ezeli ve ebedidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri