AdBlue® olarak da bilinen Dizel Egzoz Sıvısı (DEF) zehirli olmayan, renksiz, kokusuz ve alev almayan bir sıvıdır. Aracınızdaki özel bir depoda saklanan sıvı, egzoz gazını temizlemek üzere egzoz sistemine püskürtülür.
AdBlue Nedir? AdBlue ürünü, dizel motorlu araçların oluşturduğu egzoz salınımı azaltmak için kullanılan % 32,5 üre ve %67,5 saflaştırılmış sudan oluşan su bazlı üre çözeltisidir.
Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
AdBlue® biterse ne olur? Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
Adblue, dizel motorların egzozuna enjekte edilen üre ve su karışımıdır. Dizel yakıtın yanması sonucu oluşan bir yan ürün olan nitrojen oksit ile reaksiyona giren bu iki maddenin karışımıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Dizel yakıta ve SCR yani seçici katalitik indirgeme sistemi, motor teknolojisiyle üretilen bütün araçlarda AdBlue tercih ediliyor. Bu araçlar arasında Citroen BlueHdi, Mercedes BlueTech, Volkswagen Bluemotion, Renault Blue dci, BMW Blue Perfonmance ve Ford ecoblue yer alıyor.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Volkswagen Transporter Yakıt Deposu Kaç Litredir? Volkswagen Transporter modellerimizin tümü dizel motorludur ve 70 lt'lik yakıt, 22 lt'lik Adblue deposu bulunmaktadır.
AdBlue®'nun raf ömrü, gölge ve kuru bir yerde -10° C ilâ +30° C arası sıcaklık şartlarına uyulması halinde 12 aydır. Güneş ışığından korunmalıdır.
Özel bir yapıya sahip olan ve şu an için sadece dizel araçlar için üretilen sıvı, aslında karışım olarak nitelendiriliyor. İçerisinde %32,5 oranında işlemden geçmiş üre ve %63,5 oranında da saf su bulunuyor. Zaten açılımı da Sulu Üre Çözeltisi veya İngilzicesi ile Aqueous Urea Solution şeklindedir.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
AdBlue'nun tamamen bittiği durumlarda araç çalışamaz hale gelebilir. Sıvının tamamen bittiği durumları da aynı şekilde AdBlue işaretli ışığın sürekli olarak yanmasıyla anlayabilirsiniz.
VDA onaylı Opet AdBlue®'nuzu, Opet Akaryakıt İstasyonları'ndan dökme olarak veya 18 Litrelik bidonlar halinde temin edebilirsiniz. Opet AdBlue®'nun, herhangi bir kirletici madde (Örneğin; kir, toz, akaryakıt, madeni yağ vs.) ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.
5, 10, 18 ve 20 litrelik bidon ve ambalajlarda satılan AdBlue fiyatları markasına göre değişkenlik göstermektedir. 5 litre fiyatı 40 ₺'den başlamaktadır. 1 litre sıvı ile 800-1000 km gidebilirsiniz ancak bu sürüş stilinize göre farklılık gösterebilir. Bir depo ile ortalama 10.000 ile 15.000 km gidebilirsiniz.
Eğer Adblue tankı boşalırsa, Aracın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve araç çekişten düşer. İzin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür.
Adblue Nasıl Doldurulur? Rahatlıkla benzinliklerde bulabileceğiniz Adblue sıvısını doldurmak bir hayli basittir. Dizel araçların depo kapaklarının hemen yanında küçük bir sıvı doldurma gözü daha yer alır. Bu göz içerisinden sıvıyı doldurabilirsiniz.
ADBLUE KULLANIM ALANLARI
2006 yılından beri Avrupa Birliği ülkelerinde trafiğe çıkan kamyon ve otobüsler için AdBlue kullanımı zorunluydu. 2015 yılından beri ise yeni üretilen otomobil, kamyon, traktör, iş makineleri, trenler ve hatta gemiler de dahil olmak üzere tüm dizel motorlu araçlarda zorunlu hale gelmiştir.
Ticari araçlarda yaklaşık olarak 100 km'de 1,4 Litre AdBlue® harcanmaktadır.
Adblue'nun tüketim oranı, yakıtın 20'de 1'dir. Adblue'nun yakıt tüketimini azalttığı kanıtlanmıştır. Bu yüzden ticari sektördeki araçlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz AdBlue fiyatı ve kullanım oranından yola çıkarak her 100 Km. içine ne kadar AdBlue maliyetiniz olacağını hesap edebiliriz. Örneğin her 100 Km. de 6 litre yakıt tüketimine sahip bir aracınızda ortalama AdBlue kullanım miktarınız 0,3 litre olacaktır.
Aracım AdBlue olmadan çalışır mı? Evet, ancak aracın kirletici madde emülsiyonları, izin verilen düzeylerin üzerine çıkacaktır. Araç arıza tespit sistemi (OBD), AdBlue deposu eksiksiz dolduruluncaya kadar performansı azaltacaktır.
Adblue iptalinde yapılan işlem, sistemin by-pass edilmesidir. Uygulama sonucunda araca hiçbir zarar gelmeyecektir.
AdBlue adıyla birçok farklı marka ürün satılmaktadır. Satın aldığınız ürünün bazı testlerden geçmiş olması güvenilirlik açısından önemlidir. Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri