Hormonal değişiklikler: Özellikle adet dönemi, gebelik gibi hormon seviyelerinin değiştiği koşullarda bağırsak hareketleri etkilendiğinden şişkinlik olabilir.
Memelerde şişme ve hassasiyet — Göğüslerin şişmiş gibi olur ve biraz ağrılıdır. Vücudun su tutması nedeniyle ayak bileklerin ve parmakların şişer – ayakkabıların, eldiven ya da yüzüklerin dar gelmeye başlar; bileklerin ve ellerin normale göre şişkin görünür. İştah artması — her zamankinden daha fazla yemek istersin.
Özellikle kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, ödem yapma özelliği nedeniyle regl döneminde şişkinliğe yani ödeme yol açar. Paketli tuzlu gıdalarda sodyum oranı yüksektir. Sodyum oranı yüksek olan yiyecekler de şişkinliğe neden olur. Bu nedenle aşırı tuzlu besinlerden kaçınmak daha doğru olur.
Alt Karın Şişliği Neden Olur? Alt karın şişliği birçok nedenle meydana gelebilir. Bu nedenler arasında adet dönemi öncesi şişkinlik, üriner sistem enfeksiyonları, üriner taşlar, yumurtalık kistleri, pelvik inflamatuar hastalık (PID), bağırsak problemleri, kabızlık veya idrar yolları enfeksiyonları sayılabilir.
Egzersiz yapmanın ve tuz alımını sınırlamanın PMS'e bağlı olarak gelişen kilo alımını, ve şişkinliği azaltmak için yeterli olmadığı vakalarda diüretik adı verilen su haplarının kullanılması, bireyin vücudundaki fazla suyu kullanarak atmasına yardımcı olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Hormonal değişiklikler: Özellikle adet dönemi, gebelik gibi hormon seviyelerinin değiştiği koşullarda bağırsak hareketleri etkilendiğinden şişkinlik olabilir.
Alt karında yağ birikmesinin en yaygın sebebi de tabii ki beslenme alışkanlıkları! Rafine şeker, beyaz un ve işlenmiş gıdalar gibi glisemik indeksi yüksek besinler, alt karında ciddi yağlanmaya sebep olabiliyor. Bununla birlikte, genetik faktörler de alt karında yağ birikimine yol açan faktörler arasında yer alıyor.
Karın boşluğunda sıvı toplanmasına asit adı verilir. En sık nedeni karaciğer hastalığı olup, farklı organ hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Karaciğer hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan asit sıklıkla son dönemi yansıtır ve karaciğer transplantasyonu gerekliliğini gösterir.
Mideye gelen besinler mide sıvılarıyla karışırken, metabolik faaliyetlerin sonucunda sesler çıkaracaktır. Sindirim sistemindeki hava, bağırsaklardaki hava ile karıştığında midede patlamalar gibi sesler çıkarır. Bu durumu da kişi karın guruldaması olarak hisseder.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Ancak bu kilo artışı sanıldığı gibi vücudun yağ oranındaki bir artışından değil, vücutta tutulan sudan yani ödemden kaynaklanır. Genellikle kadınlar adet dönemlerinde tartıldıklarında normalden 2 ya da 3 kilo daha fazla çıkarlar. Bu durum regl kanamasının devam ettiği müddetçe sürebilir.
Potasyumdan zengin besinler, vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayısıyı günde ortalama 3-4 adet tüketmek vücuttaki şişkinliğin atılmasını kolaylaştırıyor.
Hormonal Düzensizlik
Adet döngüsüne uygun olarak zamana bağlı kan düzeyleri ile östrojen ve progesteron düzeylerinde değişimler, meme dokusuna ait hücrelerin büyüme ve gelişmelerini etkiler. Bunun bir sonucu olarak adet döngüsünün belirli dönemlerinde memede hassasiyet, ağrı veya şişkinlik hissedilebilir.
Fakat zihinsel durum beden üzerinde birincil derecede etkin rol oynuyor yani evlendiğinizde daha memnun, kendinizle daha iyi, cinsel kimliğinizle daha barışık şekilde yaşarsanız beden gevşediği için, kendi kadınlığınızdan memnun olduğunuz için buna bağlı salgılanan hormonların etkisiyle adet ağrılarınız geçebilir.
Regl olan kadınların yaklaşık %12'sinde görülen bu durum her kadında farklı şikayetlere neden olur. Regl kanamasının başlamasından 10 gün öncesinde de yaşanabilir bir durumdur ancak reglin bitmesi ile birlikte sona erer.
Karaciğer kanserinin başka bir adı olan hepatoselüler karsinom, karnın sağ üst tarafında yer alan oldukça büyük bir organ olan karaciğeri etkileyen bir kanser türüdür. Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir.
Karın boşluğu, insanlarda ve diğer birçok hayvanda çok sayıda organ içeren büyük bir vücut boşluğudur. Abdominopelvik boşluğun bir parçası olan karın boşluğu, torasik boşluğun altında ve pelvik boşluğun üzerinde bulunur.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Sağlıksız gıdalar tüketmek beraberinde fazla kilo ve vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Zayıf bir insan yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu göbek kısmında yağ birikmesine zemin hazırlar ve bunun sonucunda ortaya vücut yapısında orantısız görüntü meydana gelir.
Yağın enerji için kullanılabilmesi için önce trigliseritlere dönüştürülmesi gerekir. Bu da alt karın bölgesinde çok verimli bir şekilde gerçekleşmeyen bir süreçtir. Bu nedenle alt karın bölgesindeki yağlar erimez ya da çok az erir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır, diğeri ise yediğimiz veya içtiğinizde yutulan havadır. Öte yandan, vücutta biriken aşırı miktardaki sıvı yani ödemin şişkinliğe neden olduğu düşünülür.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri