Yaygın anlamıyla, canlı varlıkların hayat kudreti olarak bilinen “cân” kavramı tasavvufî literatürde nefs, ruh, ilâhî nefes ve tecellî karşılığında kullanılır. İnsan vücudunu ifade için kullanılan “ten” kavramı ise beden, cisim ve cesed gibi kelimelere karşılık gelir.
Âh, âşıkın iç alemindeki aşkın ateşli ve elemli ifadesidir. Bu durum Hak aşıkları için de aynıdır. Cebecioğlu Tasavvuf Terimleri sözlüğünde ahı “ … bir iç çekiş ve iştiyak nidası ve kulun aşk ateşi ile inleyişi”[2] olarak verir.
Âhirette Hz. Muhammed'in ümmetiyle yanında buluşacağı bildirilen havuz ve nehir. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Bir tasavvuf terimi olarak cânân, bütün mevcûdatın kendisiyle kāim olduğu "kayyûmiyyet" sıfatını ifade eder. Cân-ı cân ise lugatta rûh-ı a'zam ve Allah mânasına gelmekle birlikte tasavvuf ıstılahında hakikatler hakikati şeklinde de ifade edilen hakiki vahdet demektir.
Nişân, Bî-Nişân: Allah'ın kendisini bize gösteren bir işaret yoktur. Onun isim ve sıfatları ise varlığının belirtisidir. Nişan âyet kelimesi ile de açıklanır.
İlgili 33 soru bulundu
İlâhi aşkı simgeleyen şarap tasavvufta, yerlere ve göklere sığmayan Allah'ın, mü'min gönüllere sığdığı, düşüncesidir. Şarap, vahdetin kendisine benzetileni olarak da kullanılır. “Elest meclisinde vahdet şarabını içenler, ebede kadar mest ve mahmur olarak kalacaklardır.
Tasavvufî bir metafor olarak deniz, vahdeti temsil ederken; dalga ve girdap, tecellileri ve kesreti temsil eder. “Büyüklük, genişlik, sonsuzluk, derinlik, bolluk” (Pala, 1995:137) gibi özellikleri olan deniz, mecazî aşk bağlamında ise âşığın “duygusal gelgitlerini, gönlünü” (Aytekin, 2005:90) karşılar.
Farsça bir terkip olan nâmahrem ise “aralarında evlenme yasağı bulunmayan kişiler” demektir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Hüda isminin ilk anlamı doğru yolu gösteren, kişiyi selamete ve hidayete erdirendir. Bu kelimenin sözlük anlamı ise her şeyi yoktan var eden, kudreti ve gücü sınırsız olan yüce Allah'tır.
1. can, ruh. 2. hayat, yaşayış. 3. gönül. Devellioğlu sözlüğünde deyimler ve tamlamalar halinde kullanılışı ise şöyledir: cân-ı can (canın canı) Allah.
Tuzun, Tasavvuf inancında da önemli bir yeri vardır; zira Tanrı ile tuz arasında manevi bir bağdan söz edilirken “beka”nın varlığı, tuzun 'koruyucu, andırıcı, hoş ve sevimli' oluşuna bağlanmış, tuzlu anlamına gelen “be-nemak” aynı zamanda 'hoş, sevimli' anlamına da geldiğinden aşığın tamamen içinde eridiği sevilesi ...
Tasavvufî sembolizmde gül ilâhî güzelliği ifade ettiği gibi Allah'ın mahbûbu Hz. Muhammed'i de temsil eder. Bundan dolayı “verd-i Muhammedî” veya “gül-i Muhammedî” adı verilen gül şeklinde hilye-i şerifler yapılmıştır.
Çünkü Allah'ın ilk yarattığı şeylerdendir su; O'nun Cemal ve Celal sıfatlarını temsil eder, yani O'nun sonsuz güzelliğinin ve sonsuz kudretinin simgesidir su. Ayrıca Hayy (diri) ismine işarette bulunur.
Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır. Ayrıca Ekankar'da Tanrı'ya söylenen sevgi şarkısının adıdır.
Allah, “muktesıd” diye anılan (Fâtır 35/32) ashâb-ı yemînin mertebesidir. Bu aynı zamanda nefs-i levvâme mertebesidir. “Zâlimün li-nefsihî” (Fâtır 35/32) olan ashâb-ı şimâl ise nefs-i emmâre sahibidir. Râzî bu üç kelimeyi hakikat, tarikat ve şeriat mertebelerine de tatbik eder (Levâmiʿu'l-beyyinât, s. 111).
El-Hakk Ne Demek ve Nedir? Allah'ın isimlerinden birisi olan El-Hakk ahiret gününde hak ile batılı birbirinden ayıran ve hakkı olanı sahiplerine zalimlerden alıp veren anlamına gelmektedir. Ayrıca varlığı daimi ve hakiki olan hiçbir zaman değişmeyen, sürekli var olma durumunda olan demektir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Furkan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; İyi ile kötü ve doğru ile yanlış arasındaki farkı gösteren delil. Hakkı bâtıldan ayırt etmesi sebebiyle Kur'ân-ı Kerîm'e verilen isim.
Türk Dil Kurumu verilerine göre Zümra ismi güzel ahlaklı, cesur, yiğit, yürekli, güçlü ve bilgili demektir. Ayrıca bu isim zeki kadın anlamına da gelmektedir. Kısacası Zümra isminin TDK sözlük anlamı bilgili, zeki ve güçlü aynı zamanda güzel ahlaklı demektir.
Sözlükte “yitiğini bulmak, istediğine kavuşmak, güç yetirmek; aşk ve iştiyak sarhoşluğu içinde kendinden geçmek, yüksek heyecan duymak” anlamlarındaki vecd kelimesi tasavvuf terimi olarak “kasıt ve zorlama olmadan Allah'ın bir ihsanı şeklinde sâlike gelen ve onu kendinden geçiren mânevî çarpıntı” (müsâdefe) demektir ( ...
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Kuzenden kastınız amca, dayı, hala ve teyze çocukları ise, hepsi ile evlenmek caizdir.
Kayınbirader eşinize nâmahremdir ve dinen yabancıdır.
Çünkü Peygamber Efendimiz (asm), kocanın erkek akrabalarının, kadın için "ölüm" olduğunu ifade ederek, sakınılmasını tavsiye etmişlerdir.
Tasavvufî düşüncede söz konusu amaçla kullanılan metaforlardan birisi de gemidir. Gemi, genellikle kurtuluş ve selametin bir simgesi olarak kullanılagelmiştir. Eserlerinde bu tür metaforlara oldukça yer veren bir sûfî olarak Mevlânâ'nın adı öne çıkmaktadır.
Tasavvufta ilahi hakikat “derya”, maddi âlem “dalga” (“mevc”), Yaratanla insan arasındaki engel (burada: insanın cismi), aynı zamanda insanı Hakk'a taşıyan araç (burada: irfan veya Hurufilik öğretisi) ise “gemi”, kayık (“zevrak”) ifadesiyle verilmiştir.
Yunanca kökenli güzel bir kelime: "Thalassophile". Denizi, okyanusları çok seven ve izlemekten keyif alan kişilere deniyormuş. Sözcük, İngilizceye geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri