Adetli bir kadının banyo yapmasında dinen bir sakınca yoktur. Din vücut temizliğine oldukça önem vermektedir. Bu nedenle adet dönemindeki kadınların banyo yapmasında sakıncalı bir durumun olduğu kanısı doğru değildir.
Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir. Sakın ihmal etmeyin….Bu dönemde kullanacağınız ağrı kesici bazı ilaçlar adet kanama miktarını azaltsa da zararlı değildir.
Adetin ilk günü banyo yapmak yanlış değildir. Hiçbir sakıncası yoktur. Hatta kadınlar için yararlıdır. Kadınlarda regle bağlı oluşan ağrı ve sancılar için ılık su ile duş almak sürecin daha hafif geçmesi yönünde olduk etkilidir.
Hayız bir nevi abdestsizlik ve cünüplük hali (hükmî kirlilik, hades) veya mazeret kabul edildiğinden yalnız namaz, oruç, Kur'an okuma, Kâbe'yi tavaf gibi belirli ibadetlerin ifasına ve doğrudan kanın aktığı organla ilgisi sebebiyle cinsî münasebete engel olarak görülmüştür.
Eğer sık olarak banyo yapma olanağı yoksa, adet döneminde dış üreme organlarının özel olarak temizlenmesi gerekmektedir, çünkü adet sırasında rahimden gelen kan kullanılan pet ile dış üreme organları arasında birikmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Hayız hali, kadında döl yatağının (rahim) iç yüzünü kaplayan zarın, yumurtanın döllenmeyip ölmesi ve hormon salgısının kesilmesi üzerine parçalanarak kanla birlikte dışarı atılmasından ibarettir. Bildiğiniz gibi her şeyin sahibi Allah'tır Mülkünde istediği gibi tasarruf eder.
Adet halinde olan kadınla birliktelik yaşamak haramdır. Adet süresinin sonunda cinsel ilişkiye girilebilir.. Adet sonrasında temizlendikleri zaman ilişki helal olmaktadır.
Adetliyken Kıl ve Tüy Alınır mı? Adet döneminde kıl ve tüy alınması genel olarak tercih edilmemektedir. Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Evlenince adet sancıları geçmez
Birçok kişi çevresinden evlenince adet sancılarının geçeceği ile ilgili bilgiler duymuştur. İlerleyen yaşla birlikte sancı şiddeti ve sıklığı azalmaktadır fakat evlenince adet sancısının azalacağı yanlış bir bilgidir.
Kadınların âdet görmesi, yaratanın kadınlara özgü olarak takdir ettiği ve neslin devamı için gerekli olan bir durumdur. Yoksa onlara bir ceza değildir. Mesela Hakim'in naklettiği bir rivayette de hayız görmenin ilk defa Hz. Havva'nın yeryüzüne inmesiyle başladığı anlatılır.
Adet döneminin kısa sürmesini isteyen kişiler bu durumu sonlandırmak için çeşitli yöntemlere yönelmektedir. Bu yöntemler arasında ilk sırada yer alan su içme, kanın temizlenmesini sağlamaktadır. Temizlenen kan sayesinde adet dönemi daha kısa sürmektedir.
Kızım Yeni adet oldu ne yapmalıyım? Kızınızın doğru pedi bulması için ona yardımcı olun. Bu konuda tutucu ve inatçı davranmayın. Asıl önemli olan, onun kendisini rahat hissetmesidir. - Kızınız ilk reglini yaşadıktan sonra beraber adet takvimi hazırlayın. Böylece kızınız bir sonraki adet dönemi için daha hazır hisseder.
Allah (c.c), kadınların bu özel hallerinde ibadet etme mükellefini kaldırmıştır. Adetli kadının Kuran-ı Kerim okumaları ve namaz kılmaları yasaktır. Temizlendikten sonra namazlarını kaza etmek gerekmez. Oruç tutmaları yasaktır.
Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açık olur.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
REGLİ OLaN ZİKİR ÇEKEBİLİR, DUa EDEBİLİR :adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur.
Meal (Kur'an Yolu)
De ki: O sıkıntılı bir haldir. Bu sebeple âdet günlerinde kadınlardan ayrı durun, temizlenmedikçe onlarla cinsel ilişkide bulunmayın. İyice temizlendiklerinde onlara Allah'ın emrettiği şekilde yaklaşın. Allah çok tövbe edenleri sever ve içi dışı temiz olanları sever.
GECE BANYO YAPMAK GÜNAH MI? Hayır. Bu yönde ne bir Hadis-i Şerif ne de bir Ayet-i Kerime; hatta fıkhi bir açıklama da bulunmuyor. Sadece bazı İslam alimleri, gece vaktinde banyoya girilmesini edep açısından uygun görmemiştir.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
9. Banyoda suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde cehennemi düşünmeli, bununla cehennem arasında mukayesede bulunmalıdır. 10. Banyoda konuşmamalı, aşikâre Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri