Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Hanefî ve Şâfiîler, dua ve zikir kastıyla dua anlamı içeren âyetlerin cünüp, âdet ya da lohusalık hâlinde okunabileceğini; Şâfiîler dili oynatmadan ve telaffuz etmeden Mushaf'ın yüzüne bakarak kalben veya zihnen süzülebileceğini; Hanbelîler ise Kur'ân okuma kastı olmadan besmele, hamdele vb. zikirlerin okunabileceğini ...
Ay hali bir iradeye bağlı değildir. Ayrıca, Kur'an'ı öğretme/öğrenme konusunu da farklı değelendirenler vardır. Bu âlimlere göre, adet halindeki bir bayanın Kur'an'ı, özellikle heceleyerek öğretmesinde veya bir ayetten daha az parçalar halinde okutmasında bir sakınca yoktur.
Hayız, nifas ve cünüp durumlarında dua ayetlerinin dışında hiçbir ayet okunmaz. 2. Eğer mümkünse Kuran-ı Kerim'i kıbleye dönüp okumalıyız. 3. Kuran-ı Kerim'i okurken elbisemizin temiz olması gerekir. İdrar, kan ve pislik bulaşmış kıyafetlerle Kur'an okunmaz.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Adetli iken kadınların namaz kılması ya da Kur'an-ı Kerim'i okuması haram kılınmıştır.
Adet olan kadınların bu günlerde namaz kılması ve kuran-ı kerim okuması haram kılınmış iken tesbih, zikir ve dua etmelerine izin verilmiştir. Hatta namazsız olan kadınların bu günlerde gücünün yettiğince tevhid ve tehlil ile meşgul olması hayırlıdır.
Cünüp, âdetli veya lohusa olan kadın Kur'ân âyetlerinden hiç birini okuyamaz, caiz değildir.
Adetli kadınlar Kur'anı Kerim'i okuyamazlar ancak regli olan kadınların mukabele, kuran dinlemelerinde mahsur yoktur. Hayız olan kadınların okuyacakları dualar arasında Kur'an sureleri de bulunabilir.
Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Aynı şekilde Fâtiha, Âyetü'l-kürsî, Felâk, Nâs ve İhlâs Sûrelerini zikir maksadıyla, Allah'ı hatırlamak düşüncesiyle ezberden okumak haram değildir. Mâlikî Mezhebi'ne göre, hayızlı ve lohusa olan kadının az miktarda Kur'ân okumasında bir mahzur bulunmamaktadır. Bu az miktar da yukarıda adı geçen sûreler miktarıdır.
Bunun neticesinde Kur'an'a dokunma ve onu okuma konularında ihtilaf edilmiştir. Bir grup âlim “hayızlı kadının Kuran'a dokunması haramdır”1 derken, diğer bir grup “caizdir” demiştir. Buna karşılık “dokunmak haramdır ama bakabilir, dokunmadan okuyabilir”2 şeklinde fetvalar da verilmiştir.
Bu soruların tamamına toplu olarak şöyle cevap vermeye çalışalım: Cünüp, âdetli veya lohusa olan kadın Kur'ân âyetlerinden hiç birini okuyamaz, caiz değildir. Yani sırf Kur'ân-ı Kerim okumak niyetiyle bir âyetten daha az bile okuyamaz.
Adetliyken Ayetel Kürsi Okunur mu? Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açık olur.
Tabiki çekilir. Adetli iken kurandan ayet okunmaz fakat dua niyetine okunabilen sureleri oluyabilirsin, namaz kılınmaz, oruç tutulmaz, hac yapılmaz, zikir ve tesbih çekilebilir.
Kadınların adetli iken sureleri ezberden de okumaması gerekmektedir. Çünkü bu durum haramdır.
Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir. Cenaze için salâ vermenin hükmü nedir?
Selamünaleyküm. Adetli bayanın eldivenle mushafa tutmasında sakınca yoktur.
Kur'an meali abdestsiz okunabilir. Ancak Kur'an-ı Kerim ve meali bir arada ise, Mealli Kur'an-ı Kerim de Kur'an hükmünde olduklarından, abdestsiz tutulması caiz değildir. Kur'an-ı Kerimi okumaya "Eûzü çekerek ve Besmele okuyarak" başlanır.
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Kur'an-ı Kerim'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur. Bununla beraber, Allah kelamı olduğundan, ezberden okunduğunda da abdestli olunması, bazı âlimler tarafından tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mecmû', II, 69).
Hayız bir nevi abdestsizlik ve cünüplük hali (hükmî kirlilik, hades) veya mazeret kabul edildiğinden yalnız namaz, oruç, Kur'an okuma, Kâbe'yi tavaf gibi belirli ibadetlerin ifasına ve doğrudan kanın aktığı organla ilgisi sebebiyle cinsî münasebete engel olarak görülmüştür.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Adetliyken gusül abdesti ve namaz abdesti mümkün olmayacağı için adetli iken Vakia suresi veya Kuran-ı Kerim'den ayetler okunmamaktadır. Hükme göre okunması caiz değildir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Ayetel Kürsi ile İhlas ve Felak- Nas surelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği; bunlardan kurtulmak için ayrıca doğrudan Allah'a yalvardığı rivayet edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri