Menstrüal döngünde spor yaparak dolaşım sisteminin daha düzenli olmasını sağlayabilirsin. Regl sürecinde egzersiz yaparak regl dönemi belirtileri olan ödem ve şişlik gibi sorunları azaltabilir, kendini daha sağlıklı ve formda hissedebilirsin.
Vücudunuz bu dönemde daha fazla enerji harcamaya ve yağ yakmaya elverişlidir, regl döneminde spor yapmak terlemenizi sağlayarak vücudunuzdan su ve ödem atmanızı sağlar ve yağ yakımına yardımcı olur.
Sporcuların %63.1'i müsabaka sırasında ağrılarının azaldığını söylemiştir. Sporcuların hem genel olarak hem de antrenman sırasında menstruasyon sürelerinin düzenli olduğu belirlenmiştir. Sporcuların çoğu ağrılı bir adet dönemi geçirdiklerini ve müsabaka sırasında ağrılarının azaldığını söylemiştir.
Regl iken spor yapmak kesinlikle zarar değildir, yani sorumuzun cevabı: Hayır! Birçok araştırma regl döneminde yapılan egzersizin kadınları çok daha iyi hissettirdiğini ve ağrıları azalttığını söylüyor. Bu bilgiden de hareketle sıkça sorulan “regl döneminde spor yapılır mı?” sorusuna net bir şekilde evet diyebiliyoruz.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kadınlar eski kilolarına geri dönüyor. Dolayısıyla neden kilonun artış gösterdiği de merak ediliyor. Bunun nedeni vücuttaki ödemdir. Dolayısıyla birkaç gün içerisinde 2 – 3 kilo alınması yani vücuttaki yağ oranının artması değildir.
Potasyumdan zengin besinler, vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayısıyı günde ortalama 3-4 adet tüketmek vücuttaki şişkinliğin atılmasını kolaylaştırıyor.
Menstrüal dönemde spor yapmak hormonal dengeyi düzenlemek açısından son derece faydalıdır. Regl sürecinde kadınlarda aşırı yeme isteği oluşabilir. Bu dönemde spor yaparak iştahını daha kolay kontrol edebilir ve açlık krizlerinin önüne geçerek kilo alımını engelleyebilirsin.
Çoğunlukla uzmanlar her gün spor yapılacaksa kardiyo egzersizlerini haftada 5 kez, kuvvet egzersizlerini ise hafta 2 kez yapmayı önerir. Haftada 2 kez en az 12-15 dakika bir ağırlık ve direnç kullanarak kuvvet egzersizi yapmak büyük kaslarınız için çok faydalıdır. Yaş ilerledikçe kas kaybının yaşandığını unutmayın.
Vücudu çok fazla yormayacak egzersizler de kan dolaşımını hızlandırıp adetin erken gelmesini sağlayabilir.
Aslında, birçoğunun atletik çabaları sebebiyle düzenli dönemleri bile mevcut değildir. Bununlar birlikte, dönemlerinde olan yüzücülerin birçoğu, havuzun etrafında turlarken, kan akışlarını kontrol altında tutmak için tampon veya adet kupaları kullanmaktadırlar.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
Meditasyon, yoga, egzersiz ve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir. Adet döneminde rahat kıyafetler giyilmesi ve sıcak uygulamaları da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu dönemde doğru gıdalarla sağlıklı beslenme de öncelikli konulardandır.
Düzenli Egzersiz yapmak: Yürüyüş, yoga, dans gibi egzersizler adet döngüsünü düzenleme noktasında yardımcı olabilmektedir.
•Regl dönemleri için,
Orta şiddetli ağrılar normal şiddetli regl ağrıları normal değildir. Ağrılı adet döneminde gevşeme egzersizleri ve Kegel egzersizleri uygulanabilir.
Östrojen hormonu azaldığı için kan şekerinde düşme meydana gelir. Bundan kaynaklı iştahta artma ve tatlı yeme ihtiyacı oluşur. Tatlı ihtiyacı için ara öğünlerde kuru hurma, kuru kayısı, kuru incir gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Kahvaltıda 1 yemek kaşığı pekmez veya 1 tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz.
Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir. Böylece daha çok yağ yakılır. Karın tokken spor yapıldığı takdirde, daha çok dekstroz (basit şeker) yakılmış olur.
Kadınlarda vücudun gelişmesi 3 ayda kendini hafiften göstermeye başlıyor. Fakat gerçek anlamda gelişim 8 ayda ortaya çıkıyor. Bunun için de sıkı bir çalışma gerekiyor. Mide kısmının şekillenmesi için özel programlara katılmak çok önemli.
Konunun uzmanları, haftada en az 4 gün 45 dakika spor yapmanın zayıflamak için yeterli olacağını yönünde görüş bildirir. Kilo vermek için öncelikle yapılması gereken vücuttaki fazla yağları yakmaktır. Yağların yakılabilmesi için en az 10-15 dakika spor yapılması gerekir.
Kadınlarda adet döneminde metabolik hız, yumurtlama anından bir hafta önce en düşük, mensturasyondan hemen önce en yüksek düzeydedir. Endokrin bezleri yeterli miktarda tiroid hormonu salgılamadığında bazal metabolizma hızı %30-50 oranında düşebilirken fazla salgılanması durumunda ise normalin iki katına çıkabilir.
Yaygın belirtiler arasında; akne, meme hassasiyeti, karın şişkinliği, yorgunluk, sinirlilik ve ruh hali değişiklikleri yer alır. Bunlar, kadınların %20- 30'unda normal yaşamı engelleyebilir, bu nedenle regl öncesi sendrom olarak nitelendirilebilir. %3- %8 arasında belirtiler daha şiddetlidir.
Daha çok halsizliği olabilir. Cinsel istek bir miktar bunlara bağlı azalabilir. 🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Hormonal değişiklikler: Özellikle adet dönemi, gebelik gibi hormon seviyelerinin değiştiği koşullarda bağırsak hareketleri etkilendiğinden şişkinlik olabilir.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri