Adet gecikmesinin en yaygın nedeni hamilelik olarak değerlendirilir. Eğer kişi hamile değilse adet gecikmesi yaşamasının nedenleri arasında emzirme, doğum kontrol ilaçları, kist-miyom gibi yumurtalık hastalıkları, tiroid sorunları ve stres gösterilir.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Adet düzensizliğine sebep olan sorunlar
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşması, rahim veya rahim ağzındaki polipler ve nadiren kanser adet düzensizliğini beraberinde getirmektedir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Genel olarak adet gecikmesi belirtileri arasında yorgunluk, ruh hali değişimleri, alt karın ağrısı ve bel ağrısı görülür. En yaygın nedeni hamilelik olarak kabul edilen adet gecikmesinin sebepleri arasında emzirme, menopoz, kullanılan ilaçlar, tiroid ve stres gibi durumlar da yer alır.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Kansızlık, adet düzensizliğine yol açmaz; ancak kadınlarda gebelik şansını azaltabilmekte ve hamilelik sırasında riskleri artırabilmektedir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
2 Ay Adet Gecikmesi Normal midir? 2 ay boyunca devam eden adet gecikmesi normal bir durum olarak görülmez. Bu kadar uzun süre adet olamayan kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmaları gerekir.
Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Normal adet döngüsü sağlıklı bir kadında 28 (+ - ) 7 gündür. Yani 21 ila 35 günde bir görülen adeti biz normal olarak kabul etmekteyiz. Adet döngüsündeki gecikme 7 günü aşarsa adet gecikmesi denilir. Yani bir önceki ay mesela 29 günde adet olan kadın 31 veya 32 günde hala adet görmüyor ise 35 günü geçmesini bekleriz.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Adet düzensizliği ve adet gecikmesi birçok nedeni bulunmaktadır. Rahim iltihabı, endometrit veya Endometriozis gibi rahatsızlıklar adet düzensizliğine neden olabilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonları, vücudun enfeksiyonla savaşırken stres hormonlarının salınımını arttırarak hormonal dengenin bozulmasına neden olabilir. Bu hormonal değişiklikler, adet döngüsünün normal sürecini etkileyebilir ve adetin gecikmesine yol açabilir.
Hpv virüsü adet düzensizliği yapmaz. Ancak vajende ya da rahim ağzında oluşan genital siğillere bağlı olarak ara kanamalara neden olabilir. Yine sık tekrarlayan ya da tedaviye dirençli genital siğillere bağlı olarak gelişen kadınlardaki ruhsal problemler en önemli adet düzensizliği nedenidir.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Adet gününüzden yaklaşık 3-4 gün önce maydanozu kaynatıp suyunu süzün. Maydanoz suyunu 30 dakika soğumaya bırakın. Günde birkaç bardak bu maydanoz suyunu içerek adetinizin hızlıca söktürülmesini sağlayabilirsiniz. Alıç: Rahim kaslarını uyarır ve böylece adetin tam olarak istenen ve beklenen zamanda gelmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri