'Geciktirici ilaç, adet olması arzulanınca bırakılır ve genelde en geç 1 hafta içinde adet olunur. İlacın bırakılmasından sonraki ilk adet yoğun gelebilir.
Doz, günde 3 kez 1 tablet PRIMOLUT-N olup, beklenen menstruasyondan 3 gün önce başlanır ve 10 ila 14 günden daha uzun sürmez. Hasta tablet almayı bıraktıktan 2-3 gün sonra, normal menstruasyon başlayacaktır. Bu yöntem, tedavi siklusu boyunca hamilelik riski olmayan kadınlar ile sınırlandırılmalıdır.
Dışarıdan müdahale ederek, östrojen ve progesteronun azalmasını engellenirse, adet döngüsünü sonraya ötelenebilir. Bu öteleme işlemi çok uzun süreli değil, en fazla 10 güne kadar uygulanmalıdır. Daha fazla yapılırsa bazı yan etkiler görülebilir.
Kadınlar bu süreyi geciktirmek istedikleri kadar devam etmelidir. Bunun yanı sıra adet geciktiren ilaçların 10 günden fazla kullanılması önerilmiyor. Bu süre aşılırsa kadınlar adet düzensizliği yaşayabiliyor.
Etkisi 6 -12 saat sürer ve daha sonra etkisini kaybeder. Tek başına bu grup ilacı kullandığımız zaman boşalma sürenizi 2-3 kat kadar geciktir.
İlgili 43 soru bulundu
Hap bırakıldıktan birkaç gün sonra adet başlayacaktır. Bu şekilde doğum kontrol hapını ara vermeden kullanmanın bir sakıncası yoktur.
En popüler ilaç Primolut Noretisteron adlı bir haptır. Primolut Noretisteron, içeriğinde noretisteron adlı bir hormon barındıran ilaçtır. Bu hormon, vücutta progesteron benzeri etki göstererek rahim iç tabakasının dökülmesini ve adetin başlamasını engeller. Bu sayede adet dönemi ertelenebilir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Ertesi günü hapı kullanımından sonra beklenen adet gününde değişiklikler olabilmekle beraber bu ilaçların adet düzenleyici veya adet geciktirici olarak kullanılması uygun değildir.
Bu itibarla kadınların, âdet düzenlerini değiştiren ilaç kullanma cihetine gitmeksizin organizasyonun alacağı tedbirler çerçevesinde hac veya umreyi tamamlamaları daha uygun olur. Bununla birlikte âdetin ilaçla geciktirilmesi durumunda yapılan ibadetler geçerlidir.
İlk âdet kanamasının başladığı dönem olan ergenlik ile menopoz dönemleri haricinde âdet kanamasının 7 günden daha fazla gecikmesi normal kabul edilmez. Âdet gecikmesi, her 28 günde bir âdet gören kişi için 36 gün boyunca âdet görmemesi durumudur.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Adet döngüsünde yaşanan gecikme 7 günü aştığı zaman, bu durum hekim desteğine başvurulması gereken gecikme olarak tanımlanabilir. Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür.
Bilmeniz gereken diğer konular: PRIMOLUT-N paketini bitirdiğinizde, son tableti aldıktan 2-3 gün sonra genellikle adet kanaması olacaktır.
Ancak doğrudan adet söktürücü olarak önerilmez. Primolut-N: Noretisteron adı da verilen bir hormon olan progesteronun sentetik bir versiyonu olan bu ilaç adet düzensizlikleri veya adet kanamasını başlatmak için kullanılır.
Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlarda bunu yapmak mümkündür. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir.
Ertesi gün hapı kullanımı ardından meydana gelen kanama ilacın bir başka yan etkilerinden biridir. Bu yan etkiler her kadında görülmezken, ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama meydana gelmez ise bu gebe olduğunuz anlamına da gelmemektedir. Kanama gebelikten bağımsız olarak görülen, yan etkisidir.
Bu da bazı yan etkilerin daha yoğun görülmesine neden olabilir. Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir. Adet düzensizliği ise bir ay ya da bir kaç ay sürebilir.
İlişki sonrasında kullanılması gereken ve acil korunma yöntemlerinden biri olan ertesi gün hapları, düzenli doğum kontrol yöntemleri arasında bulunmuyor. Kullanıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama ve bir sonraki adetin birkaç gün önce gerçekleşmesine veya birkaç gün sonra gecikmesine yol açabiliyor.
3) Elma Sirkesi
Mutfakta pek çok alanda karşınıza çıkan elma sirkesi bu defa adet geciktirici yiyecekler listemizde yer alıyor. 1 hafta boyunca günde 1 bardak elma sirkesi ile hazırladığınız içme suyunu içerek, 5 veya 6 gün kadar regl gününü ileri tarihe atabilirsiniz.
“Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır. İlacın iki hafta süreyle kullanılmasında bir sakınca yoktur, ancak daha uzun süreli adet geciktirilmesi isteniyorsa farklı yöntemler mevcuttur.
Yaşanan stres seviyesi de adet döngüsüne etki edebiliyor. Dolayısıyla kahve adeti etkiler mi, sorusuna evet yanıtını verebiliriz.
Doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığına dair şehir efsaneleri vardır. Ancak bu efsanelerin aksine yeni jenerasyon doğum kontrol hapları tüylenme yapmadığı gibi, tüylenmeyi azaltmak için kullanılmaktadır.
Adet döneminin gecikmesi için, adet gününden en az 4 gün öncesinden ilacın kullanışması gerekir. Eğer adet dönemine 4 günden az varsa ve ilaç kullanılırsa adeti geciktiremeyebilir. Ancak geciktirdiği de görülmüştür. Bazen ilacı kullanırken lekelenme yapabilir, endişe edilememelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri