İlk olarak bir bardak suyu kaynatın, içerisine bir tutam kekik ilave edin. Sonrasında karışım demini alana kadar bekleyin. Kekik çayını sıcak içmek zorunda değilsiniz. Bu yüzden karışım demini aldıktan sonra ılımasını bekleyebilir ve o şekilde tüketebilirsiniz.
Bir çay kaşığı kekik ve bir çay kaşığı reyhanı yaklaşık 500 ml suda kaynatın. Daha sonra bu suyu süzerek içebilirsiniz.
Etkili adet söktürücüler arasında yer alan kekik suyu, regl döneminde adetin sökülmesine yardımcı olur.
Bu formül âdet sancısına birebir...
1 çorba kaşığı dağ kekiğini 1 kahve fincanı suyun içinde kaynatın. İyice demlendikten sonra da için. Bu formül âdet sancısına karşı birebirdir. Ayrıca ayaklarınızı üşütmemeye özen göstermeli ve kafeinden uzak durmalısınız.
Adet döneminde sancı çeken kadınların kekik çayı imdadına yetişebilir. Ilık bitki çayları genellikle adet ağrılarının hafifletilmesinde yardımcıdır. Kekik çayı ise spazma karşı iyi gelir ve regl ağrısı çeken kadınlar için kurtarıcı olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kekik suyu içmenin en önemli faydalarından birisi de adet söktürücü olmasıdır. Belirli nedenlerden ötürü geciken adetin sökülmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra regl döneminin daha az ağrısız ve daha hafif geçmesine yardımcı olur.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz. Hazırladığınız kekik çayını aç veya tok karna içebilirsiniz.
Zayıflamaya Yardımcı Olur
Öyle ki; kekik çayı içerisinde bulunan bileşenler ve uçucu yağlar sebebiyle vücutta bazı tepkimeler yaratarak metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Bu da kişinin daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yağ yakmasını sağlayabilir.
Adet söktürücü çaylar nelerdir sorusunun cevapları arasında; adaçayı, kırmızı ahududu yaprağı, maydanoz, zencefil, rezene, papatya ve civanperçemi gibi bitkiler yer alır.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Balla tatlandırılmış, kaynatılmış kekik de günde 3 kez içilebilir. Adet gecikmesine kekik çayı iyi gelir. Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Doktora başvurulduğunda da öncelikle hastanın hikayesi alınır.
Kekik çayı adet söktürücü bir bitkidir. Ağrılı geçen adet kanaması süreçlerine olumlu etkileri bulunan kekik çayı adet kanamasını dengeler ve ayrıca adet sancıları için doğal çözümler sunar. Kekik çayının faydaları regl döneminde daha sakin kalabilmenize yardımcı olur.
Sıcak su torbası ile kasık bölgendeki kan akışını hızlandırmak kanama döngünün erken başlamasına yardım edebilir. Eğer kanamanı öne almak istiyorsan sıcak suyla banyo yapma yöntemine şans verebilirsin. Sıcak su bedeninin gevşemesine yardım eder ve üzerindeki stres durumunu azaltmaya katkı sağlar.
Bunun yerine stresten uzak durmak, güneş ışığından faydalanmak, hafif egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırmak, ılık banyo yapmak ve karın bölgesini sıcak tutmak, C vitamini bakımından zengin beslenmek, adet kanamasının beklenenden erken olmasını sağlayabilir.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
Yumuşak ve daha kolay bir içime sahip olabilmesi için üzerine su eklenerek tarçın ya da yeşil çay ve karanfil ile birlikte de tüketilebilir. Salata soslarının içine, çorbalara ve zeytinyağlı soğuk yemeklere eklenebilen kekik suyu özellikle aç karnına tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur.
Yetişkin kadınların günde 11, yetişkin erkeklerin ise günde 16 bardak su içmeleri tavsiye edilir. Bu öneriler günlük alınması gereken sıvı miktarını temsil eder. Dolayısıyla besinler ve su dışındaki sağlıklı içeceklerin tüketilmesi ile hedeflenen sıvı alımının azalacağı söylenebilir.
Hamilelikte Hangi Bitki Çaylarını İçmek Sakıncalıdır? Adaçayı düşüğe yol açabileceği için gebelik döneminde kullanılmaması önerilir. Kekik çayı, rezene çayı gibi bitki çaylarının rahimi uyararak erken doğum, kanama ya da düşük gibi olumsuz tablolara neden olabileceği bilinir.
Aynı zamanda yağlar cilt ile doğrudan temas etmemeli bir pamuk yardımı ile sürülmelidir. Vajina mantarı enfeksiyonu için 3-4 damla yabani kekik yağı ile birlikte 1-2 damla hindistan cevizi yağı karıştırılarak kullanılabilir.
Kekiği su kaynama aşamasında eklemeye dikkat edin. Aksi takdirde kekik çayı tüm aromasını ve faydalı etkilerini yitirecektir. 10-15 dakika çayın demlenmesini bekleyin, ardından süzgeçten geçirerek tüketin. Kekik çayını günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde içebilirsiniz.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Kekik çayı, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler göstermesi ile bilinir. Bununla birlikte bazı kişilerde kekik çayı mide yanması, bulantı, kusma gibi şikâyetlere neden olabilir. Aşırı miktarda kekik çayı tüketimi; kızarıklık, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Cilt üzerinde biriken kir, yağ ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur ve gözenekleri açarak cildin nefes almasını sağlar. Ayrıca kekik suyunun içerdiği antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur ve cildin daha genç ve taze görünmesine katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri