Bir kadının adet kanamasında 80 mililitre üzerinde kanama yaşaması normalin üzerinde olarak kabul edilmektedir. Adet kanamasının fazla olduğunun anlaşılması için ise adette kan miktarının daha önceki kanamalardan fazla olması, kansızlık oluşturması gibi ölçüm unsurları söz konusudur.
10 günden uzun süren menorajisi olan kadınlarda uzman yardımı gereklidir. Adet kanaması 10 gün sonra ağır ve şiddetli olmaya devam edebilir. Bu durumda mutlaka altta yatan nedene yönelik bir kontrol yapılması gerekir. Yapılan muayene ile adet döngüsünü düzenleyecek ve kanamayı durduracak tedaviler uygulanır.
Bazı sağlık problemleri de regl kanaması miktarını değiştiren faktörler arasında yer alır. Regl kanamasının en yoğun olduğu dönemler genellikle ilk günleridir.
Kadınların beşte birinde yaşam boyunca aşırı adet kanaması şikayeti görülür. Ancak tanıyı koymak kolay değildir, çünkü herkez 'aşırı kanamayı' farklı şekilde algılayabilir. Normal adet kanaması ortalama 4-5 gün sürer. 7 günden fazla adet kanaması normal değildir.
Ara kanama olması normal mi? Adet dönemi dışında meydana gelen ara kanamalar genellikle bir tehlike içermez ancak uzun süren kanamalar rahim için enfeksiyon ve birtakım hastalıkların habercisi olabileceği için doktora danışmak sağlıklı olacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Kesilmeyen adet kanaması neyin belirtisi? Böbrek ve karaciğer sorunları da adet düzensizliğinin nedeni olabilir. Kesintisiz menstruasyon aynı zamanda tiroid hormon sorunları veya yetersiz çalışmasından da kaynaklanabilir. Kesintisiz adet kanaması, polikistik over sendromundan da kaynaklanabilir.
Uzun süren menstrüasyon, rahim ya da rahim ağzı kanseri oluşumunun belirtisi olabilir. Hatta bu durum, bu iki kanser türünden birinin en erken semptomu olarak da görülebilir. Rahim ağzı kanserinden korunmak için erken yaşta aşı yaptırılması önerilir.
Menopoza girerken hormon seviyeleri değişkenlik gösterdiğinden adet kanamaları düzensiz bir şekilde olur. Bunun yanında lekelenme görülebilir. Bazı aylarda kanama çok şiddetliyken, bazı aylarda ise hafif ve kısa bir şekilde geçer.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Adet dönemi içinde özellikle kanamanın en yoğun olduğu günlerde ciğer gibi parça gelmesi şeklinde görülen kan pıhtıları açık ve koyu kırmızı tonlarda olur. Bu dönemde kalınlaşan rahim iç dokusu atılmakta, rahim bir sonraki döngüye hazırlanmaktadır. Kadınlarda bu durum doğum sonrası lohusa döneminde de yaşanabilir.
Aşırı Adet Kanaması Tedavisi
Miyom, polip gibi durumlarda ameliyat hatta rahmin alınması bile söz konusu olabilmektedir. Ameliyat gibi cerrahi işlem gerektirmeyen durumlarda ilk olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Genelde doktorlar kanamayı azaltmak hormonlu spiral kullanmaktadır.
Özellikle 40 yaşını geçmiş kadınlar menopoz riski ile karşı karşıyadılar. Kadının vücudundan östrojen hormonu yavaş yavaş çekilmekte ve doğurganlığı da azalmaktadır. Tüm bu etkenlere yani kadınlık hormonlarının azalmasına bağlı olarak da adet kanamasının miktarında azalma yaşanabilmektedir.
Normalde her kadının ayda 1 kez (ortalama 28 günde bir) âdet (regl) görmesi ve âdet süresinin 3-7 gün arasında olması normaldir. Bu süre içinde kaybedilen kan miktarı ise 30-80 mL arasında değişir ki, normal şartlar altında günde 3-4 pedlik bir kanama normal olarak kabul edilmektedir.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
Çobançantası bitkisinde bulunan bursik asit kanamayı durduran en önemli etken maddedir.
Genellikle 45-50 yaşlarında görülür. Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda âdet gecikmesi görülebilir. Bunun nedeni, östrojen seviyesinin düşmeye başlaması ve yumurtlamanın düzensiz hâle gelmesidir. Menopozdan sonra ise kanamalar tamamen durur.
Özellikle adet kanamasının yoğun olduğu dönemlerde pıhtılaşmış şekilde yani ciğer gibi parçaların gelmesi oldukça normal durumlar arasında yer almakta ve en ufak bir zararı dahi bulunmamaktadır.
Adet kanında pıhtı fark edilmesi kimi zaman endişeye neden olsa da bu genellikle normal bir durumdur. Adet kanaması esnasında uterusu iç duvarını kaplayan endometriyal hücreler sıyrılıp vücudu terk ederler. Bu sırada vücut rahimdeki kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri serbest bırakır.
Kanama bozuklukları
Pıhtılaşma sürecinin gerçekleşmemesi durumunda kan pıhtılaşma bozukluğu gelişir ve ağır adet kanaması yaşanabilir. Bu durum kanama bozuklukları olarak tanımlanarak adet düzensizliğine sebep olur.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Menopoza girerken son adet kanamaları genellikle daha hafif, düzensiz ve daha kısa süreli olabilir. Adetler arasındaki süre değişebilir ve sonunda tamamen durur.
Menopoza giren kadınların adet kanamaları genellikle yavaş yavaş azalır ve sonunda tamamen durur. Ancak, bu süreç her kadında farklı olabilir ve bazı kadınlar için adet kanamaları ani bir şekilde kesilebilir.
Miyomun en tipik belirtisi kanama
Miyom her zaman belirti vermeyebilir ancak rahimin iç boşluğuna yerleşmiş yani rahim iç duvarının içerisindeyse bazı şikayetlere yol açabilir. Bu şikayetler sıklıkla aşırı kanamalı regl dönemi yaşanır. Bu süreçte parçalı ve fazla oranda kanamaya neden olur.
Üreme sistemini ve genital sağlığı ilgilendiren her türlü konu için Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanına gidilmelidir.
Adet düzensizlikleri, menopoza geçiş döneminde üztrojen progesteron hormon yapımındaki dalgalanmalar 3 Haftadan sık yada 4-5 ay a varan aralıklarla olan kanama düzensizliklerine yol açabilir diye belirten Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri