Hormonların üretiminde rol oynayan hipofiz bezi ve tiroid bezinde yaşanan problemler kanamanın azalmasına yol açabilir. Öte yandan tiroid hormonu düşüklüğünde veya yüksek insülin seviyesi gibi birçok etken de az kanama yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Bazı kadınlarda adet tamamen kesilebilir. Ağır egzersiz yapan genç kadınlarda bu durum gözlenebilir. Ergenliğe yeni girmiş ve menopoza girmeye yaklaşmış kadınlarda, hormon düzeylerindeki dalgalanmaya bağlı olarak oligomenore görülebilir. Anorekisya, bulumiya gibi yeme bozuklukları olan kadınlarda bu durum gelişebilir.
Adet kanaması ortalama 2 ila 7 gün arasında sürecektir. Bu süreler arasındaki adet kanaması normal kabul edilebilir. Bir kadının adet kanaması 1 gün sürüyorsa altında yatan nedenleri öğrenebilmek adına bir uzmana başvurmak gerekebilir. Adet görmeye başlamış bir kadının döngüsünü yakalaması 1-2 yıl sürebilir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Hormonal dengesizlik: Düşük tiroid seviyeleri, hiperprolaktinemi, yüksek insülin ve androjen seviyesi gibi hormon problemleri yetersiz adet dönemlerine neden olabilir. Düşük vücut yağı: Vücuttaki yağ seviyesi belirli bir seviyenin altına düşmesi, adet dönemlerin az olması hatta tamamen durmasına neden olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ortalama 3-7 gün âdet kanaması normal kabul edilir. Bu dönem gelmesine rağmen adet akışı ağırsa, uzun süre kalıcı olduğu kabul edilir. Bu duruma menoraji denir ve özellikle 10 günden uzun süren adetlerin dikkate alınması gerekir.
Öte yandan bazı kişiler bu yüzden adet olacağını düşünebiliyor. Ancak yerleşme kanaması diye bilinen bu durum, döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasıyla meydana geliyor. Adet kanamasından daha kısa sürüyor ve çok daha hafif oluyor. Hamile kaldıktan iki hafta sonra memeler, daha şişkin ve meme uçları daha hassas olabilir.
Çoğu zaman adet kanamaları hemen kesilmez, östrojen ve progesteron hormonlarının üretimindeki düzensizlikler nedeniyle sık veya uzun aralıklarla az yada çok kanamaların olması gibi düzensizlikler, ateş basmaları, uykusuzluk gibi belirtiler olur ki bu döneme perimanpozal dönem- menopoza geçiş dönemi denir.
Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
Stres ve regl döngüsü arasındaki ilişki, uzun yıllardır araştırılmaktadır. Stres, vücudumuzdaki hormonları etkiler ve buna bağlı olarak regl döngüsü de etkilenir. Özellikle yoğun ve uzun süreli stres, regl döngüsünün düzenli olmamasına ve hatta gecikmesine neden olabilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Adet kanamasının 2 günden daha kısa sürmesi de çok görülen bir durumdur Kadınlarda bazen adet kanaması 1 gün devam edebilir. Ped kontrolü ile adet kanamasının 2 günden kısa sürüp sürmediği anlaşılabilir. Ped üzerinde kirlenme yoksa ve sık ped değiştirilmiyorsa adet kanaması daha azdır.
Adet döneminin ilk zamanlarında az oranda kahverengi kanama olması durumunda bir önceki menstrual dönemden kalan ve çıkamayan parçaların olduğu anlaşılmalıdır. Adet kanamasının sonuna doğru kahverengi bir kanama görülürse kişide kanamanın yavaşladığını göstermektedir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Cinsel ilişki asla adet döneminizi değiştirmez.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz.
Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur? Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen mevsimsel adet gecikmeleri genellikle kış aylarında daha sık görülür. Bu durumun nedeni olarak vücutta daha düşük oranda folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılanması gösterilir.
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Genellikle 45-55 yaşları arasındaki kadınlarda adet düzensizliği, kanamanın eskisinden çok daha az olması, sıcak basması, uyku bozuklukları, gerginlik ve depresyon gibi belirtiler menopoza işaret ediyor.
Regl sürecinin dışında gelişen ve regl kanaması sanılan bazı kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Bu tip kanamalar çoğunlukla hafif seyreder ve en fazla 1- 2 gün sürer. Bu tür kanamalar tıp dilinde yerleştirme kanaması ya da implantasyon kanaması şeklinde tanımlanır.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Hamilelik belirtileri genel olarak hamileliğin ilk 1-2 haftası arasında görülmeye başlar. Hamileliğin 1 ve 2. haftaları arasında kan damarlarının implantasyon sonucu parçalanmasıyla birlikte hafif kanama meydana gelir. Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir.
Normal süre, normal miktarda ve beklenen tarihte adet olmuşsanız, adet görmeden önceki ilişkilerinizden kaynaklanan bir gebelik söz konusu olamaz. Adet gördükten sonra oluşacak korunmasız ilişkilerden gelecek ayda gebelik olabilir ama geçmiş dönemlerden kaynaklanan gebelik olmaz. Çünkü normal adet olunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri