Özür diledikten sonra aynı davranışı tekrarlamamak için çaba gösterin. Karşınızdaki kişinin iyi hissetmesi, hem size hem de ilişkiye yeniden güven duyabilmesi için aynı hatayı tekrar etmekten kaçınmanız oldukça önemli.
Özür dilerken söz konusu olanın kendi davranışlarınız olduğundan emin olun. Gerçek bir özür aşırıya kaçmaz. Özür dilerken karşı tarafın hissettiklerine odaklanmaya özen gösterin. Kendi pişmanlık ve üzüntünüzle karşınızdaki kişinin hislerini gölgelememeye dikkat edin.
Özür dileme eylemi özrü dileyen kişinin suçun bir nebze ölçüsünü yerleştirir, ancak kişinin gösterdiği iyi niyet "topun karşıya geçmesiyle" sonuçlanır ve iyi niyetin karşılıklı ilerlemesine neden olur.
Özür dilemenin yaşanılan bir dargınlıktan sonra hem mağdur hem de suçlu için ciddi bir olumlu etkisi bulunuyor. Dilenen özür mağdur olan kişiye karşısındaki kişinin onu anladığını ve saygı duyduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, haksız konumdaki kişi artık bir tehdit olarak algılanmıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allah Teâlâ'nın sıfatlarındandır. Böyle özrü de kabul etmeyene, Allah Teâlâ azap ve gazap eder.
İnsanlardan yapmadıkları şeyler için özür dilemesini beklemek bir işe yaramaz ama o noktada neden bazı hassasiyetleriniz olduğunu ifade etmek o kişinin ekstra dikkat etmesi için yardımcı olabilir. Eğer karşınızdaki kişi kolunuzda yara olduğunu bilmiyorsa, size sarılırken yanlışlıkla canınızı yakabilir.
Özür dilenmesi karşısında mağdur affetmekle suçluya karşı olumsuz duygularını azaltmakta ve ilişkiyi onarmaktadır. Özür dileme, mağdur için itibar koruyucu bir eylem olurken hatalı kişi için itibar zedeleyici bir eylem olmaktadır. Affetmek ve hata yapan kişinin itibarını korumak da önemlidir.
Özür dilemek, bir acizlik, bir geri adım atma değil; büyük bir erdemdir. Özür dilemek, toplumun huzuruna, insanların iç dünyalarının onarılmasına katkıdır. Özür dilemek, karşımızdaki kişiyi rahatsız eden tutum ve davranışımızın farkına vardığımızı ifade etmek ve onu, bu duygunun ortağı yapmaktır.
Don't mention it.
Özür dilemek kelime anlamıyla mazur görülmeyi talep etmektir. Buradaki haliyle özür dilemek kişinin yaptığı hatayı geri alamayacağını ama bu hatadan da pişmanlık duyduğunu ve hem mağdur kişiye hem de ilişkiye zarar verdiğinin farkında olduğunu bu nedenle bu davranışın mazur görülmesini ve affedilmeyi dilemektir.
hayatımız 4 kelimeden oluşur aslında:özür dilerim ve rica ederim. yalnış bişey yaptığımızda özür dileriz,karşımızdakinden af isteriz. bir de birine yardım ederiz,o kişiye yararımız olur ve bize teşekkür eder,sağol der biz de rica ederim deriz.
Empati eksikliği, özür dilemekte zorlanmamızın en temel sebeplerinden biri olabiliyor çünkü doğru bir şekilde özür dileyebilmek için davranışımızın karşımızdaki kişiyi nasıl etkilediğini görebilmemiz gerekiyor. Karşımızdaki kişiyi kıracak bir davranış sergilediğimizde yaptığımız ilk savunmalardan biri “...
“Nasıl davrandıkları için özür dilemek yerine, nasıl tepki gösterdiğin için özür dilemeni bekleyen insanlar tanıyacaksın. Bu insanlardan uzaklaş.”
özür - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁḏr kökünden gelen ˁuḏr عذر “bağışlama” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaḏara عذر “bağışladı, mazur gördü” fiilinin fuˁl vezninde masdarıdır. Özür dileme eyleminde özür "bağışlama, af" anlamında iken, Türkçe kullanımda sözcük "özür dileme" eyleminin adı olarak algılanmıştır.
Özür dilemek; sanılanın aksine zayıflığı değil, hatanın farkına varıldığını, ilişkiyi iyileştirme çabasını ve karşıdaki kişinin önemsendiğini gösteriyor. Hatta bırakın zayıflığı, samimi bir özür, cesaretli olmayı gerektiriyor. Karşınızdaki kişiyi istemeden kırdıysanız ondan özür dilemenize gerek yoktur.
Yalan söylediğini bilerek özrünü kabul etmek, o kimseyi affetmek olur. Yalan söyleyerek özür dileyen böyle bir kimseyi affetmek vacip değil, müstehaptır.
Bir buket pembe lale ile ya da beyaz lale ile kalbinizin temizliğini ve hislerinizim hala sapasağlam yerinde durduğunu ifade edebilirsiniz. Yani anlayacağınız daha derinden özür dilemelerin çiçeğidir laleler. Ufak kırgınlıklardan çok daha fazlasını, büyük vedaları geride bırakmak için tercih edilir.
Evet, büyükler, özür dileyecek durumlara düşmeyenlerdir; ama düşmüşlerse de özür dileyenlerdir.
İstiğfar, Yüce Yaratıcıdan af dilemek, mağfiret talebinde bulunmaktır. Bir başka ifadeyle, her şeyin sahibi, zerreden kürreye her şeye hâkim olan Allah'a (cc) karşı yapılan isyandan, saygısızlıktan ve cürümden dolayı özür dilemektir.
Özür dilerim hangi durumlarda kullanılır özür dilerim kelimesi karşımızdaki kişi incitip kırdıysak veyahut bir hata yaptıysak kullanılır. Bu hatalara örnekler verelim; Arkadaşımın eşyasını yanlışlıkla yere düşürdü isem özür dilerim. Ödevimi yapmadığından dolayı öğretmenimden özür dilerim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri