Adet kanamasının uzun sürmesinin nedenleri; Hap, deri altı implantı, enjeksiyon gibi doğum kontrol yöntemleri adet kanamasını uzatabilir. Çünkü kadınların hormon dengesini bozan bir durumdur. Dünyada doğurma çağındaki kadınlarda %10 oranında görülen polikistik over sendromu da adet kanamalarının uzamasına yol açabilir.
Kesilmeyen adet kanaması neyin belirtisi? Böbrek ve karaciğer sorunları da adet düzensizliğinin nedeni olabilir. Kesintisiz menstruasyon aynı zamanda tiroid hormon sorunları veya yetersiz çalışmasından da kaynaklanabilir. Kesintisiz adet kanaması, polikistik over sendromundan da kaynaklanabilir.
7 günden fazla adet kanaması normal değildir. Yine, bir adet döneminde kaybedilen toplan kan miktarı normalde 2-3 çorba kaşığı (yaklaşık 80 ml.) kadardır. 8 gün veya daha uzun süren adet kanamasına tıbbi olarak 'Menoraji' denir.
Genellikle östrojen hormonunun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 5 kadından 1'inde görülmektedir. Oldukça yaygın olarak rastlanılan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı ortaya çıkar.
İlgili 17 soru bulundu
Kesilmeyen adet kanaması tek bir ay ortaya çıktıysa geçici bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak birden fazla olacak şekilde kesilmeyen adet kanaması şikayetleri varsa ve nedenlerine yönelik bir tanı koyulmadıysa mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
Miyomun en tipik belirtisi kanama
Miyom her zaman belirti vermeyebilir ancak rahimin iç boşluğuna yerleşmiş yani rahim iç duvarının içerisindeyse bazı şikayetlere yol açabilir. Bu şikayetler sıklıkla aşırı kanamalı regl dönemi yaşanır. Bu süreçte parçalı ve fazla oranda kanamaya neden olur.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Adet düzeninin değişmesi
Menopoz döneminde adet kanaması hemen kesilmeyebilir. Progesteron ve östrojen hormonları vücutta düzensiz bir şekilde üretildiğinden adet düzeni değişir ve uzun aralık ya da sık kanamalara neden olur.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Üreme sistemini ve genital sağlığı ilgilendiren her türlü konu için Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanına gidilmelidir.
Adet kanamasının gerçekleştiği ilk gün baz alınarak yapılan hesaplamanın 21 günden kısa olması durumu, erken adet olarak tanımlanır. Ortalama 28 günde bir olan; 21 ile 35 gün arasında gerçekleşen adet kanamaları normal kabul edilir.
Özellikle adet kanamasının yoğun olduğu dönemlerde pıhtılaşmış şekilde yani ciğer gibi parçaların gelmesi oldukça normal durumlar arasında yer almakta ve en ufak bir zararı dahi bulunmamaktadır.
Siyah adet kanı, vücutta eski kanın birikmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, regl döneminin başlangıcında veya sonunda görülebilir. Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ancak siyah adet kanı görüldüğünde, doktorla görüşmek her zaman önemlidir.
Beyindeki bir kan pıhtısının belirti ve semptomları baş ağrısı, konuşma değişiklikleri, paralizi (hareket edememe), baş dönmesi ve konuşma ya da konuşulanı anlama güçlüklerini içerebilir. Bu belirti ve semptomlar bir inmeyi gösterebilir. Bu belirti ve semptomlarınız varsa, hemen doktorunuzu arayınız.
Miyomlar çoğunlukla yapılan jinekolojik muayenelerde tesadüfen tespit edilir. Ayrıca, ultrasonografi kullanılarak miyomların yeri, büyüklüğü ve sayısı hakkında da bilgi sahibi olunabilir. Manyetik Rezonans (MR) incelemesi de tanı için uygun yöntemlerden biridir.
Rahimdeki miyom patlarsa ne olur? Rahimdeki miyom patladığında bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyomlar rahmin kas tabakasında oluşan tümörlerdir ve genellikle iyi huyludur. Ancak patlama durumunda aşırı kanama, şiddetli karın ağrısı ve enfeksiyon riski gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Miyomlar adet döngüsünde ağrı, yoğun veya uzun süren adet kanaması, lekelenme veya iki adet arası belirtiler gösterir. Bununla birlikte pelvik ağrı, miyom belirtilerinde en sık rastlanan sorundur. Pelvik bölgede hissedilen ağrı, alt karın bölgesinde yoğunlaşır. Ayrıca ağrı bacaklara kadar yayılabilir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Eğer miyom, rahim iç zarında yer alıyorsa, aşırı kanama yapma riskine sahiptir ve bu durum tehlike barındırır. Karın içine yerleşen miyomlara bakıldığında ise, 10 cm den büyük miyomların organlara baskı yapması sonucu daha fazla tehlike taşıdığı gözlemlenebilir.
Miyomların kendiliğin yok olma gibi bir durumları yoktur. Kadınların menopoz dönemlerinde hormonal dengelerin bozulması ile birlikte büyümesi durabilir.
Aşırı adet kanaması birçok sebepten kaynaklanmaktadır. Bunlardan en sık rastlananlar hormon bozuklukları, miyomlar, polipler, yumurtalık kistleri, rahim içi bozukluklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri