Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
Yumurta kasenin dibinde dik bir şekilde duruyorsa, bu durum yumurtanın tazeliğinin geçmeye başladığını ve kısa sürede tüketilmesi gerektiğini gösterir. Yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa, bu yumurtanın taze olmadığını gösterir. Ancak tazeliği geçen yumurtalar kesinlikle bozulmuş veya tüketilmeyecek halde değildir.
Yumurta dibe kadar bayıyorsa taze demektir. Yumurta tem dibe batmıyorsa bozulmamıştır ancak bir an önce kullanmanız gerekmektedir. Yumurta suyun üstünde yüzüyorsa çöpe atmanız gerekiyor demektir.
Yumurtalar dibe batıyorsa taze demektir. Eğer suyun üzerinde yüzüyorsa yumurtalarınız eskimiş demektir ve kullanmamanızı öneririz.
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
İlgili 42 soru bulundu
Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Bozuk yumurta piştiği zaman daha kötü bir koku yayar ve rengi de çok koyu ve hasta bir renk olabilmektedir. Eğer hiç kırmadan pişirdiğiniz yumurtanızın kokusu size rahatsız edici geliyorsa ve rengi de koyu bir renk ise tüketmeden yok ediniz.
Yumurtayı bir kaba kırarak koklayın. Yumurtanın beyazı ve sarısı düzgün olsa bile bozulmuş yumurta kötü kokar. Organik yumurtalarda ise kümes kokusunu andıran bir koku duyabilirsiniz. Aldığnıız koku yumurtanın bozuk ya da bayat olduğunu göstermez.
Taze yumurtayı suya koyacak olursak, bunun yerine dibe batar. Bunun nedeni yumurta sarısı, yumurta akı ve gazlar, yumurtanın yoğunluğunun suyun yoğunluğundan daha büyük olmasına yetecek kütleye sahiptir. Yoğunluk, kütlenin hacme bölünmesine eşittir. Temel olarak, taze bir yumurta sudan daha ağırdır.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Haşlanmış yumurtayı içi buz dolu suya koyarak soğutun. Bu kabı mutfağın en soğuk yerine veya buzdolabına yerleştirin. Yumurtanın durduğu suyu 2 günde bir değiştirin. Haşlanmış yumurtayı bu şekilde 4-5 gün saklayabilirsiniz.
Haşlanmış yumurtanın taze kalmasını istiyorsanız mutlaka dolaba koymalısınız. Bakteriler üremek için sıcak ortama ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple dışarıda duran haşlanmış yumurtalar birkaç saat içerisinde bozulmaya başlayabilirler.
Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın. Son kullanma tarihinin üzerinden ne kadar zaman geçerse risk o kadar artar! Sonuç olarak, yumurtaları son tüketim tarihi geçtikten sonra kullanmayı seçerseniz, görüntü ve kokusunun normal olduğundan emin olun.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Tuzlu su, normal sudan daha yoğundur. Sıvının yoğunluğu, bir nesnenin içinde yüzmesini kolaylaştırır. Yumurtayı suya bıraktığınızda, normal musluk suyundan tuzlu suya ulaşıncaya kadar derine iner. Bu nokta yumurtanın yüzebileceği kadar yoğun sudur.
Taze yumurta bayat yumurtaya göre biraz daha zor soyulur, kabuk yumurtadan ayrılmakta zorlanır. Bu nedenle muhakkak soğuk suda şoklama yöntemi uygulayarak kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz. Yumurtayı soğutmadan yiyin ki lezzetini kaybetmesin.
Bozuk yumurta zehirler mi? Evet, bozuk yumurta yemek besin zehirlenmesine neden olur. Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.
Haşlanma aşamasında yumurtalar birbirine çarparak çatlamaya neden olabilir. Yumurtaları haşlarken harlı ateşte pişirmeyin. Yüksek ateşte hareket eden yumurtalar birbirine çarparak kırılabilir. Yumurtanın çatlamasını önleyen bir diğer yöntemde kaynama kabına tuz eklemek.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır. Toz yumurtanın raf ömrü ise 2 sene kadardır. Yumurta kendi kartonu içinde 5 hafta kadar bozulmadan kalır.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
Yumurta su içine konuldu ğunda yukarı çıkıyorsa o yumurtanın uzun süre rafta beklediği ve bozulduğu anlaşılabiliyor. Ayrıca, yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılırsa o yumurta da bozuk demektir. Tavaya kırıldığı zaman sarısının dağılmaması gerekiyor. Dağılmıyorsa taze olduğunu gösteriyor.
Hava boşluğu ne kadar büyükse yumurta kabuğun içinde o kadar kolay hareket eder ve cıvık sıvı sesi çıkar. Yumurta taze ise salladığında pek ses çıkmaz. Salladığında cıvık sıvı sesi çıkıyorsa bu, o yumurtanın bayat olduğunu gösterir.
Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Yumurta sıcağa ve güneşe maruz kaldığı zaman kısa zaman içinde bozulabilir. Bu nedenle kısa süre içinde tüketilmesi ya da buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Aynı zamanda haşlanmış yumurta oda sıcaklığında bir günden fazla beklediği zaman bozulmaya başlar. Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri