Halk arasında “annenin adet olması sütün kesilmesinin belirtisidir” şeklinde bir inanış vardır. Bunu, çevrenizdeki büyüklerinizden duymuş olmalısınız. Ancak bilimsel açıdan annenin periyodunun yeniden başlaması, sütün kesileceğini göstermiyor. Fakat annenin ağrısı, hassasiyeti sütün azalmasına neden olabilir.
Tipik olarak, emziren kadınlar, vücudun hormonları nedeniyle dönemlerini hızlı bir şekilde almazlar. Anne sütü üretmek için gereken hormon olan prolaktin, üreme hormonlarını baskılayabilir. Sonuç olarak, döllenmek için yumurtayı yumurtlamaz veya bırakmazsınız. Bu işlem olmadan, büyük olasılıkla adet görmeyeceksiniz.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Vücudun hormonal kimyası, yeni bir denge geliştirmeye ve sürdürmeye çalışırken; doğumdan sonrası adaptasyon sürecinde dalgalanmalar görülebilir. Bu dalgalanmalardan etkilenenlerden biri de adet döngüleridir.
EMZİRMEK, ADET SÜRESİNİ ETKİLER Mİ? Adet döngüsünün başlamasında normal veya sezaryen doğumun herhangi bir etkisi yoktur. Doğumdan sonra ilk adet olma zamanı daha çok emzirmeyle ilgilidir.
İlgili 17 soru bulundu
Vücudunuz, geçirdiğiniz hamilelik sürecinden ve doğumdan sonra kendini toparlayarak yeniden adet döngüsüne adapte olmaya çalışır. Ancak bu adaptasyon sürecinde doğum sonrasındaki ilk adetiniz, daha kısa süreli ve pıhtılar halinde gelebilir. Bu nedenle doğum sonrası ilk adetin süresi ortalama 3 – 5 gündür.
Normal adet kanamasından daha uzun süre devam eder ve lohusa döneminin başında görülen kanama, önce kırmızı, sonrasında pembe, kahverengi ve son olarakta sarı renkte olur. Loşia kanaması sona erdikten sonra, emzirme durumu hala devam ediyorsa, regl dönemine daha geç girilir.
Annelerde bebeğin emzirilme durumu adet kanamasının ne zaman düzene gireceğini belirleyicidir. Bebeğini emzirmeyen annelerde 4-8 hafta içinde doğum sonrası tekrar adet başlar. Ancak bebeğini emziren annelerde bu süre 1 yıla kadar çıkabilir. Adet döngüsünün başlaması demek hemen düzene oturacağını göstermez.
Doğumun ardından 6-8 hafta sonra oluşan yumurtlamadan yaklaşık 15 gün sonra adet kanaması başlamaktadır. Yumurtlama gelişse bile adetlerin düzene girmesi için birkaç adet döneminin geçmesi gerekebilmektedir.
Emzirme olsun veya olmasın, gebelikte baskılanan yumurtlama, doğum sonrası ortalama 42. Günde geri gelir ve başlar. Emziren annelerde ise emzirme süresince yumurtlama başlamayabilir. Bu adet görmeye de yansır. Emziren anne 2 ay kadar erken bir dönemde adet görmeye başlayabilirken, 18. Aya kadar görmeyebilir de.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
Bebek daha az çiş yapıyorsa yeterince beslenemiyor olabilir. Anne sütü alamayan bebeğin kilosu düşer. Bebeğin sürekli meme araması da yeterince doymadığını gösterir. Bebeğin memeyi reddetmeye başlaması da sütün azaldığını ya da azalacağına işaret eder.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır. Bazı kadınlarda sadece 1 ile 1,5 kilo alındığı gözlemlenebilir. Adet döneminin sona ermesiyle beraber kadınlar eski kilolarına yeniden kavuşur. Vücuttaki ödem, tüketilen gıdalardan da etkilenir.
Öncelikle sezaryen ile doğum yapmış olmanızın yeniden hamile kalmanıza asa bir engel teşkil etmediğini belirtelim. Normal yollarla yeniden gebelik oluşabilir ve sezaryen işlemi, bir sonraki gebelik sürecinizi olumlu ya da olumsuz yönde etkilemez.
Pek çok anne adayı bebek emzirdiği için hamile kalmayacağını düşünür. Oysaki emzirmeniz hamilelik oluşmasını engelleyebilecek hiçbir etkisi yoktur. Yani yeni annelerin emzirme döneminde hamile kalması mümkündür.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Sezaryenden Hemen Sonra Tekrar Hamile Kalınabilir mi? Sezaryen doğumdan sonra cinsel ilişki için kendilerini hazır hisseden her çift kendilerine korunma yöntemi uygulamalıdır. Çünkü yapılan çalışmalarda yeniden hamileliğin oluşması için uzmanlar en az 2 yıl olarak önermektedir.
Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Görülür? Yeni doğum yapan anneler çok merak etseler de regl dönemi doğumun hemen ardından düzelmez. Eğer anne bebeğini emziriyorsa adet kanaması 6 ay ya da 1 yıl sonra görülmektedir ve bu süreden sonra düzene biner.
Adet kesici şeyler arasında bol su tüketmek, sirke içmek, limon ve doğal bitki çaylarının tüketilmesi ilk sırada gelmektedir. Adet kesici şeyler arasında vitaminler de en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Regl döneminde ilaç tüketimi adetin kesilmesine neden olmaktadır.
Birçok kadın doğum sonrası emzirme döneminde korunmaya gerek duymuyor çünkü toplumumuzda “Süt korur.” inanışı oldukça yaygın. Bu inanışın doğru olan kısımlarından elbette söz edeceğim ancak sütün ve emzirmenin bir korunma yöntemi olmadığının altını çizmekte de fayda var.
Eğer emziriyorsanız, emzirdiğiniz sürece adet kanaması olmayabilir. Emziren annelerde adet kanaması ilk 2. Ay kadar erken görülebilirken, doğum sonrası 18. Aya kadar uzayabilir. Ama yine de doğum yapalı 1 yılı geçti ve hala adet görmediyseniz bir doktor kontrolünde fayda vardır.
Regl olmadan önce gaz yapan yiyeceklere de bir süre ara versek iyi olur. Mesela lahana, brokoli, nohut gibi. Günde en az 2 litre su içerek şişkinliği büyük ölçüde azaltabiliriz. Hem su içmek, ödem atmamızı ve toksinleri vücudumuzdan temizlememizi de sağlar.
Lohusalık olarak adlandırılan, doğumdan sonraki 40 günlük süre boyunca kanamaların görülmesi normaldir. 40 gün tamamlandığında kanamalar yoğun ve ağrılı bir şekilde devam ediyorsa, bir uzmana danışmak gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri