Adetin 21. günü progesteron değerinin 10-15'in üzerinde olması o ay bir yumurtlama olduğunu gösterir. Gebelik varsa yumurtlamanın kesinliği ortaya çıkar. Yumurta döllenmemişse yani embriyo yoksa progesteron üretimi azalır.
Çocuk isteği ile başvuran hastalarda adetin 20-21. günleri progesteron seviyeleri ölçülerek yumurtlamanın normal olup olmadığı değerlendirilir. 5-20 ng/ml değeri normal kabul edilir.
Yumurtlamanın gerçekleşmesi ile birlikte corpus luteum oluşur ve salgılanan progesteron seviyesi artarak 12 ng/mL civarında beklenir. Luteal faz yani adetin 14.gününden sonra gebelik yok ise tekrar progesteron seviyesinde azalma gözlenir, ortalama olarak 1.8-24 ng/mL civarında beklenir.
Progesteron değerleri aşağıdaki şekildedir: Yumurtlama öncesi < 0.89. Yumurtlama ≤ 12. Yumurtlama sonrası 1.8-24.
Fakat yapılan test ile gebeliğin 36-38. Haftasında progesteron seviyelerinde yükselme görülebilir. Daha sonrasında azalma durumları da mevcuttur. Yapılan bu test ile tek başına gebelik teşhis edilmesi mümkün değildir.
İlgili 24 soru bulundu
Ancak hamileliğin ilk belirtileri arasında östrojen ve progesteron hormonlarının yükselişi görülmektedir. Bu hormonların vücut seviyesindeki artışıyla beraber, aynı zamanda adet semptomu da olan göğüslerde daha çok hassasiyet oluşumu ve göğüslerin genişlemesi gözlemlenir.
Yumurtlamadan hemen sonra progesteron seviyesi çok yükselir. Bu hormonun temel görevi; döllenen yumurtayı barındıracak olan rahim içi dokusunun yerinde durmasını sağlamak. Bu görevi östrojen hormonu ile birlikte yerine getirir. Progesteron, aynı zamanda hamileliğin son ana kadar devam etmesini sağlayan hormondur.
Doğal bir ayda, yumurtlama sonrası dönemde (luteal faz; luteal dönem) 10 ng/ml civarında kan progesteron seviyesi için kan LH seviyesinin 6-7 IU/L civarında olması gerekir.
* Normal intrauterin gebelik durumunda serum progesteron değerleri >20 ng/ml'dir. 5 ng/ml'nin altındaki progesteron değerleri sağlıklı olmayan gebelikleri düşündürür. * Ektopik gebelikli bir çok hastada serum progesteron düzeyi 10-20 ng/ml arasındadır.
Vücutta yeterince progesteron bulunmadığında, rahim duvarı hamileliğe hazırlanacak şekilde kalınlaşamaz ve döllenme gerçekleşse bile, oluşan embriyo rahim duvarına tutunamayacağı için hamilelik gerçekleşemez.
Anne adayının düzenli yumurtlayıp yumurtlamadığı adetin 21. günü progesteron hormonuna bakılarak anlaşılabilir. Adetin 21. günü progesteron değerinin 10-15'in üzerinde olması o ay bir yumurtlama olduğunu gösterir.
Progesteron hormonunun değeri yumurtlama döneminde ve hamilelik sırasında artmaktadır.
Hormon testleri için periyodun (regl döneminin) kaçıncı gününde örnek verilir? Yapılacak test ile alakalı olmak üzere genellikle adetin 2. veya 3. günü, yalnıca Progesteron takibi için 20. günü önerilir.
Hamileliğinin ilk trimesterinde (üç aylık dönem) olan kadınlarda 11.2 - 90 ng/mL arasında, Hamileliğinin ikinci trimesterinde olan kadınlarda 25.6 - 89.4 ng/mL arasında, Hamileliğinin üçüncü trimesterinde olan kadınlarda 48.4 - 42.5 ng/mL arasında olmalıdır.
Normal adet döngüsünde progesteron seviyeleri yumurtlamadan 7 gün sonra en yüksek değere ulaşır. Hekim bu dönemde kan testi isteyerek progesteron seviyesi ölçebilir. Genellikle 28 gün adet döngüsünde kan progesteron seviyesi 19-23 üncü günlerde ölçülür.
Eğer progesteron seviyesi düşükse, göğüs hassasiyeti azalabilir. Progesteron seviyesinin düşük olduğu dönemlerde, özellikle adet öncesi dönemde baş ağrısı sıkça görülür. Kadınlarda ruh hali değişiklikleri görülebilir. Özellikle depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşanabilir.
Adet gecikmesi, gebelik testlerinin pozitif olması, bulantı, kusma, memelerde hassasiyet gibi belirtileri normal gebelikte olduğu gibi dış gebelik belirtileri olarak da görülür. Bu nedenle dış gebelik, anne adayları için en fazla normal hamilelikle karıştırılabilecek bir olgudur.
Boş gebeliklerde östrojen ve progesteron hormonu yükselebileceğinden, tıpkı diğer gebeliklerde olduğu gibi göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı ve kusma, şişkinlik ve halsizlik görülebilir.
Bu süreçte mide bulantısı, memede hassaslık ve kusma gibi belirtilerle görülen boş gebelikte, hafif kramp veya pelvik ağrı ve vajinada hafif lekelenme veya kanama olabilir. Rahmin ultrasonu ile bakıldığında içinde embriyo bulunmayan, gebelik kesesi adı verilen, içi sıvı dolu boş bir kese görülür.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Hormonlar davranışları etkiliyor
Reglinin ilk günü östrojenin başlangıç günü olarak kabul edilir ve bu hormon değeri git gide yükselir. 15. gün yani reglinin tam ortasına gelindiğinde ovülasyon yani yumurtlama gerçekleşir ve östrojen de en yüksek seviyeye ulaşır. Yumurtlama dönemi kadının en farklı olduğu dönemdir.
Adetin 8. günü ile başlayan ve yaklaşık 14. gününde sona eren ovulasyon döneminde östrojen iyice artar ve en üst seviyesine ulaşır. Bununla birlikte erkeklik hormonu testosteron da artar.
Gebeliğin erken döneminde koryonik villilerden salgılanan HCG etkisi ile korpus luteum gelişmeye devam eder ve gebeliğin devamı için gerekli olan progesteron ve estrojen hormonlarını salgılar. 3. Ayda plasenta gelişerek bu hormonların yapımını üstlenir.
Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türü bulunan insan koryonik gonadotropin hormonunun beta türüdür. Gebeliğin oluşumuna ilişkin en erken evrelerde bile HCG hormonu önemli düzeylerde artış gösterdiğinden gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir.
Progesteron seviyesini yükseltmek için C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilir. C vitamini kaynakları arasında bulunan domates suyu, gebelik dönemine hazırlık için tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri