Ahşap, mobilya üretiminde kullanılan malzemelerin çoğunluğunu oluşturmaktadır. Kullanılan çeşitli ahşap malzemeler, mobilya üretiminde kalitenin belirleyicisi olarak kabul edilmektedir. Kaliteli ahşap, mobilyaların dayanıklılığı ve sağlamlığı açısından önemli bir kriterdir.
Kaliteli bir mobilyanın ana malzemesinin özelliği oldukça önemlidir. Genel olarak yapılan mobilya ürünlerinde MDF (masif ahşap) ve suntalam malzemeler öne çıkmaktadır. Buna ek olarak kaplama ahşap olarak bilinen ürünler de mevcuttur. Bu ürünler de kalitesine göre ayrılmaktadır.
Aynı zamanda gardrop imalatında en çok kullanılan malzeme MDF'dir. Talaşların ağaç liflerine dönüştürülmesi, yüksek basınç ve ısı uygulanması ve mum veya reçine ile preslenmesiyle yapılır. Bu suntalar panel şeklindedir. Genellikle mobilya imalatında kullanılan bu malzeme son derece sert ve dayanıklıdır.
Yatak odası mobilyası üretiminde her zaman MDF tercih edilir çünkü sunta ağır yükleri taşıyacak mukavemet ve kaliteye sahip bir malzeme değildir. MDF, suntadan daha yüksek fiyatlıdır ancak işleme süreci göz önüne alındığında masif ahşaptan daha ucuzdur.
Malzeme seçimini belirleyen en büyük fark; dolaplarınızın su ile temas edip etmediğidir. Mutfak gibi su ile sürekli temas eden bir alanda suya daha dayanıklı olan MDF malzemenin kullanıldığı lake kapakların kullanılması daha avantajlı olur.
İlgili 30 soru bulundu
Sunta, neme, suya karşı dayanıksızdır, maruz kaldığında genişler, bükülür. Tüm bu nedenlerden dolayı mobilyalarda her zaman mdf, suntaya tercih edilir. Tüm bu artı özelliklerinden dolayı MDF fiyatları, sunta fiyatlarına göre daha pahalıdır.
İstikbal, salon masa takımlarını, ahşap, mdf, masif gibi malzemelerden modern ya da klasik temalarda üretiyor. İstikbal mutfak masa takımları cam yüzeyli, mdf gibi özelliklerde üretiyor.
Yaygın endüstriyel ahşap türleri MDF veya MFC'dir. Ancak mutfak dolapları sıklıkla suya maruz kalır, en yüksek nem alt mutfak dolaplarıdır. Bu nedenle mutfak dolaplarının dayanıklılığını artırmak için neme karşı MDF ahşabı kullanmalısınız.
MDF çeşitlerinden biri de duralit MDF'dir. Duralit, çok kolay işlenebilen bir levhadır. Dayanıklıdır ve deforme olma olasılığı azdır. Bu nedenle en çok tercih edilen MDF modellerinden biridir.
Mobilya yapımında kullanılan süngerin ve kumaşın kalitesi, Mobilyanın zeminden ayrılmasını sağlayan ayakların varlığı veya hangi malzemeden elde edildiği, Mobilyanın rengi ve dokusu, Kişilerin kullanımına has konfor ve rahatının ne ölçüde olduğu şeklinde sıralanabilir.
Kayseri, ülkemizin en önemli mobilya üretim ve ihracat merkezi durumundadır.
Toz göstermeyecek mobilya renkleri olarak soft yapıdaki kuru pembe, krem, bej, toprak tonları, füme tonlar, vizon tonları, sarı ile yeşil arası soft tonlar ve bebe mavisi gibi nötr yapıda renkleri tercih ederek oldukça temiz bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Masa kalitesi yine bacak ve masa yüzeyinin kalınlığından anlaşılır. Günümüzde birçok masa dört bacaktır ve o yüzden ayaklarının kalın olması önemlidir. Masa yüzeyinin kalın olması ise mobilyayı hem sağlam yapar hem de görüntüde kaliteli bir görünüm verir. Her türlü mobilyanın kalitesi bakıldığı zaman anlaşılır.
MDF levhalar, formaldehit emisyon standartlarına uygun hale getirilir ve herhangi bir sağlık riski oluşturmaz. Bu nedenle, MDF levhaların evlerde mobilya yapımı ve dekorasyon işlerinde kullanılması yaygın bir uygulamadır. Sürdürülebilir mobilyaların tasarımı konusunda, MDF levhaların kullanımı çevre dostu bir seçimdir.
MDF yapısal olarak ısıya karşı yüksek dayanıklılık sağlayan bir malzemedir. Isı ile temas ettiğinde sağlam yapısından ödün vermez. Nemli ortamlarda kolaylıkla bozulma göstermez, neme karşı dayanıklılığa sahiptir.
Yüksek yoğunluğu sebebiyle HDF daha incedir ve bu nedenle kullanım alanı MDF'ye oranla dardır. MDF mobilya ve dekorasyon için uygunken HDF; laminat parke, duvar kaplamaları ve kapı kanatlarında tercih edilir. HDF'nin nem dayanımının ve sağlamlığının fazla olması maliyetli olmasına sebep olur.
İki malzeme arasındaki fark en çok, darbelere karşı direnç seviyesinde kendini gösteriyor. Suntayı meydana getiren parçalar, MDF'dekilere göre daha iridir. Bu da malzemede gözenekli bir yapı oluşturur. MDF ise tok bir yapıya sahiptir.
Suntalam, kalite açısından MDF'ye oldukça yakındır. Diğer özelliklerine baktığımızda ise; suntalam MDF ile kıyaslandığında daha hafif bir malzemedir. Renk ve desen çeşitliliği açısından suntalam renkleri MDF'den daha kısıtlı seçeneklerden oluşur.
MDF ürünler; ham MDF, MDF lam, sunta, sunta lam ve duralit MDF gibi farklı türlere ayrılır.
Membran MDF üzerine PVC kaplama uygulanarak elde edilirken, lake; MDF üzerine poliüretan ya da akrilik boyaların uygulanması ile elde edilen bir üründür. Lake mutfak dolaplarında ayrıca parlak ve pürüzsüz bir görünüm elde etmek için özel bir reçine türü ile ürün üzerine cila uygulanır.
MDF ise çok fazla kabarma yapmaz, şişme oranı daha düşüktür. Mobilyada MDF ve Sunta seçimi önemlidir. Seçiminiz nem ve rutubete göre değişecektir. Rutubetli ortamlarda MDF kullanılması daha uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri