İmam-ı Azam'a göre buradaki temizlik hayzın kesilmesi demektir. Dolayısıyla adet bitiminden sonra yıkanmadan cinsel ilişkide bulunmak helaldir. Ancak yıkandıktan sonra ilişkide bulunmak müstehaptır.
Ayrıca âdeti sona eren kadın gusletmedikçe kendisiyle cinsî münasebette bulunmanın helâl olmadığı hususunda görüş birliği mevcuttur. Yalnız Hanefîler, hayız kanının belirli âdet süresinin sonunda kesilmesi halinde bir namaz vakti geçtikten sonra gusül yapılmasa da cinsî münasebetin câiz olacağını söylemişlerdir.
Abdest almaya gerek kalmaz. Gusülden önce abdest alması daha iyidir. 457- Kadının görmüş olduğu hayız kanı tamamen kesildikten sonra, gusletmemiş olsa bile, talâk verilirse sahihtir; kocası onunla cinsel ilişki kurabilir. Ancak farz ihtiyata göre vajinayı yıkadıktan sonra yapılmalıdır.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Çünkü adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açık olur. Dolayısı ile dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona karşı hem rahim hem de rahim içi oldukça hassastır. Bu yüzden mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Adet döneminde sevişmek sağlık açısından hiçbir risk taşımıyor. Adet döneminde sevişmenin zararlı olduğu genellikle toplumdaki genel görüş olsa da bunun altında yatan sebep kadınların bu dönemde "kirli" görülmeleridir. Tıbben bakıldığında adet döneminde seks herhangi bir sağlık sorununa sebep olmamaktadır.
Yerleşme Kanaması Varken Cinsel İlişkiye Girilir Mi
Yerleşme kanaması birkaç damla olacak şekilde gerçekleşir ve embriyonun tutunma sırasında verdiği minimal hasardan kaynaklanır. Cinsel ilişkiye girmek için doktorun görüşlerine başvurmak en doğru tercih olacaktır.
Sana kadınların ay halini (hayız) soruyorlar. De ki; o bir ezadır. Ay halindeyken onlardan ayrılın; temizleninceye kadar onlara yaklaşıp cinsi münasebette bulunmayın. İyice temizlendikleri zaman Allah'ın emrettiği yerden onlara yaklaşın.
Böyle bir ilişkide bulunan kimsenin bu günahından tövbe ve istiğfar etmesi gerektiği gibi belli bir miktar (âdetin ilk günlerindeki ilişki için 4,009 gr. son günlerindeki ilişki için bunun yarısı miktarda altın) sadaka vermesi de tavsiye edilmiştir (Mevsîlî, el-İhtiyâr, I, 102).
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
şunu unutmayın. adet olmak kirlilik değildir. adetten sonra gusul alınmalı meselesi yalandır. adet kirlilik değil. adetken ibadetler devam eder. cünüp olmak kirliliktir. o nedenle orgazm oldunuz ise yani cünüp iseniz elbette yıkanmanız gerek.
Kol alçılı iken gusül abdesti almak ve ilişkiye girmek caizdir. İlave bilgi için tıklayınız: Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır?
Ancak bazı zamanlarda da helal olan eşlerle helal olan cinsel ilişkiyi yasaklamıştırki, bu zamanlar:Kadınların hayız (adet,regli,aybaşı)gördüğü dönemler,Nifas (Lohusalık) döneminde,yani doğumdan sonra kırk gün veya daha az,Oruçlu iken iftardan önce,İtikafta iken,ve hacda ihrama girdiğinde .
İşte adetliyken tüm bunları yapabilirsiniz. Yani sevişmekte, orgazm olmakta hiçbir mahzur yok.
Kişinin üzerinde elbise veya iç çamaşırı varsa ya da bunlardan biri bulunmadığı halde kişi bu fiili işlemeyeceğinden eminse sürtünme vb. yollarla eşiyle oynaşmasında herhangi bir sakınca yoktur. Etiketler: haram. helal.
Bunun herhangi bir zararı yok, daha önce yaşattıklarım oldu. Adet dööneminde bir mahsuru yok, keyfine bak.
Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Adet kanamasına ait gerçek dışı uydurmalar; Vücuttaki kirli kan atılması gibi, zehirli olduğu, vücuttan atılmasa kişiyi zehirlediği, pis olduğu, bu sırada ilişki kurulursa kısır olunacağı gibi bu şeyler tamamen yanlıştır.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz. Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5. gün değildir, anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
Erkekte cinsellik
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir. Doğal olarak bu durm kadında üremeye yönelik bir fizyolojik değişim olarak algılanır.
Menstrüasyonu başlar başlamaz durdurmak için herhangi bir ilaç veya hap adeti engellemez. Adet başlamadan önce durdurmak için hormonal doğum kontrolü alabilir veya dönemlerinizi hafifletmek için başka ilaçlar alabilirsiniz. Regl Dönemi Erken Bitmesi İçin Ne Yapılmalı? Regl başladıktan sonra durdurmak mümkün değildir.
Bu tür söylemlere itibar edilmemelidir. Çünkü gerçeği yansıtmamaktadır. Ancak adet döneminde enfeksiyon ve nadiren de olsa rastlanabilen gebelik oluşumu riski nedeniyle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır. Girildiği takdirde erkek cinsel organının hijyenine önem vermelidir ve prezervatif muhakkak kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri