REGLİ OLaN ZİKİR ÇEKEBİLİR, DUa EDEBİLİR :adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Diyanet adetliyken Kur'anı Kerim okunamayacağını söylüyor. Cuma gününde ve mübarek günlerde adetliyken okunabilecek dualar konusunda ise bir sınırlama yok.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Fetih suresi, abdestsiz sadece ezber şeklinde okunabilir. Aynı zamanda adetli olan kadınların fetih suresini okuması uygun değildir.
İlgili 15 soru bulundu
REGLİ OLaN ZİKİR ÇEKEBİLİR, DUa EDEBİLİR :adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi, dua etmesi isabetli bir davranış olur.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Adetliyken Ayetel Kürsi Okunur mu? Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir. Cenaze için salâ vermenin hükmü nedir?
- Âdet dönemi dışındayken tesbih çekmeden önce abest almak gerekir mi? Değerli kardeşimiz, Kadınlar âdet döneminde tesbih çekmesi caizdir. Tesbih çekmek için abdest almaları gerekmez.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
Adetliyken la havle vela kuvvete çekilir. Çünkü la havle vela kuvvete cümlesi güç ve kuvvetin yegane sahibi Allah'tır manasına gelen çok etkili bir duadır. Bunları da mutlaka okumalısınız!
Esmaül Hüsna da bir zikir olduğu için kadınlar regl iken, adetliyken esmaul husna çekebilirler. Bunun yanında, kelimei şehâdet, kelimei tevhid, istiğfar, salavatı şerife getirebilirler.
Hayız bir nevi abdestsizlik ve cünüplük hali (hükmî kirlilik, hades) veya mazeret kabul edildiğinden yalnız namaz, oruç, Kur'an okuma, Kâbe'yi tavaf gibi belirli ibadetlerin ifasına ve doğrudan kanın aktığı organla ilgisi sebebiyle cinsî münasebete engel olarak görülmüştür.
ADET DÖNEMİNDE TESPİH ÇEKİLEBİLİR Mİ? Adetli kadınlara namaz, oruç, hac gibi ibadetler yasak kılınmış olsa da dua ve zikir edebilir, tespih çekebilir. Diyanet'e göre kadınlar regli dönemlerinde, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Hayız veya cünüp halindeyken;
Besmele dua mahiyetinde olduğu için ve bir Müslüman her işine Allah'ın (cc) adıyla yani besmeleyle başlaması gerektiği için hayız ve cünüp halindeki bir kimsenin besmele ve tesbih çekmesinde herhangi bir sakınca yoktur..
Kadınların adetli iken sureleri ezberden de okumaması gerekmektedir. Çünkü bu durum haramdır.
Âdetli kadınların, cenazenin yanında bulunmaları ve kabir ziyareti yapmaları caiz midir? Âdetli olsun veya olmasın kadınların, cenazenin yanında durmaları, açıp yüzüne bakmaları ve kabir ziyaretinde bulunmaları caizdir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/184; Haskefî, ed-Dürrü'l-muhtar, 1/117).
Hatipoğlu, "Dini açıdan hiçbir sıkıntısı yok. Yatarken, kalkarken ya da iş yaparken bunları okumak, regli bir kadına veya lohusa bir hanıma haram değil.
Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır. Alimlere göre bu hallerde ezberden de olsa okunmaması gerektiği bildirilmiştir. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Temiz uyuyup âdetli kalkan kadının, ıslaklığı da kan renginde olursa, kanı gördüğü anda itibaren âdetlidir. Bu durumda gece yatsı namazını veya sabah namazını kılmamışsa, kaza etmesi gerekir. Âdet döneminde gusül abdesti geçerli olmayacağı için, âdet hâli bittikten sonra gusleder ve kılamadığı namazlarını kaza eder.
- Çocuğa, yatarken bazen okuyorum da acaba mahzuru var mı? Değerli kardeşimiz, Abdesti olmayan birinin el dokundurmadan karşısında bulunan Kur'an'dan okuması veya ezberinden bildiği âyet ve sureleri okuması caizdir...
Kim bir sıkıntı içerisinde ya da bir keder içerindeyse o kişi bu duayı ettiği takdirde içinde bulunduğu keder ve sıkıntılardan Allah'ın izni ile kurtulur. Yunus (a.s.) karanlık içerisinde, suçluluk ve pişmanlık duyguları, korkular, ümit içerisinde bu duayı etmiş ve Allah duasına icabet etmişti.
''Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Bu âlimlere göre, adet halindeki bir bayanın Kur'an'ı, özellikle heceleyerek öğretmesinde veya bir ayetten daha az parçalar halinde okutmasında bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri