Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor. Yani atmosferik bir motorun altı silindirle ürettiği gücü turbo motorlar dört silindirle üretebiliyor. Bu da yüzde 20'ye yakın bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor.
Aynı hacimdeki bir turbolu ve bir turbosuz araçları kıyaslarsanız turbolu araç dahafazla yakar tabi bunun yanında turbosuzdan daha güçlüdür. Fakat aynı güçteki turbolu ve turbosuz araçları kıyaslarsanız turbolu araç daha az yakar sebebi ise motor hacminin daha düşük oluşudur .
Evet, turbo araç verimini arttırır ama az yakmasının sebebi tamamen motor hacmine bağlıdır. Tamamen doğru orantıyla turbo takılırsa üretilen güç artar bu güce ulaşmak için turbo çalışır ve yakıt tüketimi de artar.
Atmosferik bir motora turbo takılabilir, bu mümkün ama maddi anlamda birçok külfeti de beraberinde getirmektedir. Aracın piston aksamıyla yakıt sistemi ve ateşleme sistemine kadar birçok ayarının yeniden yapılması gerekmektedir.
Atmosferik benzinli motorlar için 1 milyon km gibi bir ömür biçilir. Bu km'yi görebilmek için yine bakımların aksatmadan yapılması ve motorun fazla zorlanmaması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Turbo motor aynı miktarda güç üreten atmosferik bir motordan daha sessiz çalışıyor. Yüksek rakımlarda hava basıncı düşük olduğu için turbo motorlar çalışma prensibi gereği atmosferik motorlardan daha iyi performans gösteriyor.
Ara hızlanma istediğiniz zaman 4000 devir üzerinde kullanılmalı. Benzinli motorda asla devir çevirmekten korkmayın. Sadece aracınız bakımlı olmalı. Soğutma suyunuz ve motor yağınız sağlıklı olmalı.
Atmosferik motorlar turbo motora çevrilebilir.
Atmosferik motorlar ortamdaki havayı sıkıştırarak bir basınç elde eder ve sistemi bu basınçla çalıştırırlar. Atmosferik motorlar havaya ek olarak yakıt da kullanırlar. Dizel atmosferik motor olarak adlandırılan modeller isminden de anlaşılacağı üzere hem hava hem de dizel yakıt kullanır.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Turbolu otomobiller küçük motorlardan daha yüksek güç elde etme fırsatı sunarak yakıt tasarrufu, yüksek performans ve düşük gaz salınımı gibi birçok avantaj sunuyor.
Yakıt tüketimini çok düşük seviyelere düşüren turbo motor, doğa dostu kullanıma da imkan verir. Çünkü emisyon değerleri de oldukça düşüktür. Düşük devirlerde maksimum tork değerlerine ulaşabilen turbo motorlar, bu düşük devirlerde vites değiştirmeyi de mümkün kılar.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Egzoz manifoldunda kaçak varsa turbon hiç dönmeyebilir araban olduğu yerde bağırır durur.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Performanslı kullanım sonrasında da stop etmeden önce en az 5-6 dk rölantide bekletin. O sırada belki milyon devir çeviren turbo palleri yavaşlayıp soğumuş olur. Stop ederseniz kuru kuru o kadar hızlı dönen türbinler kısa sürede perişan olur. Bunun dışında aracın bakımlarını asla ama asla aksatmayın.
Evet hocam. Çift turbo uygulaması ve ecu ile bu motor 220 beygire rahatça çıkıyor.
Atmosferik motorlarda güç artışı için motorun hava giriş çıkışlarının, sıkıştırma oranı ve sübap derecelerinin değiştirilmesi yöntemi kullanılır.
Aracınızın LPG'li olması yazılım uygulamamız için engel değildir. Dizel, benzinli, LPG'li tüm araçlara uygulama yapabiliyoruz. Aynı zamanda aracınızın atmosferik yada turbolu olması fark etmeksizin yazılım uygulamamızdan faydalanabilir, aracınızın gerçek gücüyle tanışabilirsiniz.
Yapılabilecek en kötü kullanım ise yola çıkar çıkmaz yüksek devir ile aracı sürmektir. Bunun sonucu olarak yataklarında yeterli yağ olmaksızın türbin ve kompresör hızlı bir şekilde dönmeye başlar ve yüksek miktarda aşınma meydana gelir.
Kalın yağ, hareketli parçaların düzgün şekilde yağlanmasında da etkisizdir ve bu da turbo sisteminde sorunlara neden olabilir.
Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
Yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yolu otomobili olabildiğince sakin kullanmaktan geçer. Aracı yüksek devirlerde kullanmamaya özen gösterin. Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri