Kadınlarda adet döngüsü dışında da vajinal kanamalar yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalar da sık rastlanan bir durumdur. Kadınlarda adetten sonra ortaya çıkan ara kanamalar lekelenme olarak da nitelendirilebilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Özellikle yerleşme kanaması gibi durumlar lekelenme olarak görülen ara kanamalar olabilir. Kadınlarda ara kanamalar çok çeşitli nedenlere bağlı yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra ara kanama nedenleri şöyle sıralanabilir; Gebeliğin ortaya çıktığını gösteren yerleşme kanaması yaklaşık adetten 10 gün sonra görülür.
Adetin düzensiz, aşırı miktar veya sürede olması
Adetin düzensiz, aşırı miktarda veya sürede olması durumunda; başta yumurtlamama (anovulasyon)olmak üzere hormon bozuklukları, myom, polip, hiperplazi, kanser, enfeksiyon, dış gebelik, ilaç kullanımı, tiroid bezi hastalıkları ve adenomyosis araştırılmalıdır.
Yerleşme Kanaması
Döllenmeden yaklaşık 1 hafta sonra gerçekleşen yerleşme ya da tıp dilindeki adıyla implantasyon, lekelenme şeklinde hafif kanamaya yol açabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Özellikle adet döngüsü dışında oluşan şiddetli veya uzun süren kanama, anemi (kansızlık) veya başka ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağrı: Kanama ile birlikte şiddetli ağrı veya karın ağrısı varsa, bu bir enfeksiyon, kist veya doku hasarı gibi ciddi bir sorunu işaret edebilir.
Dr. Ayşe Duman'la Kadın Sağlığına Bütüncül Yaklaşım İki adet arasındaki dönemde kanama olması genellikle beklediğimiz bir şey değil ve iki adet arası dönemdeki kanamasız süre ortalama 3 hafta civarında, bazı kadınlarda 4-5 hafta civarında olabilir. Bazı kadınlarda 2 haftaya kadar düşebilir.
Gebelik dönemindeki adeti düzenli bir adet döngüsü olarak görmemek gerekir. Kadınlar gebelik dönemi içinde bazı aylarda ya da tüm süreç boyunca 1-2 defa adet kanaması tarzında kanamalar yaşayabilir. Bunun yanında bazı kadınlar da gebelik dönemine özgü kanamaları adet kanaması olarak de değerlendirebilir.
Sık adet görmenin en büyük nedeni hormonal bazlı çeşitli bozukluklardır. Bu hormonal bozuklukların da tedavi edilmesi gerekmektedir. Genellikle tedavi adet düzenleyici ilaçlar ile sağlanırken bazı kistler ve miyomlar kadın sağlığı açısından risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi işe yaramayabilir.
Adet kanamaları normal şartlarda 21 ile 35 gün arası normal kabul edilmektedir. Her kadında farklılık gösteren bu dönem En erken 21 en geç 35 gün içinde gerçekleşmeli. Aksi durumlarda düzensiz olarak kabul edilmektedir.
Stres, şeker hastalığı, yabancı cismin vajinaya yerleştirilmesi, aşırı kilo alımı veya kaybı, tiroid bezi bozuklukları da diğer ara kanama sebepleri olabilir.
Farklı bir deyişle, “5 gün erken adet oldum” diyebilmek için iki periyotta görülen ilk kanama günü arasında 16 gün olması gerekir. Beklenen tarihten önce gerçekleşen ve erken adet görme olarak tanımlanan bu durumun pek çok sebebi olabilir. 10 gün erken adet olmak ya da 5 gün erken adet olmak tıbben farklılık yaratmaz.
Yerleşme kanaması yumurtlamadan yaklaşık 1 hafta sonra, adet kanamasından birkaç gün önce görülür. Ancak yerleşme kanaması her kadında görülmez. Hatta araştırmalara göre yerleşme kanaması üreme çağındaki kadınların yüzde 15-25'inde görülür.
Adet dışı kanama çoğunlukla altta yatan bir probleme bağlıdır, bu nedenle bir hastalık olarak değil daha çok bir belirti olarak düşünülmelidir. Sebep kafa içindeki iç salgı bezlerine bağlı olabileceği gibi tiroid bezi, böbrek üstü bezi hastalıkları hatta rahim kanserleri dahi olabilir.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Polimenore (sık adet görme) nedenleri:
Stres, vücudumuzdaki hormon dengesini bozabilir. Hormon dengesinin bozulması da sık adet görmeye yol açabilir. Enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da polimenoreye sebep olabilir.
Bu kanamaların arası 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Adet kanaması birkaç gün sürebildiği gibi bir haftaya kadar da uzayabilir. Kanama miktarı birkaç çay kaşığından, çok daha fazla miktarlara kadar çıkabilir.
Yaşanan travma veya stresin beyindeki üst merkezlerde adet döngüsünü kontrol eden hormonların üretimine etki ederek adet döngüsünü de etkilediğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, bu sorunun kadınların yüzde 5-35'i arasında gözlenebildiğini söyledi.
Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünün 20 ila 24. günleri arasında gerçekleşir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur. Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur. Üstüne görme yaşayan kadınların HCG hormonu vücutta artar.
Arteriyel, venöz ve kılcal kanama olmak üzere üç ana kanama türü vardır. Bunlardan en tehlikelisi ise atardamar kanaması olarak bilinen arter kanamasıdır.
Adet kanamasına ait gerçek dışı uydurmalar; Vücuttaki kirli kan atılması gibi, zehirli olduğu, vücuttan atılmasa kişiyi zehirlediği, pis olduğu, bu sırada ilişki kurulursa kısır olunacağı gibi bu şeyler tamamen yanlıştır.
Polikistik over şikayeti yaşayan kişilerde adet düzensizliği görüldüğü için kişi ne zaman adet olacağını kestiremediği için zamansız kısa süreli kanamalar da yaşayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri