Bitter Çikolata: İçerdiği L - Arginine aminoasiti sayesinde testosteron miktarının artmasını sağlamaktadır. İstiridye: İçerdiği çinko sayesinde testosteron artışını, sperm seviyesinin ve kalitesinin artmasını sağlar.
Bitter Çikolata (Kakao), testosteron seviyenizi en üst düzeye çıkarmak için önemli olan magnezyum ve çinko bakımından yüksektir . Ayrıca kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye, LDL'yi (kötü kolesterol) düşürmeye ve testosteron katili olan stresi azaltmaya yardımcı olur .
Kolesterol, çinko ve doymuş yağ açısından zengin olan kırmızı et, testosteron üretimi için gerekli olan besin maddelerinin neredeyse tamamını ihtiva etmekte. Bu sebeple testosteron düzeyini arttırmak isteyen sporcuların diyetinde mutlaka bulunması gereken kırmızı eti fazla kaçırmamanızı öneriyoruz.
İlgili 17 soru bulundu
Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
İstiridye ve karides gibi deniz ürünleri, avokado, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi sebzeler, muz, yumurta, bal gibi besinler testosteron yükseltmeye yardımcı olabilir.
Sonuç olarak bacak/kalça antrenmanlarının faydaları ekstra etkisi olduğu düşünülen testosteron arttırma etkisinden kaynaklanmamaktadır. Ancak bacak/kalça çalışmaları daha kuvvetli bir vücut, daha dengeli bir postür, daha iyi bir performans ve daha estetik bir görünüm için olmazsa olmazdır.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır. Bazı çalışmalar A, C ve E vitaminlerinin testosteron seviyelerinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; D vitamini ve çinko testosteron düzeyini artırıcı özelliğe sahiptir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, temel olarak erkeklerde sperm üretimini, kas kütlesi ve gücünü, kemik yoğunluğunu arttıran testosteron oluşumunu maydanoz, ısırgan ve matcha'nın desteklediği gösterilmiştir.
Bitter çikolata, sperm kalitesini ve sayısını en çok arttıran besinlerden bir tanesidir.
ELMA SUYU, KİMYON, TARÇIN, KAHVE, KARANFİL
Bazı içeceklerin de afrodizyak etkisi olduğu bilinmektedir. Örneğin elma suyunu kimyon ve tarçın ekleyerek içebilirsiniz. Kahve, en iyi libido güçlendirici olabilir. Hindistan'da karanfil, yüzyıllardır erkek cinsel işlev bozukluğunu tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Sertleşmeyi artıran yiyecekler şu şekildedir; nar, üzüm, ananas ve karpuz, sebzelerden ise kuşkonmaz, roka olmak üzere mevsiminde bütün taze meyve ve sebzeler; deniz ürünleri cinsel gücü arttıran doğal yiyeceklerdir. Bu gıdalar ereksiyonu arttırmaya yarayan hormonların salgılanmasına fayda sağlar.
Testosteron da tıpkı östrojen gibi cildin yağ dengesini baskın bir şekilde etkiliyor. Testosteron fazlalığında ciltte yağlanma artıyor, gözenekler belirginleşiyor ve ödem birikimi oluşabiliyor. Sonuç olarak da beklenmeyen akneler ortaya çıkabiliyor, cilt dokusu bozulabiliyor.
Beslenmeyle testosteronu artırmanın ilk adımı, protein alımını artırmaktır. Protein, amino asitlerin yapı taşıdır ve vücutta testosteron üretimi için önemlidir. Yumurta, tavuk, balık, kırmızı et ve süt ürünleri gibi yüksek proteinli gıdaları düzenli olarak tüketmek, testosteron seviyelerini destekler.
19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Cinsiyet hormonlarından biri olan testosteron, insan davranışları ve bilişsel fonksiyonları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Literatürde, kadınlarda düşük testosteron seviyelerinin; motivasyon düşüklüğü, kronik yorgunluk ve iyilik halinde azalmaya sebep olduğu gözlemlenmiştir.
Bu hormon androjenler arasında bulunarak, ergenlik dönemi içerisinde daha fazla salgılanır ve erkeklerde genel sağlık üzerinde etki gösterir.
Endokrin Derneği raporlarına göre, glikozun (şeker) kandaki testosteron seviyelerini yüzde 25'e kadar azaltabileceği bildirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri