Adi ortaklık ilişkisi, TBK'nun 639. maddesinde sayılan sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesi ile sona erer. Bu şekilde ortaklığın sona ermesinin başlıca iki sonucu ortaya çıkar. Bunlardan ilki, yöneticilerin görevlerinin sona ermesi, diğeri de ortaklığın tasfiyesidir.
Adi ortaklıkta ortağın, ortaklıktan çıkması veya ortaklıktan çıkarılması Borçlar Kanununda düzenlenmemiştir. Ortaklıktan çıkmak isteyen ortağın bu talebinin, sözleşmede aksi öngörülmemiş ise ortakların oybirliği ile alacakları karar ile kabul edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde ortak, ortaklıktan ayrılamaz.
Ortağın ölümü, ortakların iradesine bağlı olmayan kendiliğinden sona erme sebeplerinden birisidir. Bununla birlikte TBK md. 639/2 ve TBK md. 633'te açıkça belirtildiği gibi ortaklardan birisinin ölümü mutlak şekilde adi ortaklığı sona erdirmemektedir.
Hatırlatmakta fayda gördüğümüz son husus ise: Adi ortaklık sözleşmesinden kaynaklanan alacak davaları 5 (beş) yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Ancak adi ortaklık usule ve kanuna uygun olarak tamamen tasfiye edilmeden zamanaşımı süresi başlamayacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Yol, ikramiye, izin ücreti, fazla çalışma ücretleri için işçi alacaklarında zamanaşımı 5 yıldır. İhbar ve kıdem tazminatı, iş kazasından kaynaklı ortaya çıkan borcun yani, sözleşmeden dolayı ortaya çıkan borcun ödenmemesi durumunda doğan tazminat için de zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Adi ortaklığa, yeni bir ortak alınması, bütün ortakların rızasına bağlıdır. Aynı şekilde ortaklık payının üçüncü kişiye devri halinde de diğer ortakların onayı gerekir ve bu onay olmaksızın, üçüncü kişi ortak sıfatını kazanamaz ve yönetime katılma hakkı elde edemez.
Adi ortaklık sözleşmesi az yukarıda belirtildiği gibi, iki yada daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri bir sözleşme olup, adi ortaklık ilişkisi mutlaka sözleşme temeline dayanır. Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir.
Yönetim, sözleşme veya kararla yalnızca bir veya birden çok ortağa ya da üçüncü bir kişiye bırakılmış olmadıkça, bütün ortaklar ortaklığı yönetme hakkına sahiptir.
Adi ortaklıkta ortak sayısı bakımından üst sınır öngörülmemiştir, yani ortaklığa en fazla kaç kişinin katılabileceğine dair bir kanuni sınırlama yoktur. Adi ortaklıkta ortaklar ortaklık adına yapılan işlemlerden dolayı sınırsız, müteselsil ve birinci derecede sorumudur.
Adi Ortaklıklarda Ceza Muhatabı; Gelir Vergisi yönünde: Adi şirketler tarafından elde edilen kazanç için gelir vergisi tarhiyatı ortaklar adına mükellefiyet tesis edilip hisseleri oranında ortaklar adına yapılır ve tarhiyata muhatap ortaklar tutulur.
Limited şirkette bir ortağın ortaklıktan çıkarılması iki durumda mümkündür. Bu durumlardan biri sözleşmede öngörülen sebeplerin varlığı halinde ortaklık kararıyla çıkarma, diğeri ise haklı sebebin varlığı halinde mahkeme kararıyla çıkarmadır.
2. ADİ ORTAKLIKLARDA TARHİYATIN MUHATABI : 44 üncü maddenin ikinci fıkrasındaki (a) bendinde adi ortaklıklarda ortaklardan herhangi birinin tarhiyata muhatap tutulacağı, verginin ödenmesi konusunda tüm ortakların müteselsilen sorumlu olacağı belirtilmektedir.
“Adi şirket”1 adıyla anılan; ancak 6098 sayılı TBK' da da belirtildiği üzere ve kanaatimizce en doğru adıyla “adi ortaklık”2 günümüz ticaret hayatında önemli rol oynamaktadır.
ADİ ORTAKLIĞIN TESCİLİNİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticari işletmelerin tescili sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu yer ticaret siciline tescil edilir. Bu ortaklıklar aynı zamanda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir.
Ortaklığın yönetimi, sözleşme veya ortakların kararıyla bir veya birden çok ortağa ya da üçüncü bir kişiye bırakılmış olmadıkça, bütün ortaklar ortaklığı yönetme hakkına sahiptir.
Ortaklar, noter başta olmak üzere herhangi bir kurum tesciline gerek kalmaksızın yazılı veya sözlü anlaşabilirler.
ÖZET: Ticaret siciline kayıtları bulunan ve tacir sıfatı bulunan kişilerin oluşturdukları adi ortaklığın tasfiyesi davasına Ticaret Mahkemesi'nde bakılacaktır.
Adi Ortaklıklar Taşınmaz Edinebilir Mi? Adi ortaklıkların Türk Ticaret Kanunu kapsamında tüzel kişilikleri bulunmadığından, tapu kütüğünde ortaklık adına taşınmaz tescili yapılamamaktadır.
Adi ortaklık sözleşmesi, kural olarak, herhangi bir şekil şartına tabi değildir.
Adi ortaklık şirketi, tüzel bir kişiliğe sahip olmadığı için herhangi bir resmi işlemde vekalet verme yetkisine sahip değildir. Adi ortaklık şirketinin tüzel bir kişiliği olmadığından ya da başka bir şekilde söylenecek olursa lehtar olmadıklarından adi ortakların her biri için ayrı bir vergi levhası oluşturulur.
Tahsil zamanaşımı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 102'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde 102 uyarınca “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.”
Suçun işlenmesi ile işlemeye başlayan zamanaşımı, karar alınmasının talep edilmesi ile durur.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür. Zaman aşımı, Borçlar Kanunu'nda tek maddede öngörülmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri