Oryantasyon Programı süresince, çalışanların kuruma uyum sağlamalarına yardımcı olacak bilgiler genellikle tanıtım veya buz kırma aşamasında aktarılıyor. Ayrıca, kuruma karşı sorumluluklarının farkına varan yeni çalışanlar ve şirket arasında sıkı sıkıya bağlı bir “biz” bilinci ortaya çıkmasına yardımcı olunuyor.
Genel oryantasyon eğitimi programında çalışana kurumun misyonu, vizyonu ve fiziki yapısı aktarılarak kurum kültürüne dair tanıtım yapılır ve çalışanın sahip olacağı sosyal haklar, özlük hakları gibi sağlanan imkanlar detaylı şekilde aktarılır.
Okulda oryantasyon; çocuğun yeni ortamını ve içinde yer alacağı durumları tanıması, bunlara alışması ve mevcut şartları kabullenebilmesi için; yakın çevreyi, okulu, karşılaşacağı uyarıcıları tanımaya yönelik yapılacak çalışmaları içermektedir. Okulun ilk günleri hem çocuk hem de anne baba farklı duygularla doludur.
İlgili 27 soru bulundu
Fransızca orientation kelimesinin Türkçe söylenişi oryantasyondur. İşe yeni başlayan çalışanların gereken tüm bilgileri edinmesi ve kısa sürede işe adapte olması için yapılan bir eğitimdir. Sadece eğitim verilmekle kalmaz aynı zamanda kişinin bu eğitime ve işe uyup uymadığı da denetlenmiş olur.
Fransızca bir kavram olan “oryantasyon”un kelime anlamı “uyumlaştırma, uyumlu hale getirme”dir. Oryantasyon eğitimi, çalışanların işe ilk girişlerinde, örgüte ve yapacakları işlere çabuk uyum sağlamaları amacıyla yapılmaktadır. Bu araştırmada, oryantasyon eğitiminin etkinliği değerlendirilmiştir.
İşbaşı/oryantasyon eğitimleri her çalışan için 2 saaten az olamaz ve bu eğitimlerin süreleri Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin süresinden düşülemez.
Oryantasyon Nedir? Yeni çalışan oryantasyonu, yeni bir ekip üyesini işyerine sokma sürecini ifade eder. Bu süreç genellikle birkaç günden bir haftaya kadar sürer; bu bağlamda oryantasyon eğitimi süresi aslında kurumdan kuruma ve adayın işe alındığı pozisyona göre de değişkenlik gösterebilir.
Usta öğretici oryantasyon eğitimi sertifika kursu, internet ortamında uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Eğitim süresi 30 gündür.
Oryantasyon programları ile üniversitenin, akademik, sosyal ve kültürel imkanları hakkında bilgiler paylaşılarak öğrencilerin ders programı öncesi okula hızlı uyum sağlaması hedeflenmektedir.
Buna göre çalışanlarınız işe başlarken yapmış olduğunuz oryantasyon eğitimleri, işbaşı eğitimleri temelde kastedilen eğitimden olmakla beraber kayıt altına alınmasını şart koşmuştur. Bu sebeple hali hazırda firmanızda çalışmakta olan kişilere verdiğiniz bu eğitimleri de kayıt altına alma zorunluluğu gelmiştir.
Oryantasyon eğitimi tüm yeni çalışanlar için zorunlu tutulması gereken bir eğitimdir ve bu eğitim yeni çalışan işe başlamadan önce veya işe başladı- ğı ilk günlerde verilmesi gereken bir eğitim türüdür.
Oryantasyon eğitimi, “temel oryantasyon” ve “mesleki oryantasyon" şeklinde gerçekleştiriliyor. Temel oryantasyon sürecinde kurumun hedeflerini, misyonunu, vizyonunu ve fiziki yapısını aktararak kurumun tanıtımı yapılıyor ve sosyal haklar, özlük hakları gibi çalışana sağlanan imkanlar detaylı şekilde aktarılıyor.
“Oryantasyon eğitimi nasıl yapılır?” diye sorulduğunda karşımıza iki aşamalı bir süreç çıkıyor. Programdaki çalışanı kuruma alıştırma süreci İnsan Kaynakları Departmanı ile yürütülürken, işe ve mesai arkadaşlarına alışma süreci ise oryantasyonun sorumlusu ya da yöneticisi tarafından gerçekleştiriliyor.
Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan öğretmen, kadrolu usta öğretici ile görev yapacak ücretli uzman ve usta öğreticilerin Halk Eğitimi Merkezleri Oryantasyonu konusunda bilgi ve becerilerini artırmak ve mesleki tecrübelerine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen kurslara Usta Öğretici Oryantasyon Kursu denmektedir.
Uyum programı kapsamında okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9'uncu sınıf öğrencileri 4-8 Eylül'de okulları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı ise tüm öğrencilere 11 Eylül tarihinde başlayacak.
Oryantasyon; yönlendirme, yön verme, kılavuzluk etme, Fransızca orientation sözcüğünün Türkçe söylenişi. Genellikle bir iş terimi olarak kullanılır. İplik üretiminde, ipliği oluşturan liflerin birçok kez çekilip uzatılarak birbirlerine paralel hale getirilmesi işlemine de oryantasyon denir.
Oryantasyon eğitimi, yeni bir çalışana şirkette rahat ve etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamak için tasarlanmış bir eğitimdir. Etkili bir oryantasyon eğitimi, şirkete yeni bir pozisyon için başlayacak kişileri, yeni çalışma ortamlarına hazırlar ve daha rahat hissetmelerine yardımcı olur.
İşe yeni başlayan çalışanlar için oryantasyon süreci oldukça önemlidir. Bu süreç, yeni çalışanların şirket kültürüne, iş süreçlerine ve meslekî becerilere uyum sağlamasını kolaylaştırır. Oryantasyonun etkin bir şekilde gerçekleşmesi, çalışanların şirkete adaptasyonunu hızlandırır ve verimliliklerini artırır.
Üniversite Oryantasyonu Ne Demektir? Üniversitenin ilk günleri, öğrenimine yeni başlayan öğrenciler için genellikle oryantasyon faaliyetleri eşliğinde geçer. Oryantasyon kapsamında öğrencilere okulun işleyişi, yerleşkeleri, sosyal alanları ve akademi haricinde faaliyet gösteren birimleri tanıtılabilir.
Oryantasyon programımız kapsamında; liselerimize yeni başlayan veya ara sınıflara nakil gelen öğrencilerimizin uyum sürecini, okula adaptasyonunu kolaylaştırmanın yanı sıra onlardan beklenenler konusunda da fikir sahibi olmalarını sağlar. Her öğrencinin uyum süreci kendine özeldir.
Oryantasyon dönemi, çocukların yeni okullarını ve sınıflarını keşfetmelerine fırsat verir. Öğrenciler, sınıf kurallarını, rutinleri ve okul binasını daha iyi anlarlar. Örneğin, çocuğunuz uyum haftası sırasında sınıfını dolaşırken ve sınıf arkadaşlarıyla etkileşimde bulunurken, okula alışmak daha kolay hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri