Kanal tedavisi seansında ağız içinde ağız içinde geçici dolgu olduğundan sert şeyler yemekten kaçınılmalıdır. Geçidi dolgu yapılan hastalar ağrı geçtiğinden tedaviyi yarım bırakmaktadır. Bu tedavinin tamamlandığı anlamına gelen yarım kalan bir diş olduğundan bir süre sonra dişin çekilmesi gerekebilir.
Geçici dolgu yapılmış ve ağrınız bütünüyle geçmişse asla tedaviyi aksatmayınız. Ağrısı geçtiği için tedavisi yarım bırakılmış birçok diş hastanın ihmali nedeniyle birkaç ay sonra çekilmek zorunda kalınmaktadır. Ağrının geçmiş olması hiç bir zaman tedavinin tamamlandığını göstermez.
Amputasyon halk arasında yarım kanal tedavisi olarak da bilinir. Süt dişinde derin çürük durumunda sinire yakın veya ilişkili hallerde yapılan ve ya travmaya uğrayan süt dişleri/ olgunlaşmamış daimi dişlerde uygulanan bir tedavidir.
Eğer kanal tedavisi aynı gün tamamlanmazsa, arada geçen sürede kanalın tekrar enfekte olmaması ve temiz kalması için açılan deliğe geçici bir dolgu yerleştirilir.
Kanal tedavisi gören dişin kırılması durumu eğer diş eti üzerinde değil ise yeniden kısa süre içerisinde tamir edilebilmekte ve iyileştirilmektedir. Ancak diş eti içerisinde eğer kırılma meydana geliyor ise ve kırık tekrar kaplama yapılamayacak şekilde ise diş eti ve kırık diş için cerrahi bir müdahale gerekebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kırık dişlerin tedavisi günümüzde çok başarılı şekilde yapılabilmektedir. Kırık dişler için birden fazla çözüm yöntemi var. Estetik dolgu, lamina, porselen / zirkonyum kaplama, implant gibi teknikler kırılmış dişlere başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Kanal tedavisinin ardından diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak nitelendirilir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Daha önce kanal tedavisi yapılan dişteki renk değişiklikleri, diş etinde apse veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri hemen fark edilir.
Kanal tedavisi uygulanmış olan dişlerde eğer kök boyları iyi ölçülmemişse ya da tedavinin yapılması gereken noktalara kadar doldurulmamışsa ve ya tam sızdırmazlık sağlanmamışsa enfeksiyon tekrar başlayabilir ve yeniden kanal tedavisi uygulanabilir.
Apikal Rezeksiyon veya Kök Ucu Rezeksiyonu.
Bu yöntem, çoğunlukla normal kanal tedavisi yenilenme prosedürlerine rağmen başarı elde edilemezse veya edilemeyecekse uygulanmaktadır. İşlem, kök ucu hizasına diş etinde açılan küçük bir pencere ile ulaşılmasını ve enfekte dokunun kök ucu ile birlikte çıkarılmasını içerir.
Kanal tedavisinin doğru yapılmaması, bakterilerin kök kanallarına tekrar girmesine neden olur. Dolayısıyla dişlerde enfeksiyon oluşur ve ağrı baş gösterebilir. Doldurulmuş kanallarda bir açılmaya bağlı veya kırık kaynaklı olabilir. Enfeksiyonun artmasıyla birlikte şişlik ortaya çıkabilir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Günlük olarak işlem süresi ortalama 1 saat sürede tamamlanır. Ancak dişteki enfeksiyon durumu ve bunun temizlenmesine bağlı olarak bazı durumlarda dişi temizlemek için içeri ilaç konulur. Dolayısıyla iyice temizlenmesi için de dişi kapatmadan önce 1 hafta kadar beklenebilir.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
DOĞRUSU: İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst yapı sayesinde diş ömrü kısalmaz. Dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusunun çıkartılmasına bağlı olarak tedavi edilen diş kırılmaya karşı daha hassas hale gelebilir. Bu noktada üst restorasyon için dişe dolgu veya kuron yapılması kararında dikkat etmek gerekir.
Tedavi süresi dişin kanal sayısı, ağızdaki lokasyonu ve enfeksiyon durumuna göre değişebilmektedir. Kanal tedavisi pulpada herhangi bir enfeksiyon ya da kist oluşumu yoksa tek seansta bitebilir. Genellikle diş enfeksiyonlu geldiği için tedavi 2 seans sürmektedir.
Daha önce yapılan kanal tedavisinin herhangi bir sebepten dolayı başarısız olması durumunda kanal tedavisinin tekrar yapılması gerekir. Bu işleme Retreatment ( Kanal Tedavisi Tekrarı ) denir.
Bu iltihaplanma dişin köküne kadar yayıldığında apse meydana gelir ve bu apseler şiddetli ağrılara neden olur. Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır sorusunun cevabı ise bu apselerin düzgün tedavi edilmemesi veya dolguda oluşan sorunlardır.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor diyen kişiler için ilk birkaç gün içinde ağrı hissettikleri zaman, endişelenilecek ya da korkacak herhangi bir durum bulunmaz. İyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi durumunda; ağrı ve hassasiyet hissi genellikle 2 ile 3 hafta kadar devam edebilir.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi işlemi sırasında, sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri