Etnik yapı olarak merkezde Türkmen kökenli, köylerde ise Kürt kökenli vatandaşların yoğunluğu söz konusudur.
Adilcevaz'da 37 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Adilcevaz'ın Etnik Yapısı,
Adilcevaz ilçesi Bitlis ilinde Türk nüfus oranının en yüksek olduğu yerleşimdir. İlçe merkezinin %80'i Türktür. Eskiden ilçe merkezinde sadece Türkler yaşarmış. Türkmen kökenli olan bu Türklerin ataları 13. yüzyılda Anadolu'ya gelen Oğuz boylarındandır.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Bu dönemin hemen ardından Adilcevaz da görülen ilk tarihi kavim Hurriler dir. Hurriler Anadolu'ya Kafkasya dan gelip yerleşmişlerdir. Hurrilerin bu bölgede bulundukları dönem Tunç devri dir.
İlgili 39 soru bulundu
Verilere göre, Kürt illerinin nüfusu Ağrı'da 535 bin 435, Bingöl'de 281 bin 768, Bitlis'te 350 bin 994, Elazığ'da 587 bin 960, Erzincan'da 234 bin 431, Erzurum'da 758 bin 279, Hakkari'de 280 bin 514, Kars'ta 284 bin 923, Malatya'da 806 bin 156, Muş'ta 411 bin 117, Dersim'de 83 bin 443, Van'da 1 milyon 149 bin 342, ...
Ceviziyle meşhur olan ilçemizin ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerinedir. Adilcevaz'ın tarihi Kalkolitik (Taş–Bakır Devri) dönemine kadar uzanmaktadır.
Ahlat'da 36 yerleşim . Çoğunluk Türklerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Kürt ve Çerkesler mevcuttur. 20. yy başında Kafkas göçmeni (Şapsığ) yerleşimi.
Nüfusu Karapapaklar (Terekemeler), Şii Azeriler, Kars çevresinden Yerliler ile daha sonra Erivan(Revan)'dan Kürtler oluşturur. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur. İlçe merkezi yerlidir, fakat köylerin yarısı Kürt diğer yarısı Terekemedir.
Nüfus yapısı
Tatvan'ın yerli halkı tamamına yakını Kürt halkından ibaret olmakla beraber az sayıda da Ahlat'tan göçmüş Türkmenler, Topal Osman (Topal Osman Çepni'dir) isyanına katılmış ve sürgün edilmiş bazı Laz aileler ve çevre ilçelerden göç edenlerden oluşmaktadır.
1929 yılında Bitlis'in Muş'a bağlı bir ilçeye dönüştürülmesine kadar Adilcevaz Bitlis'e bağlıdır. 1929'da Ahlat Van'a bağlanınca Adilcevaz'da Van'a tabii olmuştur.
1315 tarihli Van Salnamesinde, baştan başa ceviz ağaçlarıyla dolu olup, adeta bir ormanı andıran bu bölgeye geçmişte, “ Cevizler Vadisi “ anlamına gelen “ Vad-il Cavz “ isminin verildiğinden bahsedilmektedir.
Bitlis prensliği Bitlis'in 24 aşiretinin birleşmesiyle oluşan bir Müslüman Kürt beyliğidir.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya giren Türkler Besni'ye üç koldan girerek burasını bir 'Türk Yurdu' haline getirmişlerdir. Bunlar Saka-İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
Digor'da 47 yerleşim . Bugünkü adı bilinmemektedir. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur.
Nüfusun büyük çoğunluğunu Kıpçak kökenli Ahıska Türkleri oluşturur. Geriye kalan kısım ise Kürtler, Terekemeler ve Alevi-Türkmenler'den oluşur. Aynı zamanda çoğunluğu göç etmiş olsa da Gürcü, Çerkez, Tat, Lezgi ve Poşalar da Ardahan'da yaşamaktadır.
İlçe nüfusunun çoğunluğu Türk olsada azınlık olarak yaşayan Kürt ve Arap nüfusta mevcuttur. Nüfusun Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ilçe merkezinde önemli sayıda Kürtler de mevcuttur.
Adilcevaz, Doğu Anadolu Bölgesinin Van Bölümünde yer alan Bitlis iline bağlı bir ilçedir. İlçe, Van Gölünün kuzeybatısında yer alır. Adilcevaz ilçesinin; doğusunda Erciş, kuzeyinde Patnos, kuzeybatısında Malazgirt, batısında ise Ahlat bulunmaktadır.
Adilcevaz - Ahlat otobüs yolculuğu ortalama 25d civarındadır. Ancak bu iki şehir arasındaki 23 km mesafeyi en hızlı otobüs ile 15d civarında gidebilirsiniz.
Ahlat, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği'ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.
Eski Ermeni adı Ardzgue olan Adilcevaz ilçesi, Van Gölü kıyılarına yakındır ve iyi su alan bir vadinin dibindedir. Dere boyunca ilerledikten yaklaşık altı kilometre sonra vadi, sarp uçurumlu bir dağın dibinden itibaren ikiye ayrılır. Dağın tepesinde, Kef Kalesi olarak bininen eski Urartu şehri ve tapınağı vardır.
"Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."
İlçemiz Van Gölünün en güzel sahillerini bünyesinde barındırır. Adilcevaz 42 km. lik sahil Şeridinde her yerinde yüzmek mümkündür. Adilcevaz Belediyesi ve özel işletmecilerin sahil boyunca oluşturdukları toplamda 9 adet halk plajı bölgede büyük ilgi görmekte ve talebi karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri