Adler'e göre insan davranışının oluşumunda kalıtımsal faktörler kadar sosyal çevre, bireyin çevresiyle yaptığı etkileşimler ve etkileşim süreci içinde fenomonolojik anlamlandırmaların da önemi vardır. Adler Kuramı'na göre birey seçicidir, tektir, karar alabilen ve hayatını şekillendirebilen bir varlıktır.
Bireysel psikoloji, Alfred Adler tarafından geliştirilen, psikanalizden ayrı olarak daha çok toplumsallık ve bütünlüğe önem veren psikolojik kuram.
Kişiliğin gelişimi Adler'e göre insanın diğer insanlarla ve toplumla girdiği ilişki ve etkileşim sonucunda mümkündür. Kişiliğin gelişiminde topluma verdiği önem Adler'in kuramını, cinsellik ve biyolojiye önem veren Freud'dan ayıran en önemli noktadır.
Alfred Adler 'e göre kişilik bir yaşam hedefi geliştirilmesiyle oluşur. Bir bireyin düşünceleri, duyguları inançları, sahip olduğu görüşleri, tavırları karakteri ve eylemleri onun bütünlüğünü ifade eder.
Adler, Freud'un teorileri ile karşı görüşe geldi, fikir ayrılığı 1911'deki Weimar Psikanaliz Kongresi'nde aleni oldu. Adler, Freud'un inandığı seks içgüdüsünün baskınlığı ve ego dürtüsünün libidinal(?) olup olmadığı ile çekişiyordu, Freud'un bilinçaltına atma üzerine fikirlerini de eleştirmişti.
İlgili 36 soru bulundu
Adler'e göre yaşam tarzı kavramı, bireylerin ne yaşadıkları değil, yaşadıklarını nasıl deneyimledikleri ve nasıl algıladıklarını yaşam tarzlarının belirlediğini ileri sürer (Tekinalp, 2016) ve çocukluktaki ilk deneyimler, aile içi ilişkiler, psikolojik doğum sırası gibi faktörlerden etkilenerek gelişir (Hoffman, 2020).
Birinci dönem psikanalizin öncüleri olan S. Freud, A. Adler ve C. G. Jung'un görüşleriyle şekillenmiştir. Bu dönemde psikanalitik teorinin temel ilkeleri ortaya konmuş ve din konusu kişilik gelişimi çerçevesinde incelenmiştir.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Sigmund Freud tarafından, rüya yorumu ve serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak, hastanın zihnindeki bilinçli ve bilinçsiz öğelerin etkileşimini araştırarak ve bastırılmış korkuları ve çatışmaları bilinçli zihne getirerek zihinsel bozuklukları tedavi etmek için ortaya çıkan bir terapötik yöntem.
Sigmund Freud, Carl Gustav Jung ve Alfred Adler
Klinik Psikolojinin 'babası' sayılabilecek ilk kuramcı Freud; ondan etkilenerek Psikanaliz'i benimseyen, ancak daha sonra kendi kuramlarını oluşturan Jung ve Adler...
Adler'in Bireysel Psikoloji Kuramını önceki diğer kuramlardan ayıran yönler deyince, karşılaştırabileceğimiz tek kuram karşımıza çıkıyor; psikanaliz. Davranışçı kuram Adler'in kuramını geliştirdiği dönemlerde daha yeni yeni ruh sağlığı alanında kullanılmaya başlanmıştır.
Adler'e göre üstünlük “yetkinlik” çabası yaşamdaki temel yönlendirici güçtür. Bu nedenle insanların yaptığı her şey aşağılık duyguların üstesinden gelmek için tasarlanmaktadır. Ancak aşağılık duyguları bazı kimselerde şu veya bu nedenle aşırı bir boyut alabilir.
Kişiliğin temeli sosyal süreçlerdir. Bireyin çocukluk yıllarındaki yaşantısına önem vermektedir. İnsan, çocukluk yıllarında çevresindekilere göre kendini zayıf hissettiği için aşağılık duygusu geliştirir. İnsanın bu duygunun üstesinden gelme çabaları sonucu ortaya çıkan davranışları kişiliğinin temelini oluşturur.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Adler, kuramının en önemli kavramlarından biri olan üstünlük kompleksini, aşağılık olma hissinin aşırı telafisi olarak tanımlamıştır. Üstünlük kompleksine sahip kişide düşük benlik saygısı ile birlikte aşağılık ve yetersizlik duyguları mevcuttur. Altta yatan aşağılık kompleksini maskeleyerek üstünlük sergilemektir.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız. O olmasa, ölecekmişiz gibi.
Kurucusu olduğu psikanaliz yöntemiyle Sigmund Freud, sadece ruhsal hastalıkların tedavisi bakımından değil, aynı zamanda ve daha önemlisi çağdaş toplumsal düşüncenin gelişiminde köklü değişimlere yol açmış önemli bir düşünürdür.
Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir. Freud, çocukluğun insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır.
5.1.Beş Faktör Kişilik Kuramı
Ancak beş faktör modeli ile ilgili en geniş çalışmaların ve modelle ilgili ölçek geliştirilerek en büyük katkıların Costa ve McCrae (1985) tarafından yapıldığı şeklinde yorumlanabilir (McCrae ve Costa, 2007).
Beş Büyük (Big Five) Kişilik modeli, kişilik teorilerinden yola çıkan ve kişilik özelliklerinin sınıflandırıldığı bir modeldir ve deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusal denge (nevrotiklik) olmak üzere 5 boyuttan meydana gelmektedir (Costa ve McCrae, 1995).
Her prensin kralı, yani babasını öldürüp yerine geçtiği hikayelerden sonra Jung'un da onu öldüreceğine inanıyor. Ona bir mektup yazıyor. Ve dostlukları bitiyor. Jung da bunun üzerine güncesine “the rest is silence” yazıyor.
Psikanalistler, empati, saygı ve kararlılık ile psikanalitik teknikler aracılığı ile bireylerin bilinçaltında kalan duygularını ve düşüncelerini daha iyi anlamalarına yardımcı olarak hayatlarını daha manalı ve huzurlu kılmayı amaçlayan psikologlardır.
Adler, Rusya'ya bağlı Krasnodar Krayı'na bağlı Soçi metropoliten alanı içinde bir kentsel rayon ve merkezi belde. Rayonun yüzölçümü 1.352 kilometrekare, Nüfusu: 69.100 (2002).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri