Adli Kontrol İmza Ne Zaman Biter? Adli kontrol süresi; ağır ceza mahkemesinin görev alanına giremeyen işlerde en fazla 2 yıl, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren işlerde ise en fazla 3 yıldır.
Adli kontrol süresi ne kadar? Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır.
“(1) Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir. (2) Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü şüpheli veya sanığa adli kontrol kararını tebliğ eder. Kişinin tebliğ ile birlikte imza yükümlülüğü başlar.
Kovuşturma aşaması yargılamanın yapıldığı süreçtir. Yargılama yapılırken işlemi yapan mahkeme adli kontrol tedbirinin devamına yönelik bir karar alırsa bu uygulamaya devam edilebilir. Mahkemenin adli kontrol tedbirinin devamına yönelik bir karar almadığı hallerde ise adli kontrol kararı tedbirleri ortadan kalkar.
İlgili 35 soru bulundu
Hükümlü sosyal yaşamın içinde denetim altında tutulurken bu şekilde cezasının infazı sağlanır. Bu süreçte hükümlü yükümlülükleri de yerine getirmekle sorumlu olur. Kural olarak denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı suçlar için geçerli olan süre 3 yıldır.
Kovuşturma evresinde ise adli kontrol kararını elbette mahkeme makamı tarafından resen verilebileceği gibi savcının ya da diğer tarafların talebi üzerine verilebilir. Adli kontrol kararını kaldırmaya yetkili makam ise soruşturma evresinde sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde mahkeme yetkilidir.
Adli kontrol kararı, tutuklama sebeplerinin varlığına rağmen şüpheli veya sanığın denetim altına alınarak tutuklama kararı yerine uygulanan bir ceza muhakemesi tedbiridir. Hakim, tutuklama tedbiri yerine “adli kontrol şartıyla” şüpheli veya sanığı denetim altına alarak serbest bırakmaktadır.
Sulh Ceza Mahkemesince; şüphelinin CMK'nun 109/1. maddesi gereğince adli kontrol altına alınmasına, CMK'nun 109/3-b maddesi gereğince ikametgâhının bulunduğu en yakın zabıta karakoluna her gün saat 20.00 de olmak üzere bir kez başvurarak imzası ile başvurusunu tescil ettirmesine karar verilmiştir.
Geçerli bir mazereti olmadan imza atmaya gitmeyen kişi hakkında, kalan cezasının infaz edilmesine karar verilebilir. Geçerli bir mazereti olsa bile kişi bu mazeretini belgelendirerek ilgili kuruma iletmelidir.
Öncelikle hakim veya mahkemece verilen adli kontrol kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Daha sonra kişi hakkında verilen karar denetlenmek üzere ilgili Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gönderilir.
Soruşturma aşamasında savcı adli kontrol kararını resen kaldırabilir. Şüpheli veya sanığın istemi üzerine, Cumhuriyet savcısının görüşünü aldıktan sonra hakim veya mahkeme CMK 110'uncu maddenin ikinci fıkrasına göre beş gün içinde karar verebilir (m.111/1).
Adli Kontrol Kararı şüpheli veya sanığa bildirilmesi ile başlar. Şüpheli ya da sanık hakkında adli kontrol kararı verildiğinde, belirlenen adli kontrol tedbirlerinin denetiminin sağlanması için Adli Kontrol kararı Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gönderilir.
Adli kontrol ile tutuklama tedbirinin şartları aynıdır ve kuvvetli suç şüphesini gösteren somut deliller olmadıkça adli kontrol tedbirine de hükmedilemez. Adli kontrol keyfi olarak tutukluluğa dönüştürülemez. Şüpheli veya sanığın baştan tutuklanması mümkündür.
(3) Denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde iki defa ihlal edilmesi yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılır. Yükümlünün uyarılmasının ardından bir yıl içerisinde ikinci ihlalin tespit edilmesi halinde infaza son verilerek kayıt kapatılır.
Paylaş: Cumhuriyet savcısının CMK m.103/2'ye göre re'sen adli kontrolü veya tutuklamayı kaldırma yetkisi vardır.
Tutuklama veya adli kontrole sevk edilen şüphelinin yanında mutlaka avukatı bulunmalıdır.
İlgili Karakola Bilgi Verilmesi: Eğer adli kontrol kararı gereği belirli günlerde karakola gidilip imza atılması gerekiyorsa, yeni adresin bulunduğu bölgedeki karakola da durum bildirilmelidir.
Adli Kontrol Ne Kadar Sürer? (CMK 110/A)
Adli kontrol tedbirinin süresine dair düzenleme 01.01.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Hüküm kesinleştikten sonra adli kontrol tedbiri kendiliğinden kalkacaktır.
Eklemeler ile artık konutunu terk etmeme şeklinde uygulanan ve halk arasında ev hapsi olarak bilinen adli kontrol tedbirinin uygulanması ile geçen süreler verilecek mahkûmiyet hükmünden mahsup edilebilecektir. Ancak ev hapsinde geçecek olan her iki gün cezanın mahsubunda bir gün olarak dikkate alınacaktır.
Ev Hapsinin Süresi Ne Kadardır? Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde konutu terk etmeme tedbiri en çok iki yıl uygulanabilmektedir. Bu süre zorunlu hallerde bir yıl daha uzatılabilmektedir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren söz konusu tedbir en fazla üç yıl uygulanabilecektir.
Takipsizlik kararı verilmesi halinde adli kontrol kararı da kalkmakta ve isnat edilen suçlama ile ilgili süreç sona ermektedir.
Şartları sağlayarak açık ceza infaz hakimleri tarafından denetimli serbestlik hakkı alan kişilerin bazı yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüklerden biri de belirli bir süreç boyunca Denetimli Serbestlik Müdürlüğü birimlerine gidilerek imza atılmasıdır.
“Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı adli kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re'sen serbest bırakır.” Arapça kökenli “resen” sözcüğü, “kendi başına, bağımsız olarak” anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri