Ceza Muhakemesi Kanunu'nda sayılan adli kontrol yükümlülükleri şunlardır: Yurt dışına çıkamamak. Hâkim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak.
Adli kontrol tedbiri, kesinleşmiş bir mahkeme kararı, ceza mahkumiyeti kararı ya da herhangi başka bir hüküm çeşidi değildir. Bu sebeple, adli kontrol kararları adli sicile işlemez.
Adli kontrol kararı; tutuklama koşullarının varlığı halinde, tutuklama tedbiri yerine “adli kontrol” şartıyla şüpheli/sanığın denetim altında serbest bırakılması sonucunu doğuran hukuki kurumdur.
CMK m.110/A hükmüne göre; “Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır.
Adli Kontrol Tedbiri Altında Geçen Süre Cezadan Mahsup Edilir mi? Kural olarak, adli kontrol altında geçen süre, şahsî hürriyeti sınırlama sebebi sayılarak cezadan mahsup edilemez (CMK m.109/6).
İlgili 40 soru bulundu
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Denetimli serbestlik imza yeri değiştirme mümkündür.
Adli kontrol imza ihlali yapan kişi hakkında adli kontrol kararı kararı veren yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilecektir.
Adli Kontrol Kararına İtiraz Edilmesi ve Kaldırılması (CMK md.111/2) İtiraz, hakim veya mahkeme kararlarına karşı, kararın bir daha başka bir merci tarafında gözden geçirilmesi için başvurulan bir kanun yoludur. Adli kontrol tedbiri kararına karşı da itiraz kanun yoluna başvurulabilir (CMK 111/2).
Şüpheli, adli kontrol şartlarını ihlal etmedikçe CMK m.112 uyarınca hakkında tutuklama kararı verilemez. Adli kontrol tedbiri uygulanan suça ilişkin delillerin değişmesi durumunda dahi, adli kontrol tedbiri tutukluluğa çevrilemez, çünkü Kanunda bunu mümkün kılan açık hüküm bulunmamaktadır.
Adli Kontrol Kararına Uyulmazsa Ne Olur? Adli kontrol kararına uyulmadığı takdirde hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun; yetkili yargı mercii tutuklama şartları oluştuğu takdirde sanık yahut şüpheli hakkında hemen tutuklama kararı verebilir.
Gözaltı, tutuklama, adli muayene, gözlem altında tutulma (CMK 74), gibi süreler mahsuba konu edilir. Adli kontrol altında geçirilen süreler cezadan mahsup edilmez ancak CMK 109/j dayanağı ile konutu terk etmeme kararının verilmesi halinde, konutta geçirilen her iki gün bir gün karşılığı olarak cezadan mahsup edilir.
Yeni Adresin Bildirilmesi: Adli kontrol süresi içerisinde adres değişikliği yapacak olan kişi, yeni adresini ilgili mahkemeye veya soruşturmayı yürüten savcılık birimine bildirmelidir. Bu, yazılı bir dilekçe ile yapılabilir.
Şüpheli veya sanık adli kontrol kararına itiraz edebilir. Bu itiraz üzerine şüpheli için sulh ceza hakimi, sanık için ilgili ceza mahkemesi (C. savcısının da görüşünü alarak) 5 gün içerisinde itirazı değerlendirerek karar verir. Bu karara ilişkin her karar karşı itiraz kanun yoluna gidilebilir.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
Hâkim, Cumhuriyet savcısının istemiyle, adli kontrol uygulamasında şüpheliyi bir veya birden çok yeni yükümlülük altına koyabilir; kontrolün içeriğini oluşturan yükümlülükleri bütünüyle veya kısmen kaldırabilir, değiştirebilir veya şüpheliyi bunlardan bazılarına uymaktan geçici olarak muaf tutabilir.
Adli Kontrol Tedbirine Uyulmaması ve Sonuçları
Adli kontrol şartlarını isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü şüpheli veya sanığa adli kontrol kararını tebliğ eder. Kişinin tebliğ ile birlikte imza yükümlülüğü başlar.
Kural toplanan delillere göre sanık hakkında mahkûmiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılması hâlinde sanığın sorgusu yapılmamış olsa da yargılamanın sanığın yokluğunda bitirilebilmesine imkân vermektedir.
Adli kontrol kararı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının talebi ile Sulh Ceza Hâkimi tarafından verilebilir. Kovuşturma evresinde mahkeme tarafından re 'sen adli kontrol kararı verilebilir.
Ev hapsi olarak halk arasında isimlendirilen nitelendirilen adli kontrol tedbiri, 5271 s. CMK 109/3-j bendinde düzenlenen ve 02/07/2012 tarihinde 6352 sayılı yasanın 98. maddesi ile eklenen “konutu terk etmeme” adli kontrol tedbiridir.
Hükümlünün işlemiş olduğu suçlar nedeniyle almış olduğu cezalar ve miktarları adli sicil kaydında belirtilmektedir. Bu nedenle denetimli serbestlik konusunda adli sicil kaydında herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Bu tür bilgiler genellikle hükümlünün infaz dosyasında yer almaktadır.
Yanıt: İkametgahınızın bulunduğu yer Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Denetimli serbestlik süre bakımından 1 yıldır. Bazı koşullarda bu süre 1 yıldan daha fazla olabilmektedir. Koşullu salıverilmesine 2 yıl ve 2 yıldan daha az süresi kalan kadın hükümlülerin 0-6 yaş grubunda çocuğu varsa denetimli serbestlikten yararlanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri