Tavuk Eti Yıkanırsa Ne Olur? Çiğ tavuk üzerinde bulunan bakteriler, suyla temas ettiği için hızla yayılma gösterebilir. Diğer besinlere ve malzemelere yerleşen bakteriler, gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Pek çok kişi hijyen kaygısıyla tavuğu pişirmeden önce yıkama yoluna başvurabilir. Oysa çiğ tavuğu yıkamak gıda zehirlenmesi riskini artırır.
Peki, tavuk neden yıkanmaz? Hem USDA, hem İngiliz Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tavuğun yıkanmamasını tavsiye ediyor. Çünkü tavuğu yıkamak, tavuktaki zararlı bakterileri mutfaktaki diğer yiyeceklere veya mutfak eşyalarına yayabiliyor.
Hatta doğrama aşamasında kesme tahtasına bile bulaşabiliyor. Bu sebepten dolayı tavuk eti pişirmeden önce yıkanmamalı ve ayrıca temas ettiği kesme tahtası, bıçak gibi eşyaların ve ellerin iyice yıkanması gerekiyor. Bu durum göz önünde bulunulduğunda beyaz et ya da kırmızı et yıkanmamalı.
Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir. Suyun içinde tuzla etinizi bekletmeyin. Bu da etinizin tadının bozulmasına neden olacaktır. Oda sıcaklığında üzeri açık bir biçimde eti bekletmek daha fazla bakterinin ve mikrobun çoğalmasına neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Tavuk Eti Yıkanırsa Ne Olur? Çiğ tavuk üzerinde bulunan bakteriler, suyla temas ettiği için hızla yayılma gösterebilir. Diğer besinlere ve malzemelere yerleşen bakteriler, gıda zehirlenmesine neden olabilir. Alışkanlıktan tavuk etini yıkıyorsanız; mutlaka kullandığınız eşyaların temizlendiğinden emin olmalısınız.
Bu bakteriler, tavuk pişirildiğinde zararsız hale gelir. Bu nedenle çiğ tavuğun yıkanmaması, aksine değeceği yüzeylerin iyi temizlenmesi ve çiğ tavuğa temas eden ellerin bolca yıkanması gerekiyor.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, çiğ tavuk buzdolabınızda yaklaşık 1-2 gün saklanabilir. Aynı durum çiğ hindi ve diğer kümes hayvanları için de geçerlidir. 3Pişmiş Tavuk Buzdolabında Ne Kadar Dayanır? Pişmiş tavuk ise buzdolabında yaklaşık 3-4 gün dayanabilir.
Tavuğun suyu daha kötü. Temizlenmediği zaman bakteri üretiyor. Ortama kırmızı etten daha kötü koku yayıyor.
Özellikle tavuk ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan salmonella, gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açarak gıda zehirlenmeleri meydana getiriyor. Salmonella bakterisini, gıdaları düşük sıcaklıkta depolayarak ya da yaklaşık 72 derece civarında pişirme işlemi uygulayarak elimine edebiliriz.
Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.) Tavuğu 1 ya da 2 dakika suyun içinde bekletmelisiniz. 1-2 dakikadan fazla suda tutmamalısınız.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Tam kıvamında, içi yumuşacık ve her tarafı eşit şekilde pişmiş bütün tavuk hazırlamanın en önemli püf noktası; tavuğun doğru şekilde bağlamasından geçer. Doğru teknikle bağlanıp doğru pişirilen tavuğun kötü olma ihtimali neredeyse imkansızdır.
Tavuğa lezzet eklemek ve mikropları öldürmek için limon suyu veya sirke gibi hafif bir asidik ürün kullanabilirsiniz. Pişirmeden önce, tavuk ve balıkları yıkamak için limon suyu, veya sirke kullanmak, bazı ülke mutfaklarında yaygın bir uygulamadır.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor. Bir diğer kural ise tavuk eti ile ekşi gıdaları birlikte tüketmemektir.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır.
Kampilobakter, salmonella ve klostridyum perfringen bakterileri, ateş, ishal, kusma, dehidratasyon gibi semptomlara yol açabilen tehlikeli bakterilerdir. Bu bakteriler tavuk yeterince pişirildiğinde ölürler ama iyi pişmemiş bir tavukla vücuda alınabilirler.
Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda Salmonella'nın çoğunlukla az pişmiş ya da çiğ yumurta, tavuk, et ve pastörize olmayan yiyecekler yoluyla bulaştığı saptanırken, salmonellozis vakalarından sorumlu tutulan gıdalar içerisinde tavuk etlerinin ilk sıralarda yer aldığı bildirilmiştir.
Haşlanmış tavuk buzlukta 2-6 ay kadar saklanabilir. Dolapta ise 3-4 gün kadar tazeliğini koruyabilir. Oda sıcaklığında ise en fazla 2 saate kadar saklanabilir.
* Buzdolabında çözdürülen tavuk, sonrasında tekrar buzdolabının en soğuk kısmında 1-2 gün saklanabilir. Sadece buzdolabında çözülmüş çiğ tavuğu yeniden dondurabilirsiniz.
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Hayvanlar, tuz yemeye ihtiyaç duyarlar çünkü vücutlarındaki birçok önemli işlev için tuz gerekli. Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken.
Tavuğuna doğru besinler yedirmezsen ve böcek, kurt, leş, v. b gibi pis şeylerle beslersen, o tavukta haram kılınmış olur. Yani tavuk anca bitkisel besinler yedirerek helal olur. Tavuğunu temiz bir ortamda yetiştirip beslersen ozaman yenmesi helal olur.
Tavuk suyu buzdolabından en fazla 3 gün kadar tutulmalıdır. Tavuk eti ısı değişimlerinden kolayca etkilenen bir besindir. Bu sebeple tekrar tekrar dolaptan çıkarıp dolaba koymak tavuk suyunun bozulmasına sebebiyet verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri