657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ifadesine göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan kişiler ile verilen hapis cezasının süresine bakılmaksızın affa uğramış olsa dahi maddede sayılan suçlardan mahkûm olan kişiler devlet memuru olamamaktadır.
Adli para cezası memurluğa engel mi? Devlet Memurları Kanunu'nun alakalı hükmü gereğince açık bir şekilde sayılmış olan suçlardan verilen mahkumiyetler para cezasına çevrilip çevrilmediğine bakılmadan memuriyete engel olmaktadır.
Süresiz ya da adli sicilden çıkarılamayan herhangi bir hüküm olmadığından dolayı herhangi bir suç işlemiş ve verilmiş olan cezası infaz edildikten sonra adli sicil kaydından çıkarılmış olan hükümlü memur olabilecektir.
Adli sicil kaydının (sabıka kaydının) silinmesi ya da sildirilmesi günlük yaşamamızı çok ciddi şekilde etkilemektedir. İş başvurularında adli sicil kaydı sorulmakta olup işe girişlerde sabıka kaydı temiz olmayan kişilerin işe alım süreçleri olumsuz sonuçlanmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak.
GEÇMEYEN HAPİS CEZALARI
Dolayısıyla 657 sayılı DMK'nın 48/A–5 alt bendinde sayılan suçlar dışında bir suç sebebiyle verilen ve bir yılı geçmeyen hapis cezaları memuriyete engel olmamaktadır.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
Adli sicil kaydı infazın tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, zamanaşımı, genel af ve ölüm halinde silinir. Adli sicil kaydının silinmesi için kuruma başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında şartları taşıyorsanız 30 günden kısa süre içinde adli sicil kaydı silinir.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Aşağıda yer alan adli sicil kaydı sildirme şartları gerçekleştiği zaman, Ankara'da yer alan Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğüne yapılacak hukuki bir başvuru ile sabıka kaydı silinir.
Uzmanlara göre kamuya girişte uygulanacak arşiv araştırmasında kişilerin devam eden ya da takipsizlikle sonuçlanan soruşturmalarına dair kayıtların incelenmesi hem keyfiliğe neden olabilir hem de memuriyete girişte engel olabilir.
Görüldüğü üzere Yargıtay'da dosyanız devam ederken memur olmanız da herhangi bir engel yoktur.
Teklifteki hükmün yürürlükten kaldırdığı en temel düzenleme Devlet Memurları Yasası'nın 48'nci maddesi. Yasadaki bu madde kalktığı taktirde, sabıkası olanlar her türlü devlet memurluğu görevine getirilebilecekler.
Maddede adli para cezalarının kamu görevine girmeye engel teşkil edeceğine dair bir hüküm yer almamaktadır.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Ömür boyu hapis cezası ve geçici ağır hapis cezası. Her iki halde de kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir. b- 6 aydan fazla hapis cezası: Belirtilen sürelerde ceza alan kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir.
Hırsızlık suçunun memuriyete ilişkin olarak önemine gelecek olursak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci maddesinin A bendinin 5'inci alt bendinde memuriyete engel olacak suçlar tahdidi olarak sayılmış olup bu suçlar içerisinde hırsızlık da bulunmaktadır.
Bu suç görev esnasında işlendiği halde memuriyetten çıkarılır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 48/5'te düzenlenen sınırlı sayıda düzenlenen memuriyete engel suçlardan alınan mahkumiyetler dışında ,bir yıl süreli mahkumiyet adli para cezasına çevrildiği takdir de memuriyet engeli kalkar.
Cezanın infazından sonra ilgili kişinin başvurusu üzerine mahkeme tarafından yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı (memnu hakların iadesi) verilirse kaydın arşive alma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yılın geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı silinir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Bu bağlamda bireyin uygulamadaki adıyla sabıka kaydını sildirmesi için arşiv kayıtlarını da sildirmesi gerekir. Arşiv bilgileri; kural olarak Türk Ceza Kanunundaki suçları işlemesi sebebiyle kişinin aldığı ceza veya güvenlik tedbirinin infaz edilmesinden itibaren 5 yıl geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı tamamen silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri