18 ayar altında bu oran %75 altın, %25 katkı madeni ile oluşurken, 14 ayar altında ise %58,5 altın %41,5 ise katkı madenleri kullanılmaktadır. Son dönemde bilezik ve diğer altın takıların imalatında kullanılan 8 ayar altında ise bu oran %33,3 altın %77,7 ise katkı madenlerden oluşmaktadır.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
Peki, alyanslar kaç ayar olmalıdır? Altın alyans ayarları 18,22 ve 24 olur. Uzun yıllar alyansınızı kullanacağınız için sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Bundan dolayı en fazla seçeneğe sahip olan 14 ayar altın alyans modellerini rahatlıklar tercih edebilirsiniz.
Pırlanta yüzüğün içinde genelde firma logosu ve altın ayarı yazmaktadır. Örneğin SEM Diamond'dan alacağınız 18 ayar montürü olan pırlantalı bir yüzüğün içerisinde SEM 750 yada SEM 18K yazacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Peki, her altında ayar yazar mı? Doğrudan ayar yazmasa da, her altın takıda bir kod olması zorunluluktur. Eğer takınızda bu kod yer almıyorsa, aksesuarınız gerçek altın olmayabilir. Bu kodlar yüzük ve bileziklerde genellikle iç kısımda yer alır.
Altın ürünün yüzeyinde resmi damga gibi ürünün ayar ve imalatçısının kim olduğunu belirten bir ibare aramalısınız. Damga altının ya saflığını (1-999 ya da 0,1-0,999) ya da karat değerini, yani ayarını gösterir (10K, 14K, 18K, 22K, 24K vb..). Büyüteç kullanmanız bu işlemi kolaylaştıracaktır.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak.
Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
9 Ayar altın daha çok yüzük, küpe, bileklik, kolye ve hızma yapımında kullanılır. Ayarı yüksek ürünlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir. Alacağınız takı altının tüm avantajlarına sahip olacaktır. Ürününde herhangi bir kararma ya da solma olmayacak, suyla etkileşime girse bile bozulmayacaktır.
Tüm bu sertifikalar üzerinde, kullanılan altının ayar, renk ve gram bilgisi yer almaktadır. 8 Ayar altın bir ürünün sertifikasında 8 Ayar, 8 K ya da 333 ibareleri yer alabilir. Tüm bu ifadeler, satın almış olduğunuz ürünün 8 ayar altın kullanılarak üretildiğini gösterir.
Altın küpelerin ayarı ile ilgili en net bilgiyi kuyumculardan öğrenebilirsiniz. Almış olduğunuz altın küpelerin ayar damgasının olmaması durumunda ilk olarak akla gelen şeylerden biri de sahte olabileceğidir. Ancak her ayarı yazmayan küpenin sahte olması doğru değildir.
Yüzüğünüzü iki parmağınızın arasına alarak üfleyin. Üflediğinizde yüzük üzerinde bir ısı ve nem oluşur. Bu nem kısa süre içerisinde dağılır ise yüzüğünüz gerçektir. Dilerseniz bu konuyla ilgili de pırlanta uzmanlarından destek alabilirsiniz.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
Sahte olanlarda yazmaz. Gerçek gümüş ve altında kaç ayar olduğunu belirten damgalar mevcuttur. 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamla veya 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar belirtileri olmalıdır. Dikkat edin dolandırılmayın.
8 ayar takılarda renklerle ilgili yaşanan problemleri kararma ve kızarma olarak ikiye ayırabiliriz. Kararma problemi olan 8 ayar altın takılarda ürün gerçekten kararmakta, kullanılmaz hale gelmekte çok kötü bir görünüm oluşmaktadır.
Sembol Gold Ürün Özellikleri: 14 Ayar (585) Altın İsimli Kolye 3,15 Gr Ağırlığında.
585 14 Ayar Altın bugün 1128,24 TL seviyesinden işlem görerek yüzde 0,13 yükseliş kaydetti. 585 14 Ayar Altın ne kadar oldu, 585 14 Ayar Altın kaç TL gibi soruların yanıtı Sabah Finans'ta. 585 14 Ayar Altın alış fiyatı 948,87 TL olarak dikkat çekerken, yine 585 14 Ayar Altın satış fiyatı 1128,24 TL olarak göze çarpıyor ...
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
Sade ve desensiz olan altın yüzükler genelde 18 ayarda olabilmektedir. Yine kullanım ve sağlamlık açısından oldukça kaliteli bir kullanım sunabilmektedir. Genellikle 18 ayar içerisinde tasarlanan yüzükler daha çok alyans tipi ve sade modellerdir.
1 gram altın, 22 ayar ve 24 ayar olarak üretilir. Her bir gram altın kendine özel sertifikaya sahiptir. Bu ayarlar fiyata doğrudan etki eder.
8 ayar altın, %33.3 saflıkta bir maden karışımıdır. Bu nedenle, bu ürün sıklıkla takı ve mücevher yapımında kullanılmayabilir. Ancak, bazı ülkelerde modeller gold madeni paraların yapımında kullanılır.
1 gram altın ne kadar ve kaç TL? Gram altının bugünkü alış fiyatı 1675,82 TL, satış fiyatı 1676,07 TL'dir. Gram altın en son 26.09.2023 - 12:15 tarihinde güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 1 Gram Altın 1676.07 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Beyaz altın tercih edenlerin en sık karşılaştığı sıkıntı bir süre sonra altının sararması. Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri