Eğer yıllık izin hakkı işçiye kullandırılmaz ve bunun karşılığı olan ücrette işveren tarafından ödenmezse işçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde yıllık ücretli izin alacağı için dava açabilir.
Maddesinde düzenlenmiş olup, maddeye göre işveren yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye yıllık izin dönemine dair olan ücretini ilgili işçinin izne başlamasından önce peşin veya avans olarak ödemek zorundadır.
Yıllık Ücretli İzin Kullanılmazsa Ne Olur? Yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı durumlarda iş sözleşmesinin feshi ile söz konusu izin süresi ücrete dönüştürülebilir. Çalışanın feshinin gerçekleşmediği, çalışma sürecine devam ettiği ancak yıllık iznini kullanmadığı durumlarda ise bu ücrete dönüştürme gerçekleşmez.
İşçinin iş sözleşmesi işveren tarafından haklı nedenle feshedilmiş olsa dahi, eğer işçinin ödenmeyen ücret alacakları bulunmakta ise bunlar fesih nedeninden bağımsız işçiye ödenmelidir.
Yıllık izin ücreti iş sözleşmesi sona erdikten sonra ödenmesi gereken bir alacak olduğuna göre, bu ödemenin iş akdi sona erdikten sonra derhal yapılması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Yüksek Mahkeme, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesiyle kullandırılmayan izinlerin ücretlerinin işçiye ödenmesi gerektiğine hükmetti. İş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren kullanılmayan yıllık izin ücretleri için zamanaşımı süresinin 10 yıl değil 5 yıl olduğuna dikkat çekildi.
İşçinin çalışırken yıllık izin kullanmak yerine ücret isteme hakkı bulunmuyor. Yıllık izin hakkı anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olarak kabul edildiği için işçi kendi isteğiyle bile olsa yıllık izin hakkından feragat edemez. Kullanılmayan yıllık izin ücretleri ancak iş akdinin feshi halinde ödenir.
Sonuç olarak, yıllık ücretli iznin kullandırıldığının ispat yükü işverendedir. İşverenin işçiye yıllık ücretli izin verildiğini izin defteri veya yazılı bir belge ile ispatlaması gerekir. Bu konunun tanık beyanları ile ispatlanması mümkün değildir.
İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.
Sizin her yıl için ayrı ayrı 14 gün izin kullanmanız gerekir. İşveren yıllık izin kullandırmıyorsa ALO 170'e şikayette bulunabilirsiniz.
Yıllık İzin Paraya Çevrilebilir mi? İşçi tarafından kullanılmak zorunda olan yıllık ücretli izin hakkından işçi hiçbir suretle vazgeçemez. İşveren ve işçi arasında yapılan herhangi bir anlaşma ile işçinin yıllık izin hakkı ortadan kaldırılamaz ya da maddi anlamda paraya çevrilemez.
Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir. Tabii ki bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapıldıktan sonra net tutar işçiye ödenir.
Dairemizce Yıllık İzin Ücreti alacağına ilişkin Zamanaşımı süresinin, 4857 sayılı Kanun'da belirtilen özel hüküm gereği beş yıl olduğu kabul edilmektedir.” Kararını vermiştir.
İşçi tarafından yıllık ücretli izinlerinin kullandırılmadığı iddiasıyla iş sözleşmesini feshetmesi haklı fesihtir ve derhal hüküm doğuracaktır. Haklı fesih halinde işçiye tüm hakları ödenmelidir.
4857 sayılı İş Kanunu'na tabi işe başladığı günden itibaren, en az bir yıl çalışmış olan işçiler yıllık ücretli izne hak kazanmaktadır. Bir yıllık süre dolmadan yıllık izin hakkı doğmayacaktır.
“İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.”
Yasanın 59'ncu maddesinde: "İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.
İşçinin başta sigorta primi ve diğer haklarının da fiili ücreti üzerinden ödenmesi gereklidir. Eğer işçi bu haklardan mahrum bırakılıyorsa, bu durumda Alo 170 hattını arayarak yada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dilekçe ile yazılı olarak başvurmak suretiyle yasal haklarının korunmasını talep edebilir.
Yıllık ücretli izin süresi çalışmış gibi sayılan hallerden olduğundan, kıdem ve ihbar tazminatları hesaplanırken de hizmet süresinden düşülmemektedir.
Senelik ücretli izin hakkının kullanıldığını izin defterinden kanıtlayamayan işverenler senelik ücretli izin alacağından sorumlu olacaklardır. Bu nedenle işçiler ücretin ödenmediği iddiasındalarsa ücretin ödenmiş olduğunu işveren çelişkili olmayan yazılı belgelerle kanıtlamalıdır.
Bir ücret bordrosunda gider tahakkukları ve personele borçlar hesabı gibi maddeler yer alır. Söz edilen bu maddeler işçi ücret ve giderlerinin gösterilmesini mümkün kılar. Yıllık izin ücretinin de işçinin puantajındaki ek kazanç kısmına eklenebildiği belirtilir.
Yargıtay içtihatlarına göre; Yıllık izin zamanını belirlemek işverenin yönetim hakkı kapsamında olduğundan, işçinin kendiliğinden ayrılması söz konusu olmaz. İşçinin yıllık iznini kullandığını belirterek işyerine gelmemesi, işverence izinli sayılmadığı sürece devamsızlık halini oluşturur.
İŞVEREN KANITLAMAK ZORUNDA
Yıllık izin hakkının karşılığı ücret alınabilmesi için iş sözleşmesinin feshi şart. İşçinin işverence haklı gerekçeyle işten çıkartılması veya işçinin hiçbir gerekçe göstermeden işten ayrılması halinde dahi kullanılmayan izin parasının ödenmesi zorunludur.
İşveren tarafından kullandırılmayan ya da işçi tarafından kullanılmayan ücretli yıllık izin ücreti; işçinin son günlük brüt ücreti ile kullanılamayan yıllık izin gün sayısı çarpılarak hesaplanmaktadır. Bulunan tutardan, damga vergisi, gelir vergisi ve SGK payı kesildikten sonra kalan tutar, işçiye yıllık izin ücreti ...
Kullanılmayan yıllık izin ücreti işçinin işten çıktığı ayın maaş ödemesine dahil edilerek işçiye verilmektedir. Örneğin aylık brüt ücreti 3000 ve kullanılmayan yıllık izin günü 10 gün olan bir çalışanın alacağı yıllık izin ücretini hesaplamak için; 3000/30*10= 1000 TL (Brüt) kullanılmayan yıllık izin ücreti alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri