Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor. ADLİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR? Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurularak bu yönde talepte bulunulması gerekiyor.
Adli yardım başvuruları Baromuz Adli Yardım Bürosu'na yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır.
UYAP portalını kullanacak olan vatandaşlar çeşitli davaları bu sistemden online olarak açabilir. UYAP adli yardım talepli dava açma işlemleri için başvuru formuna ulaşılması gerekir. Bu işlemler gerçekleştirilirken https://vatandas.uyap.gov.tr adresinde yer alan UYAP vatandaş portalı sayfasına erişim sağlanmalıdır.
Adli Yardım, mali gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir ilkedir. Mali olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Adli yardım talebinin kabulü halinde ise mahkeme yargılama sonuna kadar başvurucunun dava masrafından muaf tutulmasına karar verir. Yargılama boyunca dava harç ve giderleri hazineden karşılanır. Hazine tarafından karşılanan masraf, yargılama sonunda haksız çıkan taraftan tahsil edilir.
İlgili 28 soru bulundu
(Değişik:RG-8/10/2022-31977) Adli yardım isteminin reddi halinde istemde bulunan; tebliğden itibaren on gün içinde yazılı veya sözlü olarak baro başkanına başvurabilir. Baro başkanı yedi gün içinde karar verir ve bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği takdirde talep ret edilmiş sayılır.
Adli yardımdan nasıl yararlanılır sorusuna cevap vermeden önce adli yardımın ne olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Dava açmak istiyorsunuz, fakat davayı açmak yahut devamını getirmek için maddi imkanınız yok. Bu durumda sosyal devlet anlayışımızın bir sonucu olan “adli yardım” müessesesinden yararlanabilirsiniz…
Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye, icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine yapılır.
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.
Adli Yardım Talebi Şartları
Talepte bulunan tarafından bu durumu kanıtlayıcı belgelerin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Uygulamada genelde muhtarlıklardan alınan mali duruma ilişkin belge (Fakirlik belgesi) yeterli görülmektedir.
Adli Yardımdan Kimler Faydalanabilir? Dava masraflarını, avukatlık ücretini ve diğer yargılama giderlerini ödeme gücünden yoksun olan ve ödeme gücünden yoksun olduğunu belgeleyen kişiler adli yardımdan yararlanabilir.
Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir (HMK m. 336/1). Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya yapılır (HMK m. 336/3).
Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.
Adalet Bakanlığı'nın geliştirdiği UYAP ekranı üzerinden açılan 'Hukuk Dava Açılış' ekranı üzerinden dava açma işlemi kolayca gerçekleşebilecek. Bunun için belirli aşamaların takip edilmesi gerekecek. Bu adımlar için öncelikle bir adet E-Devlet şifresine ihtiyaç duyulacak.
Türkiye Barolar Birliği, hakkını aramak için hukuksal yollara başvurmak isteyen ama maddi imkânları olmayan kişilere ücretiz avukat atayarak, hak arama özgürlüğü güvence altına alır. Adli yardım olarak adlandırılan bu hizmetten sadece hukuk davaları ve icra takipleri için yararlanılır.
Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talep edildiğine göre, bu talep hakkında karar verme yetkisi kanun yolu incelemesini yapacak olan Yargıtay'a aittir (HMK.md.336/3).
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay'a yapılır.
Adli Yardım Talebi Dilekçe Örneği ise davacı yada davalının mahkemeden mahkeme masraflarının devlet tarafından karşılanmasına imkan veren dilekçe türüdür. Adli Yardım Talebi Dilekçesini avukatınız verebileceği gibi kişinin bizzat vermesi de mümkündür.
Eğer 5 yıllık süre içerisinde kasıtlı bir suç işlenirse bu sefer kamu davası açılır ve mahkeme somut olayın özelliklerine göre ceza hükmü verebilir. İşte bu hüküm adli sicil kaydına işler. Bundan sonra ceza infaz edilince sicilden silinebilir. Bunun için adli sicil kaydının silinmesi prosedürü takip edilmelidir.
Şöyle ki: Avukatlık Kanunu'na göre asgari ücretin altında ücret alınması yasaklanmıştır. Ücretsiz dava alınması da yasaklanmamış olup sadece baroya bilgi verme yükümlülüğü getirilmiştir. Ancak kaybedilen davada ücret alınmaması hiçbir hükümle yasaklanmamıştır.
Adli Yardım, ekonomik gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir yoldur. Ekonomik olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri