Burun ameliyatı sonrasında burnun iç katmanları arasında bir iyileşme dokusu (skar) oluşur. Bu doku ilk başta serttir ve dokuda çekintilere, özellikle burun kanatları arasında minör asimetrilere sebep olabilir. Skar dokusu 9-12 ay içinde oldukça incelir ve yumuşar.
Burun ucu sertliği ameliyattan sonra ortalama olarak 3-6 ay arasında değişebilse de tamamen geçmesi bazı durumlarda 1 yıla kadar sürebilir.
Burun iç katmanları arasındaki iyileşme dokusu, ameliyattan sonra oldukça serttir. Özellikle burun kanatları arasında minör asimetriler söz konusu olabilir. Bu yara dokusu 12 ay içerisinde iyileşmeye ve yumuşamaya başlar.
Özellikle burun ucu ameliyattan sonra birkaç ay boyunca bu şekilde kalacak, ancak sonraki birkaç ayda yavaşça yumuşamaya başlayacaktır. Bununla birlikte, ameliyattan yaklaşık bir yıl sonrasına kadar tam yumuşaklığa ulaşmaması da mümkündür.
İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır. Bu nedenle hastaların burun estetik ameliyatı sonrasında sabırlı olması ve ilk 1 sene çok dikkat etmesi gerekmektedir. Küçük operasyonlar 9. aydan sonra da son görünümüne kavuşabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer burun ince derili bir yapıda ise; 2-3 aylık bir süreç içerisinde yüzde 95 oranında burun, hızlı bir şekilde yerine oturmaktadır. Ancak kalın derili bir burun yapınız var ise, bu süreç 1 yıla kadar uzamaktadır.
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir. Burun şişliği biraz ameliyatın nasıl yapıldığına da bağlıdır. Açık yapılan ameliyatların iyileşme süreci kapalı yapılan ameliyatlara göre daha uzun sürmektedir. Ameliyattan sonraki birkaç hafta çok önemlidir.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Kalın derili kişilerde ise iyileşme süreci yaklaşık 1.5-2 yıl olmaktadır. İyileşme sürecinin tamamlanması ile burun şeklinin son hali ortaya çıkmış olur.
Aylar geçtikçe de değişikliklerin görülmesi azalır ve yüzün şekli ve de burnun şekli tam olarak oturarak ameliyatın tam sonucu görülür. Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Burun estetiği ameliyatı sonrası burunda çöküntü oluşmasının sebebi nedir? Burun estetiği ameliyatı sonrasında iyileşme aşaması, özellikle ve ilk etapta 10 gün daha sonrasında 2 ay, sonraki aşama 6 ay ve burnun artık tamamen gücünü kazandığı, kemik ve yumuşak dokuların oturduğu 1 yıl olarak sınırlanmaktayız.
Burun estetiği ameliyatından sonra burun ucunda kalkıklık ve şişlik oluşması sık rastlanan bir durumdur. Fakat, bu durum hastanın anatomik yapısına ve cerrahi tekniklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Burun ucundaki kalkıklık genellikle 1 ile 3 ay içinde azalmaya başlar, ancak tamamen düzelmesi daha uzun sürebilir.
Ancak müdahale ne olursa olsun (burun küçültme hariç) burun küçülmez. Hastalar bazı durumlarda küçülme yanılgılarına kapılabilir. Örneğin burun ameliyatı olduktan sonra ödemin gözle görülür oranı bir ay içerisinde son bulacaktır. Lakin küçük bir kısmının da geçmesi için ikinci ayını tamamlaması gereklidir.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir. Burun şişlikleri inmesi süreci bakımından en önce göz çevresi iyileşir.
Gülerken burun ucunda düşme gibi bir risk bulunmuyor. Hekimler genellikle burun estetiği sonrası hastaların bu yaygın ancak yanlış olan inanışlar konusunda rahat olmasını tavsiye ediyor.
Burun ucunun ameliyattan sonra yıllar içinde mutlaka biraz düştüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Soylu, şöyle devam etti: Her hekim kullandığı tekniğe bağlı olarak genellikle ameliyatta burun ucunu hedeflenenden biraz daha kalkık yapar ki, iyileşme sürecindeki bu düşme, normal pozisyonda sonlansın.
Aylar geçtikçe burun giderek güzelleşir. Ancak tam tersine sorun çıkacak ise burunda eğilme, düşme, çökme gibi sorunlar oluşacak ise bunlarda ilk aylarda kendini gösterir. Eğer 12-15 ay (cilt yapısına göre değişir) süre geçmiş ise ve her şey yolunda ise ilerleyen yıllarda burunda değişiklik oluşmaz.
Burun estetiği sonrası masaj
Masajın en etkili olduğu dönem ameliyattan sonraki ilk 6 aydır. Ben hekim olarak, ayna karşısında günde 20 dakika olacak şekilde, ilk 3 hafta daha yumuşak, sonrasında daha sert ve kıvamlı masaj yapılmasının burnun yeniden şekil alması ve oturmasında çok faydalı olduğuna inanıyorum.
Eğer sorun burun ucu kıkırdaklarının yapısal olarak deri örtüsünü taşıyamayacak düzeyde zayıf olması ise burun ucu kıkırdakları “strut” adını verdiğimiz kıkırdak destek greftleri ile güçlendirilmelidir. Eğer kıkırdaklar uzun kaldı ise kısaltılmalıdır.
Başarısız bir burun estetiği sonrası, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar olabilir: Estetik Değişiklikler: Burun şeklinde beklenenden farklı veya hoş olmayan değişiklikler görülebilir. Bu, burun ucu asimetrisi, çökme, burun ucunda veya köprüsünde çıkıntılar veya düzensizlikler gibi sorunları içerebilir.
Bu operasyon sonrası gerçekleşen ödemin, azalmasına ve lenf dolaşımını hızlanmasına yardımcı olması adına burun masajı önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri