Kalem hizmetleri, ilgisine göre Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcı vekil Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkimin denetim altında, yazı işleri müdürünün yönetiminde zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler tarafından yürütülür.
Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay'ın dairelerinde, yargı işleri hizmetlerinin yürütülmesi için bir kalem (yazı işleri) teşkilatı bulunur. Mahkemelerde bir yazı işleri müdürü, yeterli sayıda zabıt kâtibi, memur, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler bulunur.
Zabıt Katibi Olmak İçin Gerekenler
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
Zabıt katipleri olmasa Bakanlık ve İl Müdürlükleri dahil çoğu yerde işler bu kadar hızlı yürümez ve vatandaşların çoğu mağdur durumuna düşerdi. Zabıt katibi, adliyelerde görülen davalarda çalışan personele denir. Davaların yanında icra dairelerinde ve seçim kurullarında da çalışır.
Adli takip elemanı, belirli hukuki süreçleri takip eder, böylelikle adli işlemlerin hızla sonuçlanmasına katkıda bulunur. Büroda ise çeşitli görevleri üstlenir. Ödeme ve tahsilat gibi işlemlerin takibini yapar. Avukatlara destek sağlamakla beraber iş süreçlerinin etkili bir şekilde tamamlanmasını sağlarlar.
İlgili 31 soru bulundu
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Adalet Bakanlığında (Adliyede)görev yapan hizmetlide havuzdan pay almaktadır. Görevleri sadece temizlik işidir.
Adalet bölümü 2 yıllık bir önlisans (meslek yüksekokulu) programıdır. Bu bölümde adalet sisteminde görev alan hakim ve savcılara birçok konuda destek sağlayacak ara personel yetiştirilmesi amaçlanır. Ara personeller zabıt katipliği ile infaz ve koruma aşamalarında görev alabilirler.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler.
Kalem hizmetleri, ilgisine göre Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcı vekil Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkimin denetim altında, yazı işleri müdürünün yönetiminde zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler tarafından yürütülür.
Kurumumuzda görev yapan personelin, atamalarında göreve başlaması ve görevden ayrılması, maaş işlemleri,disiplin işlemleri, izin işlemleri ve personel ile ilgili yazışmaların yapıldığı birimdir.
Özel kalem, genel olarak devlet kurumlarında ya da özel sektörde makam sahibi yetkililerin özel ve resmi işlerini yapmakla yükümlü personellere verilen addır. Kısaca özel kalem nedir denildiğinde, yetkili makamların danışmanlarıdır denilebilir.
Madde 30- Her bölge adliye mahkemesinde bir Cumhuriyet başsavcılığı bulunur. Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, Cumhuriyet başsavcısı ve yeteri kadar Cumhuriyet savcısından oluşur. En kıdemli Cumhuriyet savcısı, Cumhuriyet başsavcıvekili olarak görev yapar.
Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak. Mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri kazanan bireyler sektörde; 1. Avukatlık ofislerinde, 2. Şirket ve kuruluşların dosyalama ve yazışma departmanlarında çalışabilirler.
Hâkim ve Cumhuriyet savcısı “Kürsüde” oturur. Normalde bir, heyet halindeki mahkemelerde ise üç hâkim kürsüde oturur. Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir.
Genel çerçevede zabıt katibi olabilmek için adalet alanında bir eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitimler hem lise hem de üniversite üzerinden ön plana çıkar. Özellikle teknik meslek liseleri kapsamında zabıt katipliği bulunmaktadır.
2) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, 3) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Adalet Bakanlığı lise mezunu personel alımı devam ediyor! Adalet Bakanlığı, en az lise mezunu adaylar arasından 5075 kişilik Sözleşmeli Zabıt Kâtibi, Mübaşir, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Şoför, Aşçı ve İşaret Dili Tercümanı başvuruları başladı.
Kamu Kurumları: Adalet bölümü mezunları, kamu kurumlarına (örneğin mahkemeler, savcılıklar, adalet bakanlığı) girerek hukuki süreçlerde çalışabilirler. Bu kurumlarda hâkimlik, savcılık, zabıt katibi, adli müşavir, kaymakamlık gibi görevleri üstlenebilirler.
Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek en az 70 ve üzeri bir puan almaları gerekir. Katip adaylarının, sicillerinin temiz ve sabıkasız olmaları şartı vardır. Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sözlü ve klavye sınavına da girmeleri gerekir. Bu sınavı başarı ile geçenler, katip olmaya hak kazanırlar.
Hizmet personeli, görev aldığı kurum ya da kuruluşta; yerlerin süpürülmesi, dış çevre temizliği, lavaboların temizliği, bahçe ve alan temizliği gibi temizlik işlerini yapar. Bunun dışında bazı yerlerde; çay yapılması, çay ve benzeri içeceklerin servisi, odacılık, taşıma gibi görevleri de yerine getirir.
eleman.net verilerine göre, Hizmetli 2023 yılında ortalama 20.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hizmetli , Ocak 2023 yılında ortalama 15.730 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.680 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Düz Memur Ne İş Yapar? Düz memur, çalıştığı kamu kuruluşunda temel bilgisayar kullanma becerilerini gerektiren görevlerden ya da kurumun çeşitli hizmetleri sağlamak amacıyla yaptığı saha faaliyetlerinden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri