Adıyaman için Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir yer olarak düşünülür ancak anlattığımız gibi Kürt nüfusu abartılacak kadar fazla değildir. Besni ilçesine gelecek olursak Besni nüfusunun da çoğunluğu Türkmenlerden oluşmaktadır. İlçe merkezinde ağırlıklı nüfusu Türkmenler oluşturur.
Türk nüfus ise daha çok Gölbaşı,Besni,Samsat ve Tut ilçelerinde toplanmıştır. Adıyaman'ın genelindeki Kürt nüfusu %70 civarındadır. Adıyaman genel olarak en çok İstanbul'a göç vermiştir.
Orta Anadolu'ya Kürtlerin göçü farklı zaman dilimlerinde ve çeşitli nedenlere dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Konya'nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerindeki Kürtler kendilerinin Adıyaman, Malatya ve kısmen Urfa civarlarından geldiklerini söylüyorlar.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar. Örneğin Soraniler, Kuzey Irak'ta yaşayan farklı bir etnik grup olmasına rağmen yüzlerce yıldır Kürttürler.
Adıyaman, (Kürtçe: Semsûr) Adıyaman ilinin merkezi olan şehirdir.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Adıyaman denildiğinde akla gelen turistik bölgelerin başında Nemrut Dağı gelir. Nemrut Dağı, güneşin doğuşu üzerindeki kalıntılarla meşhur bir yerdir. Adıyaman gezinizde Nemrut Dağı'nın figürlerinin bulunduğu birçok ürün bulabilirsiniz.
Adıyaman merkez Kürt (%60) ve Türk (%40) karışıktır. Kahta, Sincik, Çelikhan, Samsat ilçelerinde hakim nüfus Kürttür. Kuzeydoğudaki Gerger ilçesinde hakim nüfus Zaza olmakla birlikte Kürt ve Türk de vardır. Ayrıca özellikle Kahta ve Adıyaman merkezde Ermeni ve Süryani kökenliler de az değildir.
Stratejik bakımdan birçok devletin sınırlarının kesiştiği yerde bulunan Adıyaman yöresi son dönemlere kadar aşiretlerin en önemli güzergâhlarından biridir.
İl genelinde köylerin on beşinde Alevî ve Sünnîler birlikte yaşamakta; altmış üçünde ise sadece Alevîler nüfus bulunmaktadır. Adıyaman genelinde Alevî nüfusun yoğun olarak bulunduğu yerler sırasıyla Adıyaman merkez ve merkeze bağlı bazı köyler, Gölbaşı, Besni ve Çelikhan'dır.
Kâhta ilçesinde iki yer- leşim yerinde, Tut ilçesinde sadece bir yerleşim yerinde Alevîler ya- şamaktadır. Ayrıca Adıyaman'a bağlı Gerger, Samsat ve Sincik ilçe- lerinde Alevî yerleşim yerleri bulunmamaktadır. Yörede yaşayan Alevîlerin Adıyaman nüfusuna oranı yaklaşık % 11,8'dir.
Adıyaman' da Türkçe Kendine özel bir ağızla konuşulur. Ülkemizde bu ağıza en yakın sadece Kilis yöresinde rastlanır. Kullanılan bu kelime ve deyimlerin etimolojik analizi yapıldığında; Azerbeycan, Gagavuz ve Türkmen Türkçeleri ile benzer özellikler taşıdığı görülmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin merkezi ve mahalli idareler yapılanmasının esasları Anayasa'nın 126 ve 127'nci maddelerinde net bir şekilde düzenlenmiştir. Bu esaslar dahilinde, Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde 'Kürdistan' adıyla herhangi bir idari ve coğrafi bir birim bulunmamaktadır.”
Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur.
Demek istediğin sanırım kürt kökenli vatandaşların çok yaşadığı ilin nüfusunun genelini oluşturduğu iller. Bu şekilde bakarsak, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Bingöl ve kısmen Ağrı olarak sıralayabiliriz.
Genellikle Kuzeybatı İran dilleri arasında sınıflandırılmıştır. Ludwig Paul, Kürtçenin köken olarak Kuzeybatı İran dili gibi göründüğü sonucuna varmış ancak uzun süre devam eden ve yoğun tarihsel temaslar nedeniyle Farsça gibi Güneybatı İran dilleriyle de birçok özelliği paylaştığını ifade etmiştir.
Hasılı, Antep'in ismi Kürtçe Ayntab, Entab, Eyntab'tır. Dilok başka bir yerdir ve Kürtçesi Dolix / Dolixê'dır.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Temsiliyet noktası, yalnızca bağımsız oldukları başka devletlerce onaylanan milletler. Bu anlamda tarihte bağımsız bir Kürt devleti yok.
Başta eski bir Kürt emirliği olan Botan Emirliği'nin sınırları içinde kurulu olan eyalet daha sonra kademeli olarak genişletildi ve en büyük hali eski Diyarbekir Eyaletini, Van, Hakkari ve Muş çevresindeki alanları ve Mardin ve Cizre şehirlerini kapsıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri