Bir çeşit küf çürüğü olan Penicillium Roquefort kullanılarak elde edilen peynir mavi renge sahip küfleri ile karakterizedir. Larzac olarak bilinen koyunların sütlerinden üretilen rokfor peynirinin doğal olarak üretiminin sağlanması, kalitesinin ve orijinalliğinin korunması devlet denetimi altındadır.
Dünyaca ünlü rokfor peyniri de küflü peynir çeşididir. Kimilerinin çok sevdiği kimilerinin yemekten hoşlanmadıkları bir lezzettir. Diğer çeşitlere oranla küflü peynir fiyatı biraz pahalıdır. Kendine özgü bir lezzeti olan küflü peynirin yararları oldukça çok olup tüketici kitlesi geniştir.
Dünyada Fransızların ünlü Rokfor Peyniri, İngilizlerin Blue Cheese peyniri, Italyanların Gorgonzola peyniri besleyici küflü peynirlerdir.
Küflü peynir üretilirken mutlaka hijyenik olunması gerekir. Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir.
Rokfor küfü, üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olan bir hamurla hazırlanır. Peynirler mahzenlerde iki veya üç ay kalır. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır.
İlgili 34 soru bulundu
Küflü kısımlar mavi renklidir ve peynirin içinde düzgün bir biçimde dağılır. Küflü yüzeylerin gri ya da yeşil renkli olması peynirin rokfor peyniri olmadığının ya da bozulduğunun göstergesidir. Uzun yıllar bekletilse bile rokfor peyniri yumuşak kıvamını korur. Sertleşen Rokfor peynir orijinal değildir ya da bozuktur.
Rokfor peyniri, eşsiz aroması ve benzersiz lezzetinin yanı sıra içeriğinde barındırdığı mineraller ve vitaminler ile insan vücudu için birçok fayda sağlamaktadır. İçeriğinde yüksek oranda kalsiyum barındırması sebebiyle kemik gelişimi ve kemik sağlığı için büyük faydalar barındırmaktadır.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Köylüler tarafından yapılan ve 2017 yılında coğrafi işaret tescilini alan Divle obruk peyniri, Fransızların dünyaca ünlü 'rokfor' peynirine rakip olarak görülüyor.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Bazı peynirleri uzun süre bozulmadan saklamak için sirkeli havlu ile sarabilirsiniz. Sirkeli su ile ıslattığınız havluyu peynirin etrafına sarın. Daha sonra streç film ile de havluyu sarın. Bu yöntemle özellikle kaşar gibi sert peynirlerin küflenmesini önleyebilirsiniz.
Rokfor peyniri tereyağı gibi yumuşak bir tada sahip olduğu için özellikle kırmızı şarap yanında yenir ve kahvaltıda da tadımlık olarak tüketilebilir. Peynir tabağı hazırlarken kullanılan rokfor, lüks restoranlarda tereyağı ile birlikte servis edilir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
koyun sütünden yapılan,mahzenler de olgunlaştırılan,içi özel küflü peynir.
Mavi küflü peynir, kemik sağlığı için önemli olan çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Yaklaşık 30 gram peynir, 150 miligram kalsiyum içerir. Bu yüzden, mavi peynir tüketimi kemiklerinizi sağlıklı kılar ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Rokfor, Fransızlara özgü ve çok pahalı bir peynir türüdür. Aynı zamanda yumuşacık yapısı ve ağızda eriyen lezzeti ile tüm dünyada ünlenmiştir. Rokfor Nasıl Yapılır?
Peynire mavi rengini veren ise bir çeşit küf çürüğü olan Penicillium Roquefort'tur. Larzac cinsi koyunların sütünden yapılan gerçek rokfor peyniri kendine has mayası ile mağaralarda, devlet denetimi altında üretilir.
Peynir Dondurulur mu? Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir. Fakat bu süre uzadığında, peynir eskimeye devam ettiği için tadı giderek keskinleşir.
Diyetisyen Cansu Arslan, kırmızı, siyah ve bej renkli küf barındıran peynirlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini, hatta mikotoksin/aflatoksin varlığıyla kansere sebep olabileceğini bu nedenle tüketilmemeleri gerektiğini belirtti.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Küf tutmuş sert kabuklu yemişler ise, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli. Dr. Hickey, bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.
küflüdür.. içindeki yeşilimtrak hatta maviye yakın küfler görülebilir.. kokusu olmasa tadı aslında güzel...
Peynirlerde küflenme sorunu daha çok nemin fazla olduğu alanlarda kendini gösterir. Özellikle küflenme özelliğine sahip olan peynirler olduğu gibi küflendiğinde zararlı olan peynirlerde vardır.
Dünya genelinde küflü peynir denince, ilk akla gelen Fransa'nın ünlü Rokfor peyniridir. Yöresel peynirler açısından zengin bir ülke olan Türkiye'de Kars, Erzurum, Erzincan, Konya ve Ardahan illerinde Türk damak tadına uygun küflü peynir üretimi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri