A kümesi kişilik bozuklukları, tuhaf, eksantrik düşünce veya davranış ile karakterize edilir. A kümesi kişilik bozukluklarına sahip insanlar, genellikle tuhaf ya da eksantrik bir görünümdedir ve güvensizlik ve kuşkuculuktan sosyal kopukluğa uzanan sıra dışı davranışlar sergilerler.
A Kümesi: 3 tiptir; paranoid, şizoid ve şizotipal kişilik bozuklukları.
2-B Kümesi Kişilik Bozuklukları Bu grupta yer alan bozukluklara dramatik bozukluk adı da verilmektedir. Dengesiz duygulara ve tutarsız davranışlara sebep olan bu kişilik bozukluğu sık dürtüsel davranışlara neden olmaktadır. Anti sosyal, borderline, histriyonik ve narsistik olmak üzere 4 çeşidi bulunmaktadır.
Antisosyal kişilik bozukluğu diğer insanlara karşı saygısız davranma, sıklıkla toplumsal kuralları çiğneme, yalan söyleme, başkalarına zarar verme ve suç işleme gibi davranışlarla kendisini gösteren psikolojik bir sağlık sorunudur.
Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Erkeklerde daha sık olmak üzere görülme sıklığı %1-3 civarıdır. Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
Kişilik bozuklukları tedavisinde ilaç kullanımı gerektiğinde sıklıkla SSRI grubu antidepresan ilaçlar ve karbamezapin gibi duygudurumu dengeleyicileri tercih edilir. Kişilik bozukluklarının psikolojik tedavisinde ise bilişsel yaklaşımlar son yıllarda psikiyatrist ve psikoterapistlerin ilk tercihi durumundadır.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında ...
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Kişilik tipimize uygun tercihi yaptığımızda kendimizi yetkin, doğalvecanlı hissediyoruz. Myers-Briggs yaklaşımı, 16 farklı kişilik tipi olduğunu ortaya koyuyor. Bu 16 kişilik tipi, 4 farklı kişilik özelliğinin farklı bir araya gelişlerinden meydana geliyor.
A tipi kişilik; zeki, yaratıcı, aceleci, mükemmeliyetçi, sabırsız, çabuk sinirlenen, kendi işini asla başkasına bırakmayan, ertelemeyen genel anlamda esneklikten uzak kişilerdir. Etraftaki kişilere karşı da kuralcı ve katı yaklaşırlar. Çabuk parlar ve sönerler. Onlar için stres, günlük yaşama oldukça hakimdir.
A tipi insanların vücutları tepki vermesine rağmen yorgunluk ve benzeri sıkıntıları kabul etmemeleri zorluklar karşısında kontrol yetilerini kaybedecekleri korkularından yada yüksek başarı için hedefe ulaşma yolunda çıkan engellerle başetmeyi öğrenmelerinden kaynaklanmaktadır.
B tipi davranış biçimine sahip bireyse, tersine daha az rekabetçi, işine kendisini daha az adayan ve zamana karşı daha az duyarlıdır. Bu tür insanlar zamanla daha az çatışma halindedir ve yaşama karşı daha dengeli ve rahat bir yaklaşım içersindedir.
A tipi davranış biçimine sahip bireyler; agresif, sabırsız, insan ilişkilerinde zayıf, planlamayı zaman kaybı olarak gören ve işe çok fazla yönelik olup, pek çok güdüye sahip ve mümkün olduğu kadar çok kısa sürede çok fazla başarılı olmak istemektedir.
Kişilik bozuklukları, yaşam boyu sürer, yaklaşık %10 oranında görülür. Tedavide dinamik psikoterapi, bazen de davranışçı psikoterapi uygulanabilir. İlaç tedavisi semptomatik olarak kullanılır.
Borderline kişiler, şiddetli/ denetlenmesi oldukça zor heyecanlar ve başkalarına ya da kendilerine yönelen yoğun, kontrol edilemeyen öfke nöbetleriyle yıpranırlar. Bu öfke çoğu kez yerini, bir boşluk ve sıkıntı hissiyle birlikte depresif bir duyguya bırakır. Yaşanan tüm duygular uçlardadır.
"Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler genellikle çevresindeki insanları iyi ya da kötü olarak sınıflandırırlar. Dünyayı siyah ya da beyaz görürler ve duyguları sürekli değişkendir. Kimi günler depresif, mutsuz olurken diğer günler neşeli ve mutlu olurlar.
Borderline kadın terk edilmekten, hayatının dalgalı olmasından çok korkar. Hayata ve insanlara karşı güvensizdir, çocukluğunda fiziksel ve/ya da ruhsal tacize uğramıştır. Duygusal olarak aç bırakılmıştır, yetersizlik ve utanç duyguları kendisine sürekli eşlik eder ve ilişkilerinde çok sık alttan alır.
Kişilik bozuklukları genellikle ergenlik ya da genç erişkin yıllarında başlar, zamanla kalıcı olur ve sıkıntıya ya da işlevsellikte bozulmaya yol açar.
Bu nedenlerle stres yaşamaya yatkındırlar ve kaygı düzeyleri yüksektir. B-Tipi kişilik yapısına sahip insanlar ise görece daha rahat ve daha düşük kaygı düzeylerine sahip insanlardır.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan kişi sanki içinde kendisinden başka bir kişi ya da kişiler olduğunu hisseder. Hastanın içinde hissettiği bu farklı kişiliklere “alter” adı verilir. Bu durum (alter kişilikler) genelde hastanın kendi içinde varlığını hissettiği bir başka kişilik olarak karşımıza çıkar.
Kişilik bozukluğu hastanın ilişkilerinde, sosyal aktivitelerinde, iş ve okulda önemli sorunlara ve sınırlamalara neden olur. Bazı hastalar, kişilik bozukluğunun olduğunun farkında olamayabilir, çünkü düşünme ve davranış tarzı kendilerine son derece normal gelmektedir.
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
Bipolar bozukluğu olan kişiler ise duygu durum değişikliklerini genellikle yüksek ve düşük duygu durum dönemlerinde yaşarlar. Bununla birlikte, bazı bipolar bozukluğa sahip kişilerde borderline kişilik özellikleri de gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri