Tarım arazisinin % 59'unda bölgenin önemli geçim kaynağı fındık ve çay üretilmektedir. Hububat, mısır ve fasulye ekimine % 28.99, tütün ve patates üretimine %10 ve sebze-yem bitkileri üretimine %2.50'lik tarım arazisi ayrılmaktadır. 858.687 olan İl nüfusunun 436.078'i köylerde yaşamaktadır.
Trabzon'da Tarım
İklim şartları sanayi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla beraber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar.
Trabzon'da tarım denildiğinde ormanlar, fındık bahçeleri ve çay akla geliyor. Başlıca tarım ürünlerine baktığımızda saydıklarımızın dışında mısır, patates, tütün ve fasulyedir. Sebze ve meyve konusunda da önemli alanlara sahip olan Trabzon'da ekilmeye müsait toprak görmek mümkün değil.
Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
Organik olarak fındık, çay ve bal üretimi yapılmaktadır. Henüz çok yaygınlaşmayan organik tarımda üretim miktarları ilimizde Fındıkta 1506 ha., çayda 17,3 ha. alanda, bal üretiminde ise 300 kovan düzeyindedir. Trabzon ılıman iklim özelliği bakımından bir çok meyve türünün yetiştirilmesine uygundur.
İlgili 39 soru bulundu
Dünyada Akdeniz hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması üretimine yönelen ülkelerin başında gelmektedir.
Trabzon kültürel ve sosyal yönden gelismiş olmasına rağmen, arzulanan ekonomik gelişmeyi sağlayamamıştır. İlin ekonomisi halen tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır ; nüfusun % 65 i bu faaliyetlerde elde edilen gelirlerle geçimini sağlamaktadır.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Trabzon'da yaşam pahalılığı, Türkiye'nin diğer şehirlerine göre göreceli olarak düşüktür. Ancak, son yıllardaki ekonomik büyüme ve turizmdeki artış, yaşam maliyetlerinde bir miktar artışa neden olmuştur. Hayatın pahalı ya da ucuz olması, birçok faktöre bağlıdır.
Trabzon, pahalı bir şehir olarak nitelendirilebilir. Trabzon'un cazibesi ve turistik potansiyeli, gayrimenkul sektörünü de etkilemiştir. Özellikle şehir merkezindeki konut fiyatları oldukça yüksektir. Bu durum, Trabzon'u bir ev sahibi olmak isteyenler için ulaşması zor bir noktaya getirmiştir.
Trabzon ilinde iki farklı iklim tipi görülmektedir. Kıyı kısmında ılık ve yağışlı bir iklim tipi yaygınken, iç kesimlerde karasal iklim özelliği hakimdir.
Trabzon'un Meşhur Ürünleri Ve Hediyelikleri
Ayrıca Karadeniz Bölgesi dolayısıyla Trabzon müziğinin en büyük simgesi kemençe oldukça meşhur hediyelikler arasındadır. Tüm bu saydıklarımızın yanı sıra hasır veya telkari işlemeli altın, gümüş ziynet eşyaları ve aksesuarlar Trabzon'un meşhur nesnelerindendir.
Kesinlikle evet. Karadeniz'in kenarındaki konumu, yemyeşil doğası ve muhteşem iklimi sayesinde, Trabzon yerleşmek için popüler bir konum. Bu yazımızda Trabzon'da yaşanacak en iyi yerlerin yanı sıra Trabzon'da yaşam giderlerini ve bilmeniz gereken her şeyi listeleyeceğiz.
Türkiye fındık tarımında başta gelen illerimizden birisi de Trabzon'dur. Karadeniz'e kıyısı bulunan ilçelerde yoğunlaşan fındık bahçelerinin toplam alanı yaklaşık 50 000 hektar kadardır.
Karadeniz ikliminde her mevsimin yağışlı olmasında dolayı bu bölgenin yağış rejimi düzenlidir. Bu bölgede en fazla Fındık, çay, mısır ve tütün yetişir.
Karadeniz denince ilk akla gelen yiyecek hiç kuşkusuz ki hamsidir. Zira hamsi ile Karadeniz mutfağında bin bir çeşit yemek yapılabilir. Karadeniz'in en güzel yemekleri listesinin kesinlikle ilk sırasında yer almayı hak eden bu deniz ürünü, Karadeniz mutfağının adeta simgesidir.
Çay, ilin en önemli tarımsal ürünü olup ülke üretiminin %78'i Rize'den karşılanmaktadır. Dünya çay üretiminden farklı olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay üretimi kimyasal ilaç kullanılmadan yapılmaktadır.
18 ilçeye sahip olan Trabzon'un 2022 yılı TUİK verilerine göre nüfusu 818.023'tür. Kadın nüfusu 411.962, erkek nüfus 406.061 kişidir. 4.685 km² yüzölçümüne sahip olan Trabzon, km² 'ye düşen 175 kişi ile nüfus yoğunluğu bakımından 81 il arasından 13. sırada yer almaktadır.
Avgustus'un idari düzenlemesi sonucu Trabzon, Pontus Polemoniacus adı verilen vasallık içinde yer almış, İmparator Tiberius zamanında (M.S. 14-37), diğer bir idare bölüm olan Kapadokya Eyaleti sınırları içinde kalmıştır. İmparator Nero döneminde ise (54-68) serbest kent olma ayrıcalığına kavuşturulmuştur.
1868'de vilayet olan Trabzon'a merkez sancağı dışında Lazistan, Gümüşhane, Canik (Samsun) sancakları bağlıydı. 1890'da merkez sancağı Ordu, Giresun, Tirebolu, Görele, Vakfıkebir, Sürmene ve Akçaabat, Canik sancağı Bafra, Ünye, Fatsa, Çarşamba ve Terme, Lazistan sancağı Rize, Of, Atina (Pazar) ve Hopa, Gümüşhane sancağı ...
Pepeçura Tatlısı
Trabzon fırın sütlaç ile meşhur ama çok bilinmeyen pepçura tatlısı çok farklı bir lezzet. Siyah üzüm, süt, mısır unu karışımı piştikten sonra üzerine bolca fındık kırığı serpiştirilerek servis ediliyor.
#21 Meşhur Hamsiköy Sütlacı
Listemizi gerçek bir tatlıyla kapatmak adettendir. Trabzon'a ait Hamsiköy sütlacı ile keyfinizin yerine gelmemesi mümkün değil. Adını, Trabzon ilçesi olan Maçka'nın Hamsiköy Mahallesi'nden alıyor bu sütlaç.
Allah ve Rasülü'nün özel temasta bulundukları insan için mutlak faydalı meyveler olduğunu ve bunların isimlerinin Kuran'da zikredildiğini belirten Bulut, bu meyvelerin zeytin, incir, muz, üzüm, kiraz, nar ve üzüm olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri