E-Devlet kapısı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) işbirliği ile yapılan hizmeti kullanarak da riskli yapı sorgulaması gerçekleştirmeniz mümkün. Bunun için; https://tdth.afad.gov.tr/ adresine gidin veya E-Devlet'e girip “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları” sayfasına girin.
E-Devlet Üzerinden Deprem Riski Sorgulama
İlk olarak https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber sisteme giriş yapılmalıdır. Buradan Türkiye Deprem Tehlike Haritası sayfasına direkt olarak bağlanılır. Adres sorgulama butonuna tıklanır ve gereken adres bilgileri (il, ilçe, köy, mahalle vb.)
Bunun öğrenilebilmesi için de yapılması gereken e – devlet veya AFAD sayfası üzerinden Türkiye Deprem Tehlike Haritası kelimelerini arama kısmına yazarak arama yapmaktır. Sonrasında açılan ekrandan kişinin bulunduğu alanda fay hattı olup olmadığı tespit edilebilmektedir.
- Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. - Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir. - Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına buradan doğrudan bağlantı kurulur. - Adres sorgulama linkine tıklamak suretiyle gerekli bilgileri buradan yazılabilir.
Buna göre "tdth.afad.gov.tr/TDTH/" linkine tıklandığında e-Devlet kullanıcı bilgileriyle uygulamaya giriş yapılıyor. Uygulamadaki, "adres sorgulama" bölümünden il, ilçe ve mahalle bilgileri girilerek bölgenin deprem tehlike durumu öğrenilebiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Bakanlık onaylı firmalara başvuru yaparak kentsel dönüşüm kanunu kapsamında riskli yapı testi yaptırmak mümkündür. Bu firmalar, uzman mühendisler tarafından yapılan yapısal analizler ve testler sonucunda binanın depreme karşı dayanıklılığı hakkında detaylı bir rapor sunarlar.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır. Binanın sallanma derecesinin az veya çok olması sağlamlık göstergesi değildir.
1-https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet kimlik bilgilerinizle giriş yapın. 2-Karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açıldıktan sonra sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama" linkine tıklayarak adres bilgilerinizi seçiniz. 3- İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi giriniz.
Kandilli; 6 olarak gösterdiği Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanıyor. AFAD ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) baz alıyor. Yukarıdaki görsellerde de görebileceğiniz gibi Kandilli ve AFAD'ın kullandığı ölçüm birimleri birbirinden farklı.
https://tdth.afad.gov.tr adresinden e-Devlet bilgileri ile giriş yapmalısınız. Açılan platform üzerinden Türkiye deprem tehlike haritasına erişmeli ve adres sorgulama aracıyla kendi adres bilgileriniz üzerinden sorgulama yapmalısınız.
Evimin altından fay hattı geçiyor mu e devlet sorgulaması için T.C. kimlik no ve şifrenizle e-devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak AFAD uygulamasına bağlanabilir ve sorunun cevabını öğrenebilirsiniz.
Alt katta oturursan katlar üstüne çökebilir ama her zaman alt katın kolonları daha sağlam oluyor. Üst katta olursan da sen başkasının üstüne çökersin ve üst katların kolonları da ince olur çünkü binanın yapılışı gereği kolonlar en aşağıdan en yukarıya doğru incelirler.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Bu kapsamda dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller en az riskli sayılırken, birinci ve üçüncü grupta yer alan iller ise en yüksek deprem risklerini barındırmaktadır. Birinci derecede riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli gibi iller ilk sırada yer almaktadır.
Trabzon, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir il. Sahilimiz gevşek kum, çakıldan oluşuyor. Bu tür yapılar zeminin yapıları depremi büyütme özelliğine sahiptir. Yani deprem yıkıcılığı sadece depremin büyüklüğüne bağlı değildir zeminin özelliğine bağlıdır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri